StoryEditorOCM
OstaloMALONOGOMETNI EURO

Mato Stanković: ‘Nestalo je puno vrhunskih igrača. S druge strane reprezentacije su napredovale u svakom pogledu, ali to nije dobro za ...‘

Piše Tonči Vlašić
29. siječnja 2022. - 10:43
Mato Stanković na Euru 2012. godine - trenutak kad smo propustili veliku priliku za pogodakVladimir Dugandžić/Cropix

Mato Stanković je najdugovječniji hrvatski izbornik (i do danas najuspješniji), koji je mini 'Vatrene' vodio od 2010. do 2020. godine i na tri Europska prvenstva (2012., 2014. i 2016.), do najvećeg uspjeha (polufinale, četvrto mjesto 2012., a tu je i četvrtfinale 2014. godine, ni to ne bi trebalo zaboraviti), te iz treće jakosne skupine do prve, ostavio je na šestom mjestu europske rang liste. Danas je trener u Saudijskoj Arabiji.

I dok tamo slaže kockice kako će po tko zna koji put u svojoj karijeri krenuti od nule (ima zadatak pokrenuti žensku ligu, te udariti temelje ženske reprezentacije), evo ga ovih dana na Euru u Nizozemskoj. Jedan je od dvojice stručnjaka koje je UEFA angažirala. Drugi je Španjolac Miguel Rodrigo.

- Radimo analize svake utakmica, biramo najboljeg igrača, a na kraju ćemo izabrati i najbolju momčad prvenstva. Utakmice prvog kruga u Amsterdamu su Rodrigov zadatak, a moj zadatak su utakmice koje se igraju u Groningenu. Završnicu u Amsterdamu, četvrtfinala, polufinala, te utakmicu za treće mjesto i finale, radit ćemo skupa – govori Stanković, koji tri do četiri sata 'potroši' za jednu utakmicu. Baš ima posla. Treba 'snimiti' kakav je sustav igre, način igre u fazi obrane i u fazi napada, kako se brani koja reprezentacija kad je prekid i još puno toga, a sve to što napiše mora potkrijepiti video analizom.

Rodrigo je prvi krenuo, Stanković nastavio u istim ritmu, smije se naš stručnjak kako neće nitko moći reći da Španjolac radi, a on ne, i tako su obojica od jutra do mraka u dvorani, gledaju, analiziraju. Posla im ne nedostaje. Naravno, ne treba nama tako opširna analiza, ali što je Stanković vidio u Groningenu, te općenito na prvenstvu?

- Što se tiče individualne kvalitete, futsal je tu izgubio. Nestalo je puno vrhunskih igrača. Nema ih više toliko. S druge strane reprezentacije su napredovale u svakom pogledu, ali to što sam istaknuo u prvom redu nije dobro za gledatelje. Rezultatski, nema reprezentacije za koju možeš reći kako je katastrofa, ali ni reprezentacije za koju ćeš reći kako će sigurno dobiti utakmicu. Sve je u egalu. Španjolska je prije bila moćna kao reprezentacija, a imala je uz to pet, šest igrača od kojih je svaki mogao sam riješiti utakmicu. Danas nema toliko TOP igrača, a i kao reprezentacija Španjolska ne izlazi lako na kraj s protivnicima. Muči se. Ne znam kako će završiti prvenstvo, može se dogoditi da Italija bude prvak (razgovarali smo prije jučerašnjih utakmica, Italija je ispala s prvenstva), ali malo je pokazala u prve dvije utakmice. Točnije, imala je u obje utakmice sreću izvući po bod. Očekivao sam više od Španjolaca, koji bi ipak trebali osvojiti prvo mjesto u skupini, ali daleko od toga da su nepobjedivi. Najugodnije me je iznenadila Slovenija. Nije izgledala tako dobro u pripremnom razdoblju.

image
Mato Stanković slavi na Euru 2012.
Jakov Prkić/Cropix

Hrvatska je prve dvije utakmice igrala u Amsterdamu, sad dolazi kod Stankovića. Igra protiv Slovačke. Bod je našima dovoljan za drugo mjesto i plasman u četvrtfinale. Ne smijemo izgubiti. Igrajući 'kod Rodriga' dobila je Poljsku 3:1, a izgubila potom od Rusije sa 4:0. Što kaže Stanković za naše (svoje)?

- Ne volim diplomatske odgovore, ali ne bih sad ulazio u prevelike komentare, analize. Našoj reprezentaciji treba mir da pokuša biti što bolja. Zatim velika podrška. Realno, izvukli smo najlakšu skupinu. Poljska i Slovačka su među dvije najslabije reprezentacije Eura. Naša skupina se poslije križa s po mnogima najtežom skupinom u kojoj je prvi favorit Španjolska. Favoriti smo protiv Slovačke. Od te uloge ne treba bježati. Očekujem kako ćemo dokazati kako smo bolja reprezentacija od Slovačke, te s Rusijom, koja je pobjednik skupine, proći dalje – naglasio je Stanković.

Hrvatska i Slovačka boj za četvrtfinale Eura u Groningenu igraju od 14.30 sati (HTV 2).

07. svibanj 2024 13:27