StoryEditorOCM
OstaloZASLUŽIO JE SVE NAGRADE

Predao je palicu, zdravstveni problemi su razlog tome, ali nema sumnje kako će, dok god bude mogao, i dalje Marinko Matulović vući ‘Piture‘ u pobjede nove!

Piše Tonči Vlašić
27. kolovoza 2022. - 16:15

Pokucao je na njegova vrata, prije 22 godine, Josip Martinović. Stolnoteniski klub Libertas je tražio sponzora. Dubrovački klub je bio drugoligaš. Ponudio je Marinko Matulović 20.000 kuna, te upitao: ‘Je li to dovoljno?‘. Od tada se klub zove Libertas Marinkolor.

- Sjećam se, nakon te prve sezone kako je klub nosio ime moje tvrtke, dobio sam na poklon pokal za osvojeno drugo mjesto. Međutim, upitao sam ih tada: ‘Zašto ne bi bili prvoligaši?‘ Tada sam stupio u kontakt sa svjetskom stolnoteniskom legendom Dragutinom Šurbekom, koji me je povezao sa Stankom Eskulićem. To je čovjek koji je pun znanja, pun duha. Čak 20 godina je igrao u Francuskoj. On je sve nas ‘zarazio‘ stolnim tenisom. Dakle, iduće sezone, 2000./01. smo bili najbolji u Drugoj ligi te smo u sezoni 2001./02. zaigrali prvi put u povijesti kluba u Prvoj hrvatskoj ligi.

Marinko Matulović je non stop u sportu. Neizostavni član Veslačkog kluba Neptun, pomagao je nogometu, ali od tog susreta s Josipom Martinovićem postao je prvo ime ne samo dubrovačkog stolnog tenisa. Točno 15 godina poslije prvog susreta s Josipom Martinovićem dočekao je novi pokal za drugo mjesto. Ne opet u drugoligaškoj konkurenciji, već je njegov Libertas Marinkolor osvojio 2015. naslov doprvaka Hrvatske.

- Vrlo brzo nakon što sam 2000. godine ušao u upravu kluba, stigli smo u vrh, i tu smo godinama. Uvijek u borbi za medalje bez obzira što nikad nismo bili ni blizu konkurentima po pitanju financija. Nema dileme kako bi i prije 2017. godine bili državni prvaci da nije bilo Dr. Časla. Ali, to je nešto na što nismo mogli utjecati. Novaca za tu utakmicu nismo imali. Međutim, igrali smo našu utakmicu. Znali smo što hoćemo: organizirati klub, posložiti sve kako treba te s domaćim snagama biti u vrhu. Kad smo krenuli u to imali smo tri perspektivna mlada igrača, Mileusnića, Veniera i Simovića. Uspio je Simović. On je i dan danas naš adut. Ponosni smo što je bio i najbolji sportaš Dubrovnika. Puno je tu razloga zbog čega smatram kako smo napravili dobar posao. Dubrovnik danas ima međunarodnog suca, Josipa Sudarevića. Dubrovnik ima kontinuitet nastupanja na velikim veteranskim natjecanjima. Josip Martinović je neizostavni sudionik Europskih i svjetskih veteranskih prvenstava. Školujemo naše članove kako bi imali stručne trenere. Naša druga ekipa za koju igraju ti naši mladi je bila najbolja u Dalmaciji, te je danas drugoligaš. Svako malo smo imali mlade koji su među pet najboljih u svom uzrastu u državi. Šaljemo ih na kampove jer tako, trenirajući s kvalitetnim igračicama, mogu uspjeti. Nažalost, teško možemo očekivati kako ćemo jednog dana ovdje imati na desetke kvalitetnih mladih igrača i igračica te kako onda oni neće trebat odlazit u jače sredine kako bi uspjeli. Zbog toga radimo sve kako bi omogućili tim talentima, koji se pojave, da uspiju. Njihov uspjeh nam je na prvom mjestu. Sve to znaju drugi. Imaju za nas samo riječi pohvale. Hvale nas. Nama je to potvrda kako dobro radimo. Libertas Marinkolor svake sezone igra u Europi. Uvijek u ETTU Cupu. Za nešto više, a to je igranje u Europskoj ligi, treba imati daleko, daleko više novaca. Treba dovesti jake igrače, posegnuti za jednim super kvalitetnim Kinezom, zatim vrhunskim europskim igračima. Ako i stavimo tu Europsku ligu na stranu, pogledamo samo prve favorite ETTU Cupa u kojem nastupamo, oni imaju tri puta više bodova od nas, a to govori koliko koji klub ima kvalitetu. Ne, mi za to nemamo novce. Međutim, opet težimo napraviti više.

image

Josip Martinović i Marinko Matulović

Tonči Vlašić/

U ovih 20-ak europskih sezona dubrovački klub je igrao u Italiji, nekoliko puta u Španjolskoj, zatim u Grčkoj, Luksemburgu, Češkoj, Rusiju, Ukrajinu, Mađarsku, Austriju, Rumunjsku...

- Ponosan sam i na Gradske lige. 70-ak i više igrača svaki tjedan igraju utakmice Prve i Druge gradske stolnoteniske lige. Zatim, atmosferu kakvu mi imamo na utakmicama, to nema nitko. Puna dvorana. Ljudi s navijačkim šalovima šetaju Gradom te dolaze na utakmice. Bubnjevi, pjesma od prvog do zadnjeg poena. Putuju s nama na utakmice. Imali smo u trećem krugu u Austriji podršku 20-ak naših navjjača. S time se ne može nitko pohvaliti. Ne govori se o nama samo zbog rezultata, već i zbog njih - vazda naglašava Matulović..

Nakon 22 godine i šest trofeja, te 20 sezona u europskim kupovima predao je palicu. Zdravstveni problemi su razlog tome. Goran Raspopović je novi čelnik aktualnog prvaka, međutim, nema sumnje kako će, dok god bude mogao, i dalje Matulović vući ‘Piture‘ u pobjede nove!

image

Slavi sa svojim ‘Piturima‘

Tonči Vlašić/
02. svibanj 2024 16:02