StoryEditorOCM
OstaloFESTA JUDA U GOSPINOM POLJU

Među onima koji će nastupiti na dubrovačkom tatamiju ovog vikeda su i vlasnici medalja s velikih natjecanja!

Piše Tonči Vlašić
5. travnja 2024. - 15:13

Ovog vikenda, brojke su takve, bit će u Gospinom polju na Europskom seniorskom kupu 353 judoka iz 29 država s tri kontinenta. Boje Hrvatske branit će 43 reprezentativca, a među njima su i članovi klubova iz Dubrovačko-neretvanske županije: Leon Đapić (Ura Nage), Davor Obrvan (Dubrovnik), te Marko Tomašević, Ardijan Sufaj, Josip Bulić, Borna Butijer i Anđela Violić (Dubrovnik 1966.).

Iako su Europski seniorski kupovi prilika prvenstveno mladim da krenu prema vrhu, okušaju se sutra s najboljima, među onima koji će nastupiti na dubrovačkom tatamiju ima vlasnika medalja s velikih natjecanja.

Tako je u kategoriji do 60 kilograma prijavljen Austrijanac Adamyan Vache, brončani s  mlađe seniorskog prvenstva Europe 2021. godine. I u kategoriji do 73 kilograma stiže vlasnik bronce s mlađe seniorskog prvenstva Europe, to je uzrast do 23 godine – hrvatski reprezentativac Robert Klačar, a među prijavljenima je i u njegovoj kategoriji Talijan Luigi Centracchio, brončani sa svjetskog juniorskog prvenstva 2022. godine. Potom u kategoriji do 81 kilogram je još jedan hrvatski adut, Dominik Družeta, koji je bio mlađe seniorski doprvak Europe, te osvajač bronce na europskom seniorskom prvenstvu.

‘Gužva‘ je u kategoriji do 90 kilograma, u kojoj nastupa Josip Bulić. Tu je BH reprezentativac Toni Miletić, brončani sa svjetskog i europskog kadetskog prvenstva, Tigo Rennes iz Nizozemske, svjetski i europski juniorski doprvak, potom još jedan Nizozemac, Lars Van Oostrum, aktualni mlađe seniorski prvak Europe, pa Crnogorac Srđan Mrvaljević, koji je bio svjetski seniorski doprvak, Izraelac Roy Sivan, brončani sa svjetskog kadetskog prvenstva. Dolazi i Francuz Kenny Liveze, prije dvije godine svjetski juniorski prvak, prethodno svjetski i europski kadetski prvak, potom njemački reprezentativac Kilian Kappelmeier, aktualni brončani s mlađe seniorskog prvenstva Europe, koji je 2022. godine osvojio broncu na svjetskom juniorskom prvenstvu, a prijavljen je i Britanac Oliver Barrat, mlađe seniorski doprvak Europe.

image

Europski seniorski kup u Dubrovniku

Tonči Vlašić/

Od judašica, u kategoriji do 48 kilograma, stiže Priscilla Morand iz Mauricijusa, seniorska prvakinja Afrike 2022. godine, te Ramila Aliyeva iz Azerbejdžana, mlađe seniorska doprvakinja Europe. U kategoriji do 52 kilograma je Nikolina Nišović iz Srbije, brončana s mlađe seniorskog prvenstva Europe prošle godine, a u kategoriji do 57 kilograma nastupa naša reprezentativka Tihea Topolovec, nekadašnja svjetska kadetska doprvakinja, te vlasnica dvije bronce s mlađe seniorskih prvenstava Europe. U kategoriji do 63 kilograma je Francuskinja Manon Deketer, brončana sa svjetskog seniorskog prvenstva 2022. godine, te naša Nina Šimić, koja je prošle godine izborila broncu na svjetskom i europskom juniorskog prvenstvu. U kategoriji do 70 kilograma, u kojoj nastupa Anđela Violić, prijavljena je Izraelka Maya Kogan, brončana sa svjetskog juniorskog prvenstva, zatim dvije Slovenke, Kaja Schuster, juniorska prvakinja Europe i vlasnica bronce sa svjetskog juniorskog prvenstva, kao i Nika Koren, koja je prošle godine bila brončana na Europskom juniorskom prvenstvu. U kategoriji preko 78 kilograma trebala bi nastupiti Nizozemka Carmen Dijkstra, prošle godine brončana na mlađe seniorskom prvenstvu Europe, a vlasnica je i bronce s europskog juniorskog prvenstva. Nizozemska šalje i Pailien Sweers, aktualnu europsku juniorsku prvakinju…

- Veseli što su tako brojni natjecatelji iz država koje su u samom vrhu svjetskog juda, Nizozemske, Velike Britanije, Njemačke, Italije... - istaknula je nedavno Klara Mitrović, predsjednica Judo kluba Dubrovnik 1966., organizatora Europskog seniorskog kupa. 

Đapić i Tomašević nastupaju u kategoriji do 66 kilograma, Obrvan u kategoriji do 73 kilograma, Butijer i Sufaj su u kategoriji do 90 kilograma.

image

Pobjedničko postolje - Anđela Violić (prva s lijeva)

Dino Sečić/Eju/
image

Leon Đapić (Ura Nage/plavi kimono)

Tonči Vlašić/
image

Ardijan Sufaj (Dubrovnik 1966.)

Tonči Vlašić/

Bulić je pet puta bio na pobjedničkom postolju Europskih seniorskih kupova (zlato, srebro i tri bronce), Violić u seniorskoj konkurenciji također pet puta na postolju (zlato, dva srebra i dvije bronce), a računajući uspjehe na kadetskim i juniorskim Europskim kupovima 24-godišnja Dubrovkinja je osvojila ukupno dvanaest medalja (tri zlatne, četiri srebrne i pet brončanih), a ima i srebro sa Svjetskog kupa 2022. iz Cluja.

Sufaj je kao kadet dva puta bio brončani u Europskom kupu, Butijer je početkom prošlog mjeseca bio srebrni na Europskom juniorskom kupu, Đapić je vlasnik srebra s Europskog kadetskog kupa…

Oba dana prve borbe su od 9 sati. Prvog dana finalni blok je nakon svečanog otvaranja turnira, koje je u 17 sati. Drugog dana finalni blok počinje nakon što se zaključi eliminacijski dio.

Ždrijeb je večeras u 20 sati.

29. travanj 2024 20:06