StoryEditorOCM
OstaloNAŠ MALI KANUIST |

PETAR ŠUNJIĆ, 13-GODIŠNJAK IZ ROGOTINA Kakva priča, prije mjesec dana je prvi put ušao u kanu, a danas je u njemu četverostruki prvak Hrvatske!

Piše Tonči Vlašić
1. kolovoza 2021. - 18:37

Prije mjesec dana nije ni znao da je ovog vikenda državno prvenstvo u kanuu na mirnim vodama u Zagrebu, točnije, nije ni promislio na kanu, zatim, pazite sad - prije mjesec dana nikad nije sjedio u kanu, a sad je u njemu slavio u svakoj disciplini u kojoj je nastupio. Danas je četverostruki kadetski prvak Hrvatske!

Ne, nije bio jedini natjecatelj na prvenstvu u svojoj kategoriji (kadetskoj), ne nije konkurencija u sportu, koji je proslavio legendarni Matija Ljubek, loša, već je Petar Šunjić, junak naše priče, a on je 13-godišnjak iz Rogotina, učenik osmog razreda Osnovne škole Vladimir Nazor u Pločama, čudo na čudima. Tu ocjenu su dali gotovo svi koji nešto znaju i znače u kanu sportu, a koji su bili na Jarunu, te gledali. Jer da nisu, kažu, ne bi vjerovali.

Prenosi nam to Ivan Šunjić, Petrov otac. Njegov sin je u kanuu jednokleku bio najbolji u utrkama na 500 i 1000 metara, prvo na 1000, a potom na 500, a to isto uspio i u kanuu dvokleku u svom uzrastu veslajući s Mihaelom Pavlešinom.

image
Prvo natjecanje, a pobijedio u svim utrkama - Petar Šunjić, četverostruki kadetski prvak Hrvatske u kanuu

Petar je uoči prvenstva odradio desetak treninga ukupno u kanuu - slušaš i ne vjeruješ što govori njegov otac, koji je i sam u čudu, ali, kaže, ne bi Petar i on vozili 500 kilometara do Zagreba, pa isto toliko natrag, da nisu vjerovali kako se može, a vjerovali su jer su Petra uoči prvenstva vidjeli oni koji nešto znače u ovom sportu.

Jedan od njih je legendarni Ivan Šabjan, Slavonac koji je danas stanovnik Doline Neretve. Dva puta je Šabjan nastupio na Olimpijskim igrama. Veslao je u Seoulu 1988., veslao u Atlanti 1996. godine. Bio je svjetski prvak, ima sa svjetskih prvenstava i srebro i broncu, a vlasnik je bronce i s Mediteranskih igara.

Šabjan je odradio dva treninga s Petrom. Tehnika je bila glavni predmet. . Pomogao je još jedan znalac – Štefo Lutz iz Slavonskog Broda. Pomogao je i Marko Lipovac, trener Marsonie iz Slavonskog Broda, kluba za koji je Petar nastupio na prvenstvu

Sve ostalo je radio sam ispred kuće u svom Rogotinu, gdje su uvjeti za kanuiste baš dobri. Potvrđuje to činjenica kako nekoliko reprezentacija tu dolazi na pripreme.

I tata Ivan je pomogao s ponekim savjetom, ono što je naučio, kaže, veslajući u lađi pripremajući se i nastupajući između ostalog na nadaleko poznatom maratonu lađa.

- Petar bi nekad znao poć sa mnom na trening lađara, kad svi ne bi mogli doći, pa bi i on uzeo veslo. Inače, on je u kajaku odradio prvi trening za prvenstvo u kanuu. Zamislio da je kajak – kanu, te veslao, i nije bucao po vodi. Gledali smo ga na prvom treningu, može li stajat na vodi, svi koji počnu, kažu nam, prevrnu se svako malo, a Petar se nije prevrnuo. Bez problema je veslao, i po 200, 300 metara u komadu tih prvih dana. Sad je na prvenstvu imao trke na tisuću metara. Uglavnom, nitko ne vjeruje da je on prvi put u kanu ušao prije petnaestak dana, a u Zagrebu nije konkurenciju ostavio dva, tri metra, već 200, 300 metara.

Ukratko, oduševljen je otac, koji prenosi – oduševljeni su svi, kao što je bio oduševljen Šabjan na prvim treninzima Petra u Rogotinu.

- Petar je dite od mora. Ima vam on vrše, ima svoju trupu u kojoj vesla, svoje mriže. Nakon nastupa u Zagrebu jedva čeka da opet uđe u trupu, vesla, te lovi ribe. Malo je trenirao vaterpolo ljeti, zatim, malo veslao s nama u lađi. Sad svi zovu, čestitaju. Što da vam rečem, presretan je. Ja, naravno, ponosan. Petar gušta kad vesla, gušta kad je na vodi, i ništa mu nije teško. Ništa - istaknuo je Ivan Šunjić.

Petrom je oduševljen i Lipovac, trener Marsonie, koji pomaže i lađarima Rogotina, i koji će pomoći četverostrukom prvaku Hrvatske i narednih dana, jer će junak ove priče uskoro na nova natjecanja. Ni sam Lipovac ne vjeruje kako je dječak koji je sam učio veslat u kanuu, a tek nekoliko puta slušao o tehnici vožnje i položaju tijela, imao takav sjajan nastup na Jarunu, te pobijedio premočno u svim disciplinama u kojima se natjecao.

- Bilo je malo treme uoči prve utrke, ali je poslije sve bilo bilo u najboljem redu – naglasio je Petar, junak jedne prekrasne sportske priče. 

image
Petar Šunjić na zagrebačkom Jarunu
26. travanj 2024 11:54