StoryEditorOCM
OstaloLAURA PRKAČIN

Iz Gospina polja na Europsko prvenstvo, i povratnik u najveći rang ima reprezentativku: ‘Ovo je poticaj i za ostale djevojke u klubu‘

Piše Tonči Vlašić
2. srpnja 2024. - 09:35

Tri tjedna su se pripremale u Dubrovniku, na kraju su se u Gospinom polju uigravale protiv Poljske, te potom krenule na Europsko prvenstvo za kadetkinje do 18 godina gdje su na startu natjecanja u rumunjskom Blaju poražene od Italije s 3:2 (25:22, 23:25, 26:28, 25:20, 15:10) nakon više od dva sata igre, točnije, 134 minute.

Ali, unatoč porazu, osvojen je jedan bod, dok je Italija uzela dva. Naše su, ističe se u izvješćima, u nekim statističkim brojkama bile puno bolje od suparnica, u bloku (13-7) i manje su griješile (37-47). Talijanke su pak napravile 58, a mi 37 poena u napadu, uz njihovih 12 aseva prema naših 8. Italija je imala bolji postotak prijema servisa...

Hrvatska je na EP-u za igračice rođene 2007. godine i mlađe smještena u skupinu u kojoj su osim Italije još Srbija, Slovenija, Nizozemska, Belgija, Španjolska i domaćin Rumunjska. U drugoj skupini, koja se igra u Heraklionu gdje uz domaćina Grčku su još Bugarska, Finska, Njemačka, Mađarska, Litva, Poljska i Turska. Po dvije najbolje reprezentacije će se plasirati u polufinale.

image

Hrvatska reprezentacija do 18 godina

Tonči Vlašić/
image

Hrvatska i Poljska reprezentacija do 18 godina u Gospinom polju

Tonči Vlašić/
image

Poljska reprezentacija do 18 godina

Tonči Vlašić/
image

Hrvatska reprezentacija do 18 godina

Tonči Vlašić/

Ženski odbojkaški klub Dubrovnik je bio odličan domaćin reprezentaciji, isto tako reprezentaciji Poljske, a može se pohvaliti kako ima reprezentativku na velikom natjecanju, ovogodišnjem EP-u za igračice do 18 godina: Laura Prkačin je odbojku počela trenirati u petom razredu osnovne škole, prije toga je igrala tenis. Osim što je članica hrvatske reprezentacije do 18 godina, budući je godinu dana mlađa, rođena je 24. srpnja 2008. godine, njeno ime je i na popisu reprezentacije do 17 godina, koju od 17. do 24. kolovoza čeka Svjetsko prvenstvo, kojem je domaćin Peru.

image

Ana Prkačin

Tonči Vlašić/

Zatim, u sastavu reprezentacije do 18 godina je i Ana Prkačin, kćer Kate i Nikše Prkačina, jednog od najboljih dubrovačkih košarkaša svih vremena. Ana je igrala za zagrebački Dinamo, zatim sezonu provela u Don Boscu, a prošlu u dresu zagrebačke Mladosti u kojem je osvojila naslov prvaka Hrvatske. U finalu sezone, tko će u veći rang, bila je u dresu Dubrovnika (dvojna registracija) skupa s Laurom. Ne zaboravlja se kako je Dubrovnik pod vodstvom Lea Barića izboriio povratak u najveći rang, te će se od jeseni opet u Gospinom polju igrati utakmice Super lige odbojkašica.

U 2. kolu EP-a do 18 godina, u utorak, 2. srpnja, Hrvatska igra protiv Slovenije (18 sati). 

- Bili smo svjedoci gotovo mjesec dana priprema naše reprezentacije u Dubrovniku. Laura u njoj, kao i u klubu, igra na poziciji libera. Drago mi je što je privukla pažnju izbornice, te što je, iako godinu dana mlađa od većine ostalih, zaslužila mjesto. Vjerujem kako će joj iskustvo sudjelovanja na EP-u, treninzi s najboljim hrvatskim kadetkinjama do 18 godina, još više pomoći u napredovanju, a njezin napredak je plus i za naš klub. Zatim, njezin poziv u reprezentaciju je i veliki poticaj za ostale djevojke našeg kluba da se i u dresu Dubrovnika može izboriti mjesto u reprezentaciji i nastupiti na velikom natjecanju – rekao je Barić, šef struke ŽOK Dubrovnik.

image

Laura Prkačin

Tonči Vlašić/
06. rujan 2024 20:10