StoryEditorOCM
OstaloNAŠ MALI IZ ŽUPE NA ‘KRIVOJ’ BANDI

Olmissum u Gospinom polju, jedino Ante Kuraja, 62 utakmice i 21 pogodak za Square, ne može večeras izgubit, Marko Kuraja: ‘Bit će baš čudno!‘

Piše Tonči Vlašić
24. ožujka 2023. - 09:52
Marko presretan zbog svog prvog pogotka za prvu momčad Squarea 2015. protiv Solina foto: Tonči Vlašić - (mala slika: danas u dresu Olmissuma)

Dolazi Marko Kuraja u Gospino polje, vjerujemo kako bi navijači Squarea voljeli pročitat kako se 26-godišnji Župljanin vraća u Gospino polje, međutim, u derbiju 17. kola bit će hrvatski reprezentativac, ove sezone desni bek Olmissuma, na suprotnoj bandi, strani. Drugi put u povijesti kontra svog kluba, a prvi put kao gost u Gospinom polju.

- Bit će baš čudno. Ipak sam od malih nogu navijao za Square, potom igrao. Tu sam ponikao…

Tu mu je igrao i otac Ante, koji je odigrao ukupno 62 utakmice. Zadnju u sezoni 2002./03., a Marko je debi za prvu ekipu Squarea imao u Zagrebu protiv Alumnusa u zadnjem ligaškom kolu u sezoni 2014./15., potom još jedan nastup te sezone, i to u doigravanju kod Nacionala, opet u Zagrebu (nije se radovao u ni jednoj), a prvi pogodak za prvu radost postigao je u svojoj prvoj utakmice za ‘crveno plave’ u Gospinom polju, i to u 1. kolu protiv Solina. Pogodio je za konačnih 6:0. Sreći nije bilo kraja. Imamo tu sliku – Gordan Duvančić, Hrvoje Cvjetković, Ante Daničić i Alen Turuk su bili skupa s njim u terenu. Odmah su skočili, čestitali mu…

image

Dubrovački vjesnik 26. rujna 2015. godine - prvi pogodak za prvu momčad Squarea Marka Kuraje

Siniša Bačić, legendarni tehniko Square i reprezentacije, bez njega smo već gotovo tri godine, u tom je trenutku, a bilo je to krajem rujna 2015. godine, odmah istaknuo: Ovo je prvi slučaj kako je nakon oca za prvu momčad zaigrao i njegov sin, te postigao pogodak.

Ante Kuraja je ukupno postigao 21 pogodak za Square.

Marko je 2018. skoknuo do Katara, drugi put kad je napuštao Gospinio polje bio je u Italiji. Bilo je to sezona 2020./21. Pamtimo kako mu je malo nedostajalo da s one strane Jadrana podigne pokal prvaka. Treći odlazak je bio prošlo ljeto, prvi put nije otišao preko granice, te je sad kontra Squarea, i to u predzadnjem kolu ligaškog dijela super zanimljive hrvatske lige, ovo i iduće kolo odgovorit će  na pitanje: ‘Tko će zauzet bolju poziciju u doigravanju za prvaka?’

- Nama je u prvom redu želja prekinuti loš niz. Bez pobjede smo zadnja tri kola, osvojili smo 5 od 15 mogućih bodova u zadnjih pet kola. S obzirom kako je Squarea ove sezone baš ozbiljna ekipa, a igra se u Gospinom polju, nema dileme kako bi nas pobjeda protiv njega podigla, vratila u život. U zadnjem kolu čeka nas u Omišu ogled protiv otpisanog Universitasa. Da, kao što svi računaju, gledaju raspored, tako i mi to isto radimo. Sad smo peti, ali s pobjedom u Gospinom polju, te kod kuće protiv Universitasa možemo do druge pozicije. Slušam i što drugi govore. Čini mi se kako svi ‘pucaju’ u prvom redu na jednu od prve četiri pozicije kako bi na startu doigravanja imali domaće teren u eventualnoj majstorici…

image

Marko Kuraja (Olmissum)

Mnk-olmissum/

U donjem domu će po svemu sudeći biti Pula, koja je uzela prvo Superkup, a zatim i Kup Hrvatske. Je li Olmissum i o tome razmišlja?

- Sigurno je to svima na pameti, pogotovo ekipama koje računaju na najbolje pozicije, tako i nama, ali sam siguran kako nitko ne kalkulira, već svi žele biti što bolje plasiran, pa što to na kraju donese u doigravanju, donese. Sezona je pokazala kako smo svi tu negdje, i zato će biti svaka utakmica doigravanja za prvaka super zanimljiva.

Jeste li u pripremi utakmice u Gospinom polju vraćali snimku prve utakmice kad ste u Omišu bili bolji od Squarea 3:0?

- Squareu su tad nedostajali Duvančić, Cvjetković i Marinović. Mi ćemo pak u Gospinom polju biti bez Jurline i Kusture. Jurlina neće igrati zbog crvenog kartona u Šibeniku, protiv Crnice. Dobio je dvije utakmice kazne. Propustio je prvo Vrgorac. Kustura je protiv Vrgorca dobio treći žuti, tako da smo bez njih dvojice reprezentativaca – kaže Kuraja, koji je ove sezone postigao sedam pogodaka. Treći je topnik Olmissuma (Nikola Pavić devet, Antonio Sekulić osam).

Maro Đuraš s devet pogodaka predvodi strijelce Squarea, na drugom mjestu su s po šest pogodaka Gordan Duvančić i Mirko Hrkać… Prošlo kolo je i Square ostao praznih ruku, ali nakon sjajnog niza od sedam utakmice bez poraza (pet pobjeda i dva remija). Novo Vrijeme, koje je zaustavilo u svom domu ‘crveno plave’, uoči zadnja dva kola drži vrh s 31 bodom, Square je drugi s 28 bodova, Futsal Dinamo i Vrgorac imaju po 26 bodova, Olmissum 25 bodova, Crnica 23 boda, Pula 21 bod, Osijek 20 bodova, Torcida 15 bodova i AFC Universitas je zadnji sa 6 bodova, te bez izgleda za spas.

Utakmica Square – Olmissum je u izravnom televizijskom prijenosu (MAX Sport 1), dakle, u Gospinom polju se igra od 20 sati ovog petka, 24. ožujka. Prije toga će svoje utakmice početi Pula – Osijek (18 sati), Vrgorac – Torcida (18 sati), AFC Universitas – Novo vrijeme (18.15 sati), te Crnica – Futsal Dinamo (19 sati).

image

Marko Kuraja slavi pogodak protiv Futsal Dinama u dresu Squarea u sezoni 2021./22.

Tonči Vlašić/

Prošle sezone u Gospinom polju 1. ožujka 2022. Square – Olmissum 1:0 (Maro Đuraš strijelac, Lujo Jurišić na vratima sjajan, Marko Kuraja u ‘crveno plavom‘ dresu), u sezoni 2020./21. u Gospinom polju pobjeda Squarea 3:1 za bodove (Damjan Šulić i Luka Vuletić, plus autogol Josipa Jurline, a za Olmissum Kristijan Postružin), a u doigravanju za prvaka ne, pisalo je na semaforu 1:6. I u sezoni 2019./20. Olmissum je slavio u Gospinom polju sa 6:3. Tad za bodove. U Omišu je svih pet ogleda, četiri ligaška, te jedan u doigravanju za prvaka, dobio Olmissum. Ukupno, u devet dosadašnjih ogleda sedam pobjeda Olmissuma, a dvije pobjede Squarea. Tko će dobiti deseti prvoligaški ogled?

Tko će slaviti? Jedino Ante Kuraja ne može večeras u Gospinom polju izgubit.

26. travanj 2024 21:50