StoryEditorOCM
OstaloBOĆANJE

Eto što ti je život u drugom razredu, prije će dva zadnja izboriti ostanak nego će prvak dohvatiti (naj)veći rang

Piše Tonči Vlašić
14. veljače 2022. - 15:36

Poraz Župe dubrovačke, poraz i fenjeraša Komolca, koji je 'kriv' što je sastav iz Župe dubrovačke sad na predzadnjem mjestu. Prvo ga je dobio u 11. kolu, a sad je izgubio derbi začelja od Zlatan otok kod 'kuće' (Komolac igra u Putnikovićima kao domaćin). Komolac je ostao na 6 bodova, svih šest je osvojio protiv Župe dubrovačke, koja je ostala na 12 bodova. Župi dubrovačkoj nije išao na ruku ni rezultat iz Šibenika gdje je Primošten dobio drugoplasirani Imotski. Primošten i Zlatan otok sad imaju po 13 bodova, te zauzimaju sedmo odnosno osmo mjesto.

Dva posljednja, deveti i deseti, ispadaju iz drugog razreda, osmi razigrava za ostanak. Šest kola je do kraja. Komolac je propustio veliku priliku popraviti svoje izglede za ostanak. Zlatan otok je nakon prvog kruga vodio u Putnikovićima s 5:3, nakon 'guma' je i dalje imao vodstvo 9:7, te je u zadnjem krugu Komolac trebao dobiti tri discipline za pobjedu. Dobio je samo dvije, a dvije je izgubio, te je ostao praznih ruku. Poraz 11:13. Discipline koje je izgubio Komolac, gubio je uvjerljivo. Dvije koje je dobio, dobio je s minimalnom prednosti...

Župa dubrovačka ni blizu bod(ov)a u Zadru. Crvene kuće su bile uvjerljive, slaville su s 19:5, te su zahvaljući porazu Imotskog stigle do drugog mjesta. Župa dubrovačka je svih pet poena osvojila na gumama, taj drugi dio utakmice dobila je s 5:3, ali je izgubila sve četiri discipline u prvom, te sve četiri discipline u zadnjem krugu.

Hajduk je i dalje lider, i dalje ima četiri boda više od drugog, ali utakmicu manje. Zbog korone nije igrao kod kuće protiv Komiže. Već se zna, ako opet ne bude problema s pozitivnim igračima, Komiža će u Srebreno doći u nedjelju, 27. veljače. Dan prije će Hajduk će ugostiti Stivan, a u idućem, 13. kolu, gost je Imotskog. Župa dubrovačka će u subotu, 19. veljače, ugostiti Naklice, Komolac je gost Crvenih kuća. Još igraju Komiža – Zlatan otok, te Stivan – Primošten.

DRUGI RAZRED, PRVA HL - JUG

Poredak: 1. Hajduk (utakmica manje) 26 bodova, 2. Crvene kuće 22 boda, 3. Imotski 22 boda, 4. Stivan 21 bod, 5. Komiža (utakmica manje) 19 bodova, 6. Naklice 18 bodova, 7. Primošten 13 bodova, 8. Zlatan otok 13 bodova, 9. Župa dubrovačka 12 bodova, 10. Komolac 6 bodova.

Prvak južne skupine Prve hrvatske lige mora razigravati za (naj)veći rang, ne ulazi izravno, kao, naravno, ni prvak sjeverne skupine Prve hrvatske lige. U razigravanju za popunu najvećeg ranga, za jedno mjesto, igrat će još i osmoplasirani sastav najvećeg ranga, Hrvatske Super lige, koja sad broji deset klubova, a koja će iduće sezone brojati dva kluba manje. Na ruku prvaku juga ne ide ni to što se razigrava tek nakon što završi sezona u sjevernoj skupini Prve lige i u najvećem rangu. Kod njih se zadnje kolo igra se gotovo tri mjeseca poslije zadnjeg kola na prvoligaškom jugu, a razigrava se odmah po završetku natjecanja u sjevernoj skupini Prve lige i Super ligi.

Plus, prvacima južne i sjeverne skupine Prve lige ne ide na ruku što se igra po propozicijama Super lige, a 'drugoligaši' ne igraju sve discipline koje se igraju u najvećem rangu. I kad se sve to zna, teško je za očekivati kako će netko od prvaka drugog razreda, pogotovo prvak juga, izboriti najveći rang. 

Sve dok se sve lige ne budu igrale istovremeno, ne samo prvi i drugi rang, i sve dok u svim rangovima natjecanja ne bude isti sustav natjecanja, nema sreće. 

08. svibanj 2024 04:40