StoryEditorOCM
Ostalo200 TRIATLONACA U GRADU

On je ‘vatra‘ u moru i na kopnu, Željko Cota opet osvojio olimpijski Earth, Sea & Fire, a uz njega na postolju još dva člana Dubrovnika!

Piše Tonči Vlašić
20. listopada 2024. - 12:09

Kao i svi, skočio je u more, te čekao znak za start. Držao prst na ‘okidaču’, i kad je ‘opalio’, te štoperica na satu krenula, krenuo je i on. Željko Cota je još jednom ostavio sve da mu gledaju u leđa, prvi je od natjecatelja olimpijskog triatlona izletio iz mora, potom sjeo na biciklu, te je i taj zadatak odradio najbrže, i kad je krenuo posljednji čin imao je veliku prednost. Već tad smo mogli upisati njegovo ime na listu pobjednika. Točnije, ponoviti njegovo ime budući da mu nije prvi put kako je osvojio dubrovački triathlon, Earth, sea and fire. 

Željko je 26-godišnjak, Dubrovčanin, u njegovom špagu je diploma Kineziološkog fakulteta u Splitu. On je dio stručnog stožera najbolje ženske košarkaške ekipe Hrvatske, Raguse, a kad je o tome riječ, ‘najgori’ je za sebe. Ne štedi se. Tko ga zna, vidjet će ga kako po gradu gotovo svaki dan trči, vozi biciklu... 

Prvak je Hrvatske u olimpijskom triatlonu, nema zadatka na hrvatskom jugu koji on nije osvojio, a pamte se njegovi uspjesi i izvan granica Lijepe naše iako su neki od domaćih zadataka, poput Earth, sea and fire, međunarodni uspjesi. 

I tako naš ‘mali’ od nezaboravnog gospara, pokojnog Duba Cote, dugogodišnjeg urednika Radio Dubrovnika, člana uprave Vaterpolskog kluba Jug koji je 80-ih bio i predsjednik najtrofejnijeg hrvatskog kluba, desetljećima spikera na utakmicama u Gružu, juri ‘sto na sat’. Bodri ga vazda mama Vesna. Ponosna, naravno, kakav je njezin Željko. Ne samo na natjecanjima.

image

Željko Cota, iza njegovih leđa Jakša Diklić - čekaju znak za start 6. Earth, Sea & Fire - dubrovačkog triatlona

Tonči Vlašić/
image

Željko Cota - pobjednik 6. Earth, Sea & Fire - dubrovačkog triatlona u olimpijskom triatlonu

Tonči Vlašić/

Dubrovački triatlon, njegovo šesto izdanje, okupilo je gotovo 200 sudionika: 80 ih je nastupilo u olimpijskom triatlonu (1,5 kilometar plivanja, 40 kilometara vožnje biciklom, te 10 kilometara trčanja), 85 u sprint triatlonu (750 metara plivanja, 20 kilometara vožnje biciklom, te 5 kilometara trčanja), a nastupilo je jedanaest štafeta. 

Triatlon klub Dubrovnik je okupio natjecatelje iz Bosne i Hercegovine, Švedske, Češke, Crne Gore, Irske, Slovačke, Velike Britanije, Austrije, Španjolske, SAD-a, Njemačke, Srbije, Indije, Mađarske, Poljske, Nizozemske, Portugala, te Hrvatske

Čeh Jan Kucera je osvojio sprint triatlon, a Cota olimpijski u kojem je drugi bio Konavljanin Jakša Diklić. Zadatak je Cota odradio brže od dva sata - 1:59.34! Diklić 2:10.16, a uspjeh domaćina upotpunio je Goran Pulig - treći 2:11.26!

image

Željko Cota - pobjednik 6. Earth, Sea & Fire - dubrovačkog triatlona u olimpijskom triatlonu

Tonči Vlašić/

POSTOLJE

Sprint triatlon, muški/ukupno: 1. Jan Kucera (Češka), 2. Tomas Bednar (Češka), 3. Amir Nekić (BiH), žene: 1. Michaela Matoušova (Češka), 2. Anne Paul (Irska), 3. Jasmina Mehmedović (BiH).

Olimpijski triathlon, muški/ukupno: 1. Željko Cota, 2. Jakša Diklić, 3. Goran Pulig (svi Hrvatska, svi članovi Triatlon kluba Dubrovnik), žene: 1. Ava Lee (Velika Britanija), 2. Marija Marković (Crna Gora), 3. Deborah Larnach (Velika Britanija).

Štafeta: 1. Triatlon klub Maksimir i Vela Črnja Luka Triathlon Relay (Hrvatska), 2. Triatlon klub Dubrovnik (Hrvatska), 3. City Pearl One (Mađarska)

image

Željko Cota - pobjednik 6. Earth, Sea & Fire - dubrovačkog triatlona u olimpijskom triatlonu

20. listopad 2024 22:45