StoryEditorOCM
OstaloDRŽAVNO PRVENSTVO

Napravili smo završni račun, šestero članova Juga i dvije Kapekašice su bili na pobjedničkom postolju, na tronu Juraj Barčot i Vlaho Nenadić

Piše Tonči Vlašić
21. srpnja 2024. - 21:21
Juraj Barčot, Lara Šurković, Ana Franić, Mario Todorović, Laura Milina, Frane Ćirak, Bruno Tošović, Mario Šurković, Andrej Stojanovski i Vlaho Nenadić

Završeno je prvenstvo Hrvatske u 50-metarskom bazenu, koje se protekla četiri dana održalo u Zagrebu, u Bazenu na Sveticama, a na kojem je Plivački klub Jug je pod vodstvom šefa struke Frane Ćirka osvojio šest zlata, isto toliko srebrnih medalja, te pet bronci. Nastupio je i Korčulanski plivački klub trenera Maria Todorovića, koji se može pohvaliti s dva srebra i broncom. 

ZADNJI ČIN PRVENSTVA

U posljednjem, osmom dijelu prvenstva, finalnom bloku posljednjeg, četvrtog dana prvenstva, u A finalu na 200 prsno u kojem je Filip Mujan iz splitskog Mornara popravio apsolutni rekord Hrvatske za gotovo tri sekunde (stari rekord u njegovom vlasništvu je bio 2:15.52, a novi je 2:12.60), u kojem je Jan Ondrašerk iz Dubrave bio drugi oborivši mlađe juniorski rekord Hrvatske za 7 desetinki sekunde (Ondrašekov stari rekord je bio 2:20.53, a novi je 2:19.83), Jugaš Andrej Stojanovski je bio četvrti (2:23.70) i to sa samo 32 stotinke sekunde sporijim vremenom od brončanog Nikole Zdrilića iz Nevere (2:23.38).

U B finalu na 200 prsno Jugaš Đivo Baletin je bio peti s vremenom 2:35.43, a Renzo Drušković iz KPK sedmi (2:38.48). U B finalu na 50 leđno Kapekašica Ana Franić je bila najbrža (31.66), druga Jugašica Lara Šurković (31.80), dok su preostale dvije članice KPK zauzele šesto (Laura Milina 32.68) odnosno sedmo mjesto (Hana Muminagić 32.90).

Na kraju, u posljednjoj disciplini prvenstva, seniorska štafeta Juga 4 puta 100 mješovito bila je peta (Bruno Tošović, Andrej Stojanovski, Juraj Barčot i Vlaho Nenadić) s vremenom 3:53.31.

ZAVRŠNI RAČUN

Juraj Barčot je na prvenstvu osvojio četiri naslova prvaka. Na 200 i 400 mješovito je bio najbolji u svom uzrastu, mlađih seniora, te u apsolutnoj kategoriji. Vlaho Nenadić je juniorski i mlađe seniorski prvak Hrvatske na 100 slobodno, seniorski doprvak Hrvatske na 100 slobodno, zatim juniorski i mlađe seniorski doprvak, te brončani u apsolutnoj konkurenciji na 50 leptir, a potom juniorski doprvak na 50 slobodno. Mario Šurković je seniorski doprvak na 200 mješovito, a mlađi senior Andrej Stojanovski u svom uzrastu brončani na 200 prsno. Plus, štafeta 4 puta 100 slobodno je osvojila broncu u apsolutnoj kategoriji (Juraj Barčot, Vlaho Nenadić, Mario Šurković i Bruno Tošović).

Mlađa juniorka Lara Šurković je prvo uzela broncu na 50 leptir u svom uzrastu, zatim i srebro na 50 slobodno, a na kraju, opet u svom uzrastu, broncu na 50 leđno.

image

Juraj Barčot (Jug)

Dakle, šestero Jugaša je među osvajačima medalja: Juraj Barčot četiri zlata i jedna bronca, Vlaho Nenadić dva zlata, četiri srebra i dvije bronce, Lara Šurković srebro i dvije bronce, Mario Šurković srebro, te Andrej Stojanovski i Bruno Tošović po jednu broncu.

- Više sam nego zadovoljan. Iako su svoja glavna natjecanja imali prije, formu su tempirali za Europska prvenstva, Nenadić i Barčot su dosta dobro izvukli i državno prvenstvo. Barčot je čak plivao osobni rekord na 200 mješovito. Njih dvojica su očekivano imali najviše uspjeha. Mario Šurković je bio jako dobar na 200 mješovito. Lara Šurković je bila bolesna deset dana prije prvenstva, a unatoč tome, i kad se zna kako je ona ulaznio godište u uzrastu mlađih juniorki, osvojila je tri medalje. Stojanovski baš dobar nastup okrunjen medaljom. Tošović odličan u štafetama, a uz to je plivao i A finale. Đivo Baletin i Ivan Franić su oborili osobne rekorde. Sve u svemu lijep završetak za nas stvarno povijesne sezone - rekao je Frane Ćirak, šef struke Juga.   

image

Frane Ćirak

Tonči Vlašić/

KPK na državnom? Mlađa juniorka Laura Milina je u svom i konkurenciji juniorki doprvakinja Hrvatske na 200 leđno, a juniorka Ana Franić je u svom uzrastu došla do bronce na 100 leđno.

- Bili smo tako blizu još dvije medalje, ali i s ove tri sam zadovoljan - istaknuo je Mario Todorović, trener KPK. 

image

Mario Todorović

Tonči Vlašić/

Po uspješnosti klubova, bodove su u zagrebačkim Sveticama osvajali članovi iz trideset i jednog, Jug na devetom, a KPK na 19. mjestu. U konkurenciji plivača Jugaši na visokom sedmom mjestu. 

08. rujan 2024 01:32