StoryEditorOCM
OstaloČESTITKE

Korčulaninu, legendarnom centru KPK i Juga, te reprezentativcu Državna nagrada ‘Franjo Bućar‘ za sport za životno djelo, Dubrovčanin dobitnik godišnje nagrade...

Piše Tonči Vlašić
25. listopada 2022. - 22:14

Korčulanin Boško Lozica dobitnik je Državne nagrade ‘Franjo Bučar‘ za sport za životno djelo. Legendarni vaterpolist je počeo svoju karijeru u KPK, branio boje matičnog kluba od 1967. do 1979. godine. Nakon toga je nastupao za Juga do 1985. godine. Bio je u Njemačkoj jednu sezonu, četiri u Italiji gdje je još kao igrač počeo trenersku karijeru. Igračku karijeru je zaključio 1990. godine.

Vlasnik je srebra na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. godine, prije toga je osvajao dvije bronce na Svjetskim prvenstvima, broncu i srebro na europskim prvenstvima, zlato i srebro s Mediteranskih igara. Nastupio je dva puta na Olimpijskim igrama. Prvi put u Montrealu 1976. godine

Bio je prvak Europe s Jugom 1980., prije toga s KPK je osvojio Kup pobjednika kupova Europe. Naravno, s korčulanskim klubom osvajač Kupa Jugoslavije, a s Jugom četverostruki prvak bivše države i dva puta osvajač državnog kupa.

Kao trener odveo je Mladost do dva naslova prvaka Hrvatske, te pobjednika Kupa Hrvatske.

Uz Lozicu nagradu za životno djelo dobili su košarkaška legenda Nikola Plećaš, te splitski sportski novinar Edo Pezzi.

Među dobitnicima godišnje Državne nagrade za sport ‘Franjo Bučar‘ je i dubrovački vaterpolist, sjajni vratar Marko Bijač, koji je ove godine bio prvak Europe s Hrvatskom.

Ostali osvajači godišnjih nagrada su Branka Batinić, Nataša Muždalo, Nikola Pilić, Vatromir Srhoj, Ivan Krapić, Ivo Mikuličin, Želimir Feitl, Lucijan Krci, Radiša Mladenović, Veslački klub Iktus, te posmrtno Žana Lelas.

Mihovil Španja je član Odbora Državne nagrade za sport Franjo Bučar u kojem su još bili Tomislav Krističević, Marijeta Ćelić, Vlado Šola, Perica Bukić, Damir Martin, Stipe Pletikosa, Stojko Vranković i Ana-Marija Vuković, a koji su odlučivali o dobitnicima.

Uručenje nagrada bit će u Zagrebu 25. studenoga. 

26. travanj 2024 04:45