StoryEditorOCM
OstaloSTRELJAŠTVO |

SD DRAGOVOLJAC (MOKOŠICA) ZA DESETI ROĐENDAN Na vatrenoj liniji Gospina polja junakinja iz Pekinga 2008., Snježana Pejčić - ‘Što? Da? Ja prva?‘

Piše Tonči Vlašić
8. travnja 2021. - 16:20

Zračna puška s deset metara bila je prva disciplina uopće na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. za koju su se dijelila odličja, a mi smo na tom prvom pobjedničkom postolju svjedočili smiješku naše sportašice. Snježani Pejčić je broncu oko vrata osobno stavio Jacques Rogge, tadašnji predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora. Kako se prvo dijeli bronca, potom srebro, a na kraju zlato, Riječanka je bila prva sportašica na Igrama koja je dobila medalju.

- Rekao mi je predsjednik Rogge da sam vjerojatno sretna dok mi je stavljao medalju. A ne, on je sretan – 'ispalila' je tog 9. kolovoza 2008. godine Pejčić i nakon što je ispalila 50 metaka, te 'upucala' broncu i postala prva sportašica koja je Hrvatskoj donijela medalju na ljetnim Olimpijskim igrama.

- Što? Da? Ja prva? – pitala je s nevjericom nakon tog podatka za povijest. Pejčić do tog dana nije imala medalju s velikih seniorskih natjecanja, već samo s juniorskih.

U kvalifikacijama Pekinga je briljirala s osvojenih 399 bodova. Ispalila je četiri puta po deset metaka, a čak 39 puta je pogodila u najmanji krug u meti, a jednom tik do njega. U finalu se bodovala i pozicija unutar kruga po decimalnim znamenka, bila je samo 0,3 boda od zlata nakon tri hica, sve do osmog od deset finalnih metaka držala je srebro...

- Možete li mi srediti slikanje sa Sergejom Bubkom – poželjela je na konferenciji za novinare u Hrvatskoj kući u Pekingu, koja je bila smještena u hotelu Zhao Long.

- Može, kad hoćeš? – kao iz topa je odgovorio tad Antun Vrdoljak, član MOK-a, uz dodatak: 'Bit će Bubki drago!', a dočekao je opet 'hitac' Pejčić: 'Neće njemu, koliko meni!'.

image
Slobodna Dalmacija, 10. kolovoza 2008. - 'sličica' s konferencije za novinare u Hrvatskoj kući u Pekingu - Snježana Pejčić slavi osvajanje olimpijske bronce

Ostalo je zapisano kako je olimpijsku broncu 'upucala' s dioptrijom 'minus 1'.

- Dok pucam nosim leće. Ne, nije to nikakav problem. Slovenac Rajmond Debevec, jedan od najbolji strijelaca svijeta, ima dioptriju minus 5. Dakle, oni minus 5, a ja minus 1. Imam još fore – šalila se slaveći osvajanje olimpijske medalje.

Priča o Snježani Pejčić uvod je u 5. kolo Prve Walther Hrvatske lige, ujedno pojedinačno prvenstvo Hrvatske za seniore i seniorke zračnim oružjem, zračna puška i zračni pištolj 10 metara, prvom takvom velikom natjecanju koje će se održati u našem gradu, i to zahvaljujući entuzijazmu članova Streljačkog društva Dragovoljac iz Mokošice, koji ove godine slavi svoj deseti rođendan, koji je osnovan baš u travnju 2011. godine, a kojem su ovom prilikom pomoć pružili Dubrovački savez športova, Grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija.

Dragovoljac je krajem 2012. godine po prvi put bio organizator natjecanja. Bio je to turnir povodom Dana dubrovačkih branitelja, i to natjecanje (zračna puška 10 metara) organizirao je u prostorijama u Novoj Mokošici, skloništu ispod ambulante, gdje je 'sklepao' streljanu sa šest meta, otvorio vrata mladima, te radio svih ovih godina bez prestanka.

Danas je Dragovoljac neizostavni sudionik državnih prvenstava, ponosan na činjenicu kako je sve bolje i bolje rezultate ostvario u tim skromnim uvjetima, a Hrvatski streljački savez mu je ukazao čast te mu za deseti rođendan dodijelio organizaciju državnog prvenstva, koje će se u subotu i nedjelju, 10. i 11. travnja, održati u Sportskoj dvorani u Gospino polje, nažalost, bez prisustva gledatelja, pridržavajući se svih pravila HZJZ.

Libertas televizija izravno će prenositi natjecanje. Bit će to prilika za sve ljubitelje streljaštva da vide sve najbolje hrvatske strijelce, te na djelu i Snježanu Pejčić, Riječanku koja nas je oduševila ne samo u Pekingu 2008. na Olimpijskim igrama, već i nakon toga. Pejčić je vlasnica srebra i bronce sa svjetskih prvenstava, tri naslova europske prvakinje, te četiri srebrne medalje s Europskih prvenstava, zlatna s Mediteranskih igara..

U srpnju će proslaviti 39. rođendan, a koji dan poslije, na Olimpijskim igrama u Tokiju, bit će jedna od favoritkinja u gađanju malokalibarskom puškom, u disciplini 50 metara trostav, disciplini u kojoj je osvojila na velikim natjecanjima, svjetskim i europskim prvenstvima, tri medalje.

image
Snježana Pejčić
Drago Sopta/Cropix
25. travanj 2024 19:38