StoryEditorOCM
OstaloMALI NOGOMET |

KREĆE 30. SEZONA PRVE LIGE Nedjelja je dan za Square u kojem je bilo prometno baš kao što je na mjestu po kojem je dobio ime

Piše Tonči Vlašić
2. listopada 2020. - 09:36
Zadnji ogled Squarea i AFC Universitasa završio je pobjedom 'crveno plavih' na splitskim Gripama 9:7 foto: Tonči Vlašić
Vežite se, polijećemo – kreće nova sezona malonogometnog loptanja, i to trideseta prvoligaška, a u njoj nema dosta, baš dosta odličnih igrača, koji su žarili i palili terenima prošle sezone. Nema ni najuspješnijeg kluba svih vremena, osmerostrukog prvaka Splita, koji je, tko je zaboravio, prošle sezone kliznuo u niži rang. Sad je na njegovoj klupi Dubrovčanin Antun Bačić, koji ima zadatak vratiti ga, kratko i jasno, odmah u najveći rang.

Ali, to je neka druga priča. Prvoligaši su glavna, a oni kreću ovog petka, 2. listopada, i to iz zagrebačke Kutije šibica gdje će Uspinjača Gimka ugostiti Vrgorac. Uspinjača Gimka je zadnje dvije sezone osvojila Kup, a inače je četverostruki prvak Hrvatske, koji je osvojio prva dva izdanja Prve hrvatske malonogometne lige, a zatim četvrto i peto. U Zagrebu će lopta s centra krenuti u 17.30 sati, a dva i pol sata poslije počinje utakmica u Makarskoj: Novo vrijeme Apfel – Futsal Dinamo.

Kao i u petak, tako i subotu, igraju se dvije utakmice. Prvo će igrati Alumnus Sesvete (Dubrovčanin Matej Perović je ozlijeđen, te je njegov nastup upitan) i povratnik u društvo najboljih, Osijek Kelme, i to od 16 sati, a u 20 sati na scenu će u Omišu prvak i osvajač Superkupa, Olmissum, koji dočekuje Crnicu. Olmissum je prošle sezone prvi put zaigrao u najvećem rangu, te otišao do kraja. Podsjetnik, u finalu je dobio Novo vrijeme Apfel, koje je za cilj imalo treći naslov u nizu i ukupno, i to je finale igrao na svom parketu, ali nije uspjelo. Omišani su neki dan dočekali Uspinjaču Gimku, te dobili i bitku za domaći Superkup.  

Kolo prvo će se zaključiti u nedjelju, 4. listopada, u Dubrovniku gdje će od 20 sati igrati Square i AFC Universitas. Europski seniorski judo kup, koji se održava ovaj vikend u Gospinom polju razlog je što 'crveno plavi' ne igraju u svom terminu, petkom navečer, već dva dana poslije.

Square? Ako je itko oslabljen, to je dubrovački klub. U njemu je bilo prometno baš kao što je na mjestu po kojem je dobio ime. Maro Đuraš i Adrian Micevski su otišli u Njemačku, napunio se trajekt za Italiju (Ante Daničić, Mirko Hrkač, Blago Gašpar, Marko Kuraja i trener Frane Despotović, svi su na okupu u prvoligašu Mantovi). Nema Pelea, nakon korone se nije vratio ni Keko, ni Lopez...

Došao je, tj. vratio se Gordan Duvančić, te Luka Vuletić, reprezentativac Crne Gore. Iz Županijske lige su došli Niko Drobac, Mateo Miladin i Matej Perić, zatim Ante Franković i Borna Tikvica iz drugoligaša Omble, a priključena četiri mlada igrača iz juniorskog sastava (Orsat Klečak, Đino Peškura, Paulo Mage i Ivo Daničić). Tu je kapetan Hrvoje Cvjetković. Na vratima je reprezentativac Zoran Primić, zatim Alen Turuk, te od vratara još Niko Zrilić... plus, Damjan Šulić, Haron Džanković, Antonio Konsuo, Josip Nebergoj i Antonio Dragić. Hans Matić je na klupi, te Mato Cvjetković.

image
Antonio Konsuo, Josip Nebergoj, Niko Zrilić i Hans Matić foto: Tonči Vlašić


Prvo nas čeka 18 kola, svatko sa svakim, doma i vanka, nakon čega će prvih osam s tablice u doigravanje za prvaka. Predzadnji, deveti, ide u Ligu za popunu Prve HMNL-e u sezoni 2021./22. s prvacima tri skupine Druge lige (dva najbolja će biti članovi najvećeg ranga). Zadnji ispada. Četvrtfinala i polufinala za prvaka se igraju na dvije pobjede, a finale na tri. Naravno, ne prekine li opet korona prvenstvo.

U petak je u prvom planu utakmica u Makarskoj, koju će izravno prenositi televizija (Arenasport 1), u subotu je derbi utakmica u Omišu, a nedjelja je ovaj put dan za Square, ali igra se iza zatvorenih vrata. 
26. travanj 2024 16:23