StoryEditorOCM
OstaloJEDRENJE

NOVI DOM DUBROVAČKIH JEDRILIČARA Festa u Orsana, Mikulandra i Franković presjekli vrpcu

7. listopada 2019. - 23:35
Marinko Mikulandra, predsjednik Jedriličarskog kluba Orsan i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković presjekli su vrpcu nakon čega je don Bernard Pleše blagoslovio novi hangar u lučici Orsan. Dubrovački klub je dobio novi objekat. Nakon teretane, svlačionica, prostorija za trening sad ima i prostor koji će malim dubrovačkim jedriličarima skratiti vrijeme za pripremu i odlazak s treninga...

- Ovaj objekat će im puno pomoći da puno bolje treniraju, te nauče osnovne stvari o moru, pomorskim vještinama. Naš osnovni zadatak je naučiti djecu što je ruža vjetrova, što je brod, što je jedrilica, a onda ako koja generacija 'izbaci' nekog izvanrednog jedriličara, kao što je to Alec Cvinar, koji je trenutno na pripremama reprezentacije, bit ćemo jako zadovoljni. Ako se to i ne dogodi, a naučimo djecu osnovnim pomorskim vještinama, smatram kako smo ispunili svoj zadatak. U sportu djeca se mogu najbolje naučiti redu, radu i disciplini, poštivanju drugog i drugačijeg, steći prijateljstva, pripremiti se za život – rekao je Mikulandra.

- Gotovo sve što vidite u ovoj našoj lučici je napravljeno gotovo od vlastitih sredstava, a sad imam o ovaj objek koji služi ne samo na čast našem klubu, već i gradu Dubrovniku. Međutim, teško bi završili ovaj objekat, a počeli smo ga raditi prije tri godine, da nije bilo financijske pomoći Grada Dubrovnika – dodao je čelni čovjek Orsana te pohvalio gradsku upravu na čelu s Frankovićem. Istaknuo je kako živi u Gradu Dubrovniku već 60 godina, kako je svih 60 u sportu,  ali kako niti jedna gradska vlast prije ove nije zavrnula rukave te počela raditi.

- Naša lučica izgleda danas prekrasno, a prije 15 godina, kad smo najavili što ćemo napraviti, komentari su bili: oni samo govore, neće od toga neće biti ništa. Uvjeren sam kako će ova vlast ispuniti ono što piše u studiji, koja je izrađena. Hvala Gradu Dubrovniku na sredstvima, hvala gospodinu Darku Pervanu i tvrtki Pervanovo, hvala Dubrovačkom savezu športova, Poliklinici Marin Med, Marini Frapa, koji su nam pomogli da završimo projekt koji smo počeli prije gotovo tri godine – naglasio je Mikulandra.

- Ovo je prva značajna, kapitalna investicija, koji je izgradio Jedriličarski klub Orsan. Posljednjih 40-ak godina u Dubrovniku nije bilo značajnije investicije u sportsku infrastrukturu. No, samo u ovoj godini, osim ovog objekta uskoro će biti završen nogometni teren u Gospinom polju sa svlačionicama i tribinama. Započeli su radovi na rekonstrukciji bivšeg hotela Stadion i novog Muzeja vaterpola. Započeli su radovi na judo dvorani u Mokošici. To je sve ono što smo obečavali prilikom natjecanja za preuzimanja odgovornosti upravljanja Gradom Dubrovnikom. Izrada strategije sporta je bila nužna - rekao je Franković te nastavio.

- Nećemo stati na tome. Iduće godine krećemo u obnovu postojeće dvorane te izgradnju nove u Gospinom polju. Uskoro se završava dvorana u sklopu Osnovne škole Montovjerna. I ona bi trebala pomoći - naglasio je gradonačelnik te istaknuo kako je predsjednik Orsana Marinko Mikulandra bio skroman te nije dovoljno isticao svoju ulogu u realizaciji ovog projekta. Poželio mu je još puno, puno godina na čelu Orsana.

Na svečanost Orsana stigao je Marin Paić, predsjednik Jedriličarskog kluba Val iz Šibenika u kojem je Mikulandra počeo svoju sportsku karijeru prije više od 70 godina. Nije stigao praznih ruku. Regalo je domaćinu sliku, koja će krasiti nove prostorije. Svečanosti su nazočile i zamjenice gradonačelnika, Jelka Tepšić i Orlanda Tokić, zatim predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica, potom Dživo Brčić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo, Maro Kapović, predsjednik Dubrovačkog saveza športova, Ivo Dragić, tajnik Zajednice sportova Dubrovačko-neretvanske županije, te predstavnici brojnih dubrovačkih sportskih klubova....
18. travanj 2024 18:56