StoryEditorOCM
OstaloPOČINJE KADETSKI EURO U JUDU

Šejla Škaljić i trener Stjepo Roko: ‘Prije 20 mjeseci smo bili na betonu, radili na njemu do lipnja 2021. godine, a sad smo na Europskom prvenstvu!‘

Piše Tonči Vlašić
22. lipnja 2022. - 16:43

Trenirali su jutros, trenirat će i večeras, i to je to.

- Gotovi smo s pripremama. Vaga je sutra, u četvrtak, u 18 sati. Šejla Škaljić nastupa prvog dana Europskog kadetskog prvenstva u Poreču, u petak, 24. lipnja – kaže Stjepo Roko koji će imati trenerski debi na velikom natjecanju. Naravno, i Šejli, 16-godišnjoj uspješnoj članici Judo kluba Dubrovnik 1966., ovo će biti prvi veliki ispit.

- Zaslužila ga je uspjesima. Ima kvalitetu. Krasi je predanost te volja za radom – hvali Šejlu trener Roko, koji je sam bio reprezentativac. Uspješan u mlađim uzrastima, te, ne zaboravlja se kako je nakon dosta izbivanja s tatamija povratak obilježio osvajanjem naslova seniorskog prvaka Hrvatske. Još dok se vraća nakon operacije, počeo je trenersku karijeru. Krenuo raditi s najmlađima. Šejla jest najuspješnija od svih, ali nije jedina koja se pod vodstvom Roka penjala na pobjedničko postolje državnih prvenstava.

Roko je prije 11 godina bio u kimonu s državnim grbom sudionik Europskog kadetskog prvenstva na Malti, te Svjetskog kadetskog prvenstva u Ukrajini. Sad povratak na Euro u drugoj ulozi.

- Koliko god izgleda lagano, nije. Moraš kao trener brinuti se o svemu. Kad sam bio natjecatelj nisam bio svjestan koliko toga trener treba napraviti, te o čemu sve voditi brigu – naglasio je 27-godišnji Roko.

image

Stjepo Roko je kao natjecatelj osvojio ukupno trinaest medalja na državnim prvenstvima, bio je juniorski i seniorski prvak Hrvatske

Tonči Vlašić/

Šejla je u zadnjih 365 dana bila mlađe seniorska doprvakinja Hrvatske, zatim mlađe kadetska prvakinja Hrvatske, potom kadetska prvakinja Hrvatske i juniorska doprvakinja Hrvatske. Bila je najbolja na Zagreb Openu, turniru koji je bio kriterijsko natjecanje za mjesto u kadetskoj reprezentaciji. Tad prva u svom kadetskom uzrastu, a druga u seniorskoj konkurenciji.

- Prije 20 mjeseci smo bili na betonu, gotovo sedam mjeseci zbog korone radili na otvorenom, od studenog 2020. do lipnja 2021. godine kad smo tek mogli ući u dvoranu. Sad smo u lipnju 2022. godine na Europskom prvenstvu. Samo to je dovoljno spomenuti, a nemojte zaboraviti kako je Šejla ulazno godište. Kako ima pravo nastupa u kadetskom uzrastu i iduće godine – naglasit će Roko.

Šejla i Roko su od 16 sati pratili ždrijeb prvenstva. U njezinoj kategoriji do 52 kilograma su ukupno trideset i četiri judašice. Na startu je čeka Rugile Marozaite iz Litve.

image

Šejla Škaljić (plavi kimono) na državnom prvenstvu početkom studenog 2021. godine

Tonči Vlašić

 

26. travanj 2024 11:20