StoryEditorOCM
OstaloPLIVAJ, TRČI |

NAŠA ANE KOJA NE BROJI DANE, VEĆ MEDALJE Ponosan je i Plivački klub Jug, i Triatlon klub Dubrovnik: Ana Lučić državna prvakinja u sprint akvatlonu!

Piše Tonči Vlašić
20. srpnja 2021. - 12:42

Nakon trinaest godina u bazenu, počela je plivati i izvan njega. I ne samo plivati, već trčati te voziti biciklu. Ana Lučić bi voljela u triatlonu izboriti nastup na Olimpijskim igrama, a što nitko od naših do danas nije uspio. Tokio počinje u petak, to ništa, a Pariz je za tri godine. Los Angeles će ugostiti Igre 2028. godine.

Triatlon je u programu Olimpijskih igara od Sydneyja 2000. godine. Na najvećem svjetskom natjecanju je zadatak 1,5 kilometar plivanja, 40 kilometara vožnje biciklom te 10 kilometara trčanja. Ironman triatlon, koji je također jedan od ciljeva 20-godišnje Dubrovkinje, puno, puno je zahtjevniji - 3,86 kilometara plivanja, 180 kilometara vožnje biciklom, te 42,195 kilometara trčanja.

Ističe Ana kako triatlonac najbolje rezultate postiže između 35 i 45 godina života. Prevedeno, ima Dubrovkinja 15-ak godina za dobro pripremiti se.

Međutim, iako je tek počela, iako je ove godine prvi put samo seniorka, to je postala 17. svibnja kad je otpuhala 20 svjećica na rođendaskoj torti, opet Ana niže uspjehe. Ne opet u dresu Triatlon kluba Dubrovnik, već od travnja ove godine nastupa za Triatlon klub Swibir. Razlog se zna, nastavila je u glavnom gradu školovanje, tako i sportsku karijeru u zagrebačkom klubu.

Međutim, prate i Plivački klub Jug, prati i Triatlon klub Dubrovnik, nastupe svoje 'male' u dresu Swibira, ponosni jer je opet uspjela. Ana je u Osijeku, točnije, na i oko Biljskog jezera, doplivala i dotrčala do dva naslova državne prvakinje, a ukupno četiri medalje. Nema bolje u državi u sprint akvatlonu.

- Najbolja sam bila u svojoj kategoriji, natjecateljice od 20 do 25 godina, ali i u apsolutnoj kategoriji, a drugi dan sam bila druga u standardnom akvatlonu u svojoj kategoriji, te treća u apsolutnoj – istaknula je Ana.

image
Ana Lučić
Tonči Vlašić

U supersprintu je zadatak bio 500 metara plivanja i 2,5 kilometra trčanja, a u standardnom akvatlonu kilometar plivanja i pet kilometara trčanja.

- I lani sam osvojila isto četiri medalje, i tad je državno bilo u Bilju pokraj Osijeka. Međutim, tad sam najbolja bila u juniorskoj konkurenciji – podsjetila je Ana, koja će 2021. pamtiti i po debiju na Europskom prvenstvu, koje je održano prije mjesec dana u Austriji, a na kojem je bila 25. u konkurenciji četrdesetak seniorki.

Nova natjecanja su za mjesec dana. Zbog loše epidemiološke situacije još se ne zna gdje će se održati državno u triatlonu. Uglavnom, non stop je u akciji. Nema odmora. Tako je već petnaest godina, od onog dana kad je odradila prvi trening u gruškom bazenu. Tako će, smije se Ana, biti najmanje još petnaest godina. Tad triatlonci, nismo zaboravili, počinju postizati svoje najbolje rezultate. 

image
Ana Lučić
Tonči Vlašić
20. travanj 2024 08:20