StoryEditorOCM
OstaloMALI NOGOMET

Prva utakmica na velikom natjecanju bez Bača na klupi, prijenos prvog nastupa naših na Euru 2022. počinje na HTV2 u 20 sati i 22 minute

Piše Tonči Vlašić
21. siječnja 2022. - 17:28

Nema našeg dobrog Bača, Siniše Bačića, legendarnog tajnika Squarea, tehnika hrvatske malonogometne reprezentacije. Napustio nas je iznenada, u lipnju 2020. godine. Znao je Bačo nakon svake utakmice odvojiti vrijeme, sjesti za kompjuter (laptop), priključiti na njega svoj memory stick, te ažurirati na njemu podatke. Ako je bila koja zanimljiva brojka mini 'Vatrenih', okrugla, odmah bi se oglasio.

Tako je bilo uoči zadnje utakmice Hrvatske na velikom natjecanju. U beogradskoj Areni su 7. veljače 2016. naši igrali protiv Rusije.

- Utakmica protiv Rusije je naša jubilarna, 200. utakmica – naglasio je Bačo dan prije te biti ili ne biti utakmice. Kopamo po arhivi, u najavi te utakmice je stajalo i kako je to 104. utakmica tadašnjeg kapetana, vratara Iva Jukića, tad jedinog reprezentativca u klubu '100 plus', osma ukupno utakmica Hrvatske protiv Rusije, a treća protiv nje na velikim natjecanjima.

- Na velikim natjecanjima smo protiv Rusije igrali prvo na Svjetskom prvenstvu u Gvatemali 2000. godine, a zatim na Euru 2012. godine. Obje smo izgubili s 4:2 - istaknuo je Bačo.

U Beogradu je bila treća sreća. Nismo izgubili, ali zbog toga nismo slavili. Završilo je 2:2. Vodili smo 2:1 do predzadnje minute. Nastavili s napadima nakon što se u 25. minuti opet zatresla mreža Rusije za 2:1. Trebala nam je pobjeda s dva razlike protiv tad aktualnih svjetskih doprvaka za prolaz u četvrtfinale.

Hrvatska se nakon gotovo šest godina od te utakmice s Rusima u Beogradu, točno nakon 2175 dana, vraća na veliku scenu. Igra u Amsterdamu protiv Poljske od 20.30 sati utakmicu 1. kola skupine 'C'. Rusija je i ovaj put drugi suparnik u skupini, ali ne i posljednji. Ovo je prvo kontinentalno prvenstvo sa 16 reprezentacija. Treći i posljednji suparnik u skupini je Slovačka. Isto je što opet prva dva idu dalje. Što se tiče Eura, ovo nam je šesti nastup, te 17. utakmica. Četiri smo dobili, četiri odigrali neodlučeno, te osam izgubili. Koja je ovo ukupno utakmica reprezentacije, nažalost, nema danas Bača. Ne znamo koga sad pitati.

Tri igrača ponikla u Gospinom polju su u sastavu hrvatske reprezentacije na Euru u Nizozemskoj, Dario Marinović, Zoran Primić i Maro Đuraš. Marinović je debi imao 2012. godine protiv Rumunjske u splitskoj Spaladium Areni, Đuraš protiv Rusije u Beogradu 2016. godine, a Primić bi trebao večeras protiv Poljske prvi put biti u zapisniku utakmice na velikom natjecanju.

Utakmicu Hrvatska – Poljska iz Amsterdama izravno prenosi HTV na svom drugom programu. Početak prijenosa je u 20.22 sati. Prva je ovo utakmice hrvatske malonogometne reprezentacije na velikim natjecanjima bez Siniše Bačića.

image
Sjećanje na Europsko prvenstvo u Beogradu 2016. i posljednji nastup Hrvatske na velikom natjecanju (izbornik je bio Mato Stanković, prvi s lijeva, tehniko je bio pokojni Siniša Bačić, koji je treći s lijeva.. Marinko Mavrović peti s lijeva)
Tonči Vlašić

06. svibanj 2024 14:17