StoryEditorOCM
OstaloJUDO

Neću odustati! - sto puta je rekla nakon operacije ramena, početkom godine je počela trenirati, sad je spremna - Ivana Šutalo opet na tatamiju!

Piše Tonči Vlašić
21. travnja 2022. - 14:05
Uspješni dvojac - Ivana Šutalo sa zlatom s Europskog mlađe seniorskog prvenstva 2016. godine i njezin trener profesor Željko Đapić. Slika nakon povratka iz Izraela gdje je ostvaren veliki uspjehTonči Vlašić

Deset godina je prošlo od njene prve medalje na velikom međunarodnom natjecanju. Tražimo po arhivi: bila je u Poreču 2012. godine kadetska doprvakinja Europe. Tko se ne sjeća oduševljenja nje, te njenog trenera profesora Željka Đapića. Uzdignutih ruku, te pogleda prema gore u dvorani Žatika, kad je dobila polufinale, te osigurala medalju.

- I tad je krenulo – sto puta je znao reći profesor prisjećajući se tog prvog velikog uspjeha Ivane Šutalo, koja je nakon tog europskog kadetskog srebra svake godine osvajala barem jednu medalju na velikom natjecanju. Stajala je i na pobjedničkom postolju, ne samo europskog, već i svjetskog prvenstva.

'Kopamo' dalje po arhivi, 2016. godine - slika za povijest: Ivana na najvišoj stepenici pobjedničkog postolja Europskog mlađe seniorskog prvenstva!

- Tek tad sam mogla reći: Najbolja sam u Europi! – naglasila je judašica Dubrovnika nakon što je u Tel Avivu te 2016. godine opravdala ulogu prve nositeljice, te postala prvakinja Europe. Sjećamo se radosti profesora kad je odgovorio na poziv nakon povijesnog uspjeha, ne samo Ivane, već hrvatskog juda.

Naime, tad se prvi put u povijesti spomenutog natjecanja začula Lijepa naša. Nitko prije nje od hrvatskih judoka nije uspio osvojiti naslov prvaka na Europskom mlađe seniorskom prvenstvu.

image

Ivana Šutalo na SP-u

Sabau Gabriela /ijf

Godinu poslije, krajem 2017. godine, sve je i dalje bilo isto: svake godine s (barem jednom) medaljom s velikog natjecanja, europskog ili svjetskog prvenstva. Inače, nek se ne zaboravi kako je 2014. godine bila europska juniorska prvakinja ekipno, kako je te 2017. godine izborila svoju prvu seniorsku medalju na velikom natjecanju. Bila je to bronca s ekipnog prvenstva Europe.

- Kad smo 2014. bile ekipne prvakinje Europe tad nisam mogla reći 'Najbolja sam u Europi!', već 'Najbolje smo u Europi!'. Zato je 2016. nezaboravna godina.

Ivana je cijelo vrijeme željela jedno – nastupiti na Olimpijskim igrama. Taj njezin san su prekinule ozljede, a potom koronavirus zbog kojih su Olimpijske igre u Tokiju odgođene za ljeto 2021. godine. Na kraju je morala na operaciju, nije mogla nastupati. Bilo je pitanje, hoće li moći nastaviti nakon svega?

- Neću odustati – uvijek bi rekla u posljednje vrijeme, dok je bila izvan tatamija.

Početkom godine je razvukla osmijeh. Vratila se treninzima.

- Rame, koje sam operirala, sad je u redu – rekla je tad.

Njezino ime je danas na listi prijavljenih za nastup na Europskom seniorskom kupu, koji će se u subotu i nedjelju, 23. i 24. travnja, održati u Gospinom polju. Vraća se Ivana Šutalo!

image

Prva velika medalja - Ivana Šutalo 2012. godine slavi plasman u finale Europskog kadetskog prvenstva

23. travanj 2024 22:14