StoryEditorOCM
OstaloMALI NOGOMET

Mato Stanković stručno oko UEFA-e na Euru u Nizozemskoj: ‘Ako netko od reprezentacija koje se ne spominju može iznenaditi, tad je to...‘

Piše Tonči Vlašić
19. siječnja 2022. - 23:30
Slavi Mato Stanković pobjedu protiv Češke u Spaladium Areni 2012. godine, te plasman u četvrtfinale Eura. Hrvatska je potom otišla korak dalje, preko Ukrajine stigla do polufinala...Jakov Prkić/Cropix
SKUPINA ‘A‘

Amsterdam, Ziggo Dome, 1. kolo: Srbija - Portugal 2:4 / strijelci: 1:0 Pršić (2), 2:0 Pršić (7), 2:1 Pauleta (11), 2:2 Pany Varela (19), 2:3 Jesus (25), 2:4 Tomas Paço (26), Nizozemska - Ukrajina 3:2 / strijelci: 0:1 Zvarych (1), 1:1 Saadouni (22), 2:1 Attaibi (24), 3:1 Bouzambou (30), 3:2 Shoturma (37).

Počelo je Europsko malonogometno prvenstvo, 12. u povijesti. Šesti put naši igraju na njemu. Finale se igra 6. veljače, Domaćin je Nizozemska, Amsterdam i Groningen. U prvoj utakmici Srbija je povela 2:0 protiv Portugala, drugi pogodak postigla je već u 7. minuti, oba Marko Pršić, ali na kraju je aktualni svjetski i europski prvak opravdao ulogu favorita, slavio sa 4:2.

U drugoj utakmici domaćin, Nizozemska bolja 3:2 od Ukrajine, koja je postigla prvi i posljednji pogodak na utakmici.

Mato Stanković, najdugovječniji hrvatski izbornik (i najuspješniji), koji je reprezentaciju vodio od 2010. do 2020. godine i na tri Europska prvenstva (2012., 2014. i 2016.), te do najvećeg uspjeha (polufinale, četvrto mjesto 2012., a tu je i četvrtfinale 2014.), a koji je danas trener u Saudijskoj Arabiji, jedan je od dvojice stručnjaka koje je UEFA angažirala za ovogodišnji Euro. Drugi je Španjolac Miguel Rodrigo

- Radimo analize utakmica za UEFA, pišemo izvještaje, biramo najboljeg igrača svake utakmice, a na kraju ćemo izabrati najbolju momčad. Utakmice prvog kruga u Amsterdamu su Rodrigov zadatak, a moj zadatak su utakmice koje se igraju u Groningenu. Završnicu u Amsterdamu, četvrtfinala, polufinala, te utakmicu za treće mjesto i finale, radit ćemo skupa. Bio sam na otvaranju u Amsterdamu, te pogledao obje utakmice prvog dana. U prvoj su Srbi odlično otvorili utakmicu, Portugalci su igrali s četiri u liniji, te su bili neopasni. Kad je ušao Zicky, sve se okrenulo na stranu Portugala. Srbija je pala igrom u nastavku. Srbija nije kompletna. Portugal nije oduševio. Nemaju više Ricardinha, koji je znao sam riješiti utakmicu jednim potezom. Zicky je top pivot. Baš odličan. Prvo poluvrijeme druge utakmice je bilo baš loše. Nikad lošiju Ukrajinu nisam vidio. Radila je hokejaške izmjene. Svako dvije minute bi nova momčad ulazila u igru. Nizozemska je neočekivano, ali zasluženo na kraju slavila – istaknuo je Stanković.

image
Mato Stanković na Euru 2012. godine
Jakov Prkić/Cropix

Tko je favorit Eura? Tko bi mogao iznenaditi?

- Sve se vrti oko Španjolske, Rusije, Portugala i Kazahstana kad govorimo o favoritima. Ali, ako Portugal bude igrao ovako, kako je igrao protiv Srbije, nema izgleda obraniti naslov. Brazilci koji igraju za Rusiju su u nekim godinama, imaju 36, 37. Kad spominjem Rusiju ne mogu a ne spomenuti kako smo protiv nje u zadnje vrijeme bili non stop u egalu ili gubili minimalno. U Dubrovniku smo bili bolji, završilo je bez pobjednika. U Osijeku, kad nam je bod trebao za prolaz na Svjetsko prvenstvo, poraženi smo s 4:3, a bili smo baš bolji drugo poluvrijeme. Naši najbolji igrači su u najboljim godinama, u zadnjih nekoliko godina se iškolovalo nekoliko igrača, te imamo danas 7,8 ozbiljnih igrača zbog čega naša reprezentacija ima ozbiljne izglede uključit se u borbu za medalju. Da, baš tako. Imamo Rusiju u skupini, prije toga Poljsku, te na kraju Slovačku. U sve tri utakmice naši imaju izgleda, protiv nekoga više, protiv nekoga manje. Bilo bi lijepo dobiti sve, te izbjeći ako je moguće u četvrtfinalu Španjolsku, koja bi trebala biti prva u skupini s kojom se u četvrtfinalu križa naša skupina. Ako ni zbog čega, a onda igrom velikih brojeva nadam se kako bi mogli iznenaditi Rusiju. Sjetio sam se sad i utakmice u Beogradu 2016. godine. I tad smo odigrali dobru utakmicu, trebala nam je pobjeda za prolaz dalje, u četvrtfinale, a završilo je 2:2. Ako netko od reprezentacija koje se ne spominju može iznenaditi, tad je to naša reprezentacija. Naši nemaju nikakav imperativ, ovo što ih ističem nije stvaranje nekakvog pritiska, već mišljenje kako naša reprezentacija ima određenu kvalitetu, ponavljam, kako su naši najbolji igrači u najboljim godinama, te takva Hrvatska ima izgleda umiješati se u borbu za medalju – naglasio je Stanković.

IDEMO DALJE

U četvrtak, 20. siječnja, igraju se u Groningenu utakmice 1. kola u skupini 'B', 17.30 sati: Kazahstan – Slovenija, 20.30 sati: Italija – Finska. U petak, 21. siječnja, kreće natjecanje u našoj 'C' skupini, Amsterdam, 17.30 sati: Rusija – Slovačka, 20.30 sati: Poljska – Hrvatska, dok se 1. kolo u skupini 'D' igra u Groningenu u subotu, 22. siječnja, 14.30 sati: Gruzija – Azerbajdžan, 17.30 sati: Španjolska – Bosna i Hercegovina.

Hrvatska s Rusijom igra u utorak, 25. siječnja u Amsterdamu (17.30 sati), a sa Slovačkom u subotu, 29. siječnja, u Groningenu (14.30 sati)

07. svibanj 2024 12:10