StoryEditorOCM
OstaloČESTITAMO

Ide ga na svim kolosijecima. U školi, i na tatamiju. Dominik Žanetić lani položio za kontinentalnog suca, a sad, iako mu je tek 30, za crni pojas IV. DAN!

Piše Tonči Vlašić
4. studenog 2023. - 18:00
Andreja Čižmek i Dominik Žanetić nakon što su položili za crni pojas IV. DAN, Dominik Žanetić sa znakom kontinentalnog suca

Najavljen je kao Dan ispita Hrvatskog judo saveza, na kraju su ispali Dani ispita. Dubrovčanin Dominik Žanetić nije stigao na red prvog dana, u petak, 3. studenog, već je polagao u Zagrebu dan poslije, i najvažnije, položio je.

Dominik je judo počeo trenirati u Judo klubu Dubrovnik 1966. prije 23 godine. Za majstorski crni pojas položio je 2014., dvije godine poslije za crni pojas II. DAN, a 2019. za crni pojas III. DAN. Od danas je ponosni vlasnik crnog pojasa IV. DAN.

Od 2018. godine je magistar kineziologije u edukaciji i judu. Natjecao se u kimonu do 2011. godine, od 2015. trener u Zagrebačkoj judo školi, od 2021. trener u Judo klubu Panda. Uči i vodi najmlađe, vrtićke i školske grupe.

I to nije sve. U judu je i kao sudac. Prvi put je sudio 2015. godine. Prošao sva tri skalina, prvo sudac ‘C‘ kategorije, zatim ‘B‘, te ‘A‘. Potom je dobio priliku polagati za kontinentalnog suca.  I to je položio, te je od kraja prošle godine sudac s grbom IJF-a, a Judo klub Dubrovnik 1966. jedan od rijetkih europskih klubovi koji se može pohvaliti kako ima četvero svoje ‘djece’ sa znakom IJF suca (profesor Vinko Pančevski, Klara Mitrović i Igor Janković).

Tko ne zna, Dominik je unuk ‘oca dubrovačkog juda‘, legendarnog Andrije Habulina. Pokojni djed sve je u familji zarazio judom, tako i njega. Dominikova mama Andrijana je bila uspješna judašica, i tata Maroje je vazda u sportu...

- Sa 6 godina sam počeo trenirati judo. Imao sam jednu pauzu, pa sam se opet vratio na tatami. Odlaskom na fakultet u Zagreb sam se oprostio od natjecanja, ali ne i od juda, te sam počeo suditi i učiti za trenera – kaže Dominik. Ide ga na svim kolosijecima.    

U školi, i na tatamiju. Lani položio za kontinentalnog suca, a sad, iako mu je tek 30 godina, za crni pojas IV. DAN!

07. svibanj 2024 12:21