StoryEditorOCM
OstaloKARATE

Poznato tko je od članova Kakata položio za crno-smeđi pojas, tko za žuti, tko za bijeli, tko za zeleni, a tko za narančasti pojas

Piše Tonči Vlašić
21. srpnja 2024. - 16:00

Biti nositelj pojasa određene boje znači da u većoj ili manjoj mjeri posjeduješ znanje karatea te da si ovladao nekima od karataških vještina. Svaki pojas ima svoju boju koja označava razinu znanja. Polaganje za pojaseve predstavlja demonstraciju znanja pred licenciranim Ispitivačem koji na temelju toga donosi svoj sud dali je netko uistinu savladao i usvojio zadani program. Karate zvanja se dijele na učenička i majstorska. Učenička se još nazivaju i KYU zvanja.

Počevši od nižeg stupnja prema višem imamo bijeli pojas, žuti pojas, narančasti pojas, crveni pojas, zeleni pojas, plavi pojas, ljubičasti pojas, smeđi pojas i smeđe-crni pojas. Bijeli pojas je 9. KYU, žuti pojas 8. KYU, itd, a smeđe-crni pojas je 1. KYU. Zatim imamo majstorska zvanja koja se označavaju kao 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9.,10. DAN, a to su sve zvanja crnog pojasa.

Karate klub Kakato održao je u Sportskoj dvorani u Gospinom polju polaganje za učenička karate zvanja (kyu zvanja), odnosno za početničke i više pojaseve. Ispitu je pristupilo 15 kandidata. Polaganja je nadgledao licencirani ispitivač Hrvatskog karate saveza, Željo Perković, koji ima crni pojas 7. DAN uz kojeg su bile Dajana Mrsić, koja je vlasnica crnog pojasa 5. DAN, te Arnela Ovčina (crni pojas 1. DAN).

- Svaki kandidat je izvodio program koji se je sastojao od određenih karate tehnika i kata, te koje je bio dužan savladati. Svaki kandidat je pokazao znanje, te je stekao pravo na pripadajuću diplomu Hrvatskog karate saveza – istaknuo je Perković.

image

Karate klub Kakato uoči polaganja za pojaseve

Božo Radić/Cropix/

Tko je bio na polaganju? Na slici, gornji red, s lijeva: Dajana Mrsić, Arnela Ovčina i Željo Perković, koji su bili komisija, zatim Marta Bjelica, koja je sad vlasnica 1. KYU crno-smeđeg pojasa, potom Adrijana Ivanišić Šiklušić koja je dobila žuti pojas, zatim su bijeli pojas dobili Štefi Kukuljica, Blago Lovrić, Mari Duhović i Tea Curić Šimleša. U donjem redu, s lijeva, su vlasnici zelenog pojasa: Petra Miškić, Noa Hai Čupić i Leon Obad, tu je i Nela Trešćec, koja je položila za bijeli pojas, Katarina Glavinić za narančasti pojas, a za žuti pojas Željan Udovičić, Josip Pavlić, Dolores Kulušić te Agata Bjelica, koja je na slici sasvim naprijed, u špagi. 

07. rujan 2024 02:46