StoryEditorOCM
OstaloPLIVANJE

Kakav lijep kraj prvenstva: Jugaš Juraj Barčot i Kapekašica Ana Franić dvostruki državni prvaci, te jug Hrvatske ima poker prvaka!

Piše Tonči Vlašić
23. prosinca 2022. - 22:34
Juraj Barčot (Jug), Ana Franić (KPK), te Vlaho Nenadić i Michel Brassard (obojica Jug)Tonči Vlašić/

Zadnjeg, četvrtog dana prvenstva Hrvatske u malom, 25-metarskom bazenu, koje se održalo u Rijeci, Plivački klub Jug je dobio i trećeg člana na najvišoj stepenici pobjedničkog postolja. Nakon Vlaha Nenadića i Michela Brassarda, sad je to uspio i Juraj Barčot, i to u disciplini 400 mješovito. Prijepodne je Barčot s najboljim vremenom kvalifikacija – 4:27.13 – osigurao naslove juniorskog i mlađe seniorskog prvaka, a poslijepodne s vremenom 4:23.94 bio treći u apsolutnoj kategoriji.

Nenadić je osvojio novi naslov prvaka, i to je mlađe juniorski prvak na 200 slobodno. Imao je četvrto vrijeme kvalifikacija – 1:44.73 – što mu je donijelo i broncu u juniorskoj konkurenciji. Poslijepodne je u finalu osvojio srebro u apsolutnoj kategoriji, a njegovih 1:46.36 je novi mlađe juniorski rekord Hrvatske. Svoj rekord je popravio za sekundu i 23 stotinke. Samo 24 stotinke sekunde nedostajalo mu je do juniorskog rekorda, kojeg je prošle godine postavio Mario Šurković, najuspješniji Jugaš posljednjih godina, koji se nalazi na školovanju u SAD-u.

Novu medalju osvojio je na kraju i Brassard, koji je do bronce na 50 metara leptir u mlađe seniorskoj kategoriji stigao s vremenom 24.85.

Posljednji dan bio je poseban i za Korčulanski plivački klub. Njegova članica prvi put na najvišoj stepenici pobjedničkog postolja prvenstva u Rijeci, i to je Ana Franić, kao i Barčot, doplivala do dva zlata. Ona na 50 leđno. S vremenom 30.27 bila je najbolja u svom uzrastu, kategoriji mlađih juniorki, ali i u juniorskoj konkurenciji. Plus, osvojila je broncu u uzrastu mlađih seniora.

Jugovi plivači su bili četvrti po uspješnosti u konkurenciji 30 klubova, a u konkurenciji plivačica Kapekašice su na 16., a Jugašice na 19. mjestu. Plivački klub Jug je ukupno osvojio 25 medalja (osam zlatnih, šest srebrnih i jedanaest brončanih), a KPK šest (dva zlata, srebro i tri bronce).

TRINAEST MEDALJA VLAHA NENADIĆA

Vlaho Nenadić je osvojio ukupno 13 medalja (4 zlata, 4 srebra i 5 bronci), po pet Michel Brassard (2 zlata, srebro i 2 bronce) i Juraj Barčot (2 zlata i 3 bronce), te po jednu, brončanu, Lara Šurković (pojedinačno) i Marko Baletin (štafeta).

Jugaši su oborili četiri državna rekorda (tri Nenadić, jedan Brassard), četvero Jugaša je osvajalo pojedinačne medalje (Nenadić, Brassard, Barčot i Lara Šurković), te štafeta plivača u kojoj je uz Nenadića, Brassarda i Barčota bio Marko Baletin).

27. travanj 2024 05:02