StoryEditorOCM
OstaloSLAVLJE ORSANOVACA PO JAKOM VJETRU I NEMIRNOM MORU

Godinama na Jabuci, ali nikad ovako, krstaš Dubrovnik jurio najmasovnijom odobalnom regatom u Hrvatskoj (VIDEO)

Piše Tonči Vlašić
12. studenog 2023. - 18:59

Evo nove radosti, krstaš Dubrovnik je potpisao još jedan lijep rezultat. Na 20. izdanju regate Jabuka bio je najbolji po ORC-u ukupno, a konkurencija je bila brojna. Međutim, svih ostali su ostali iza njegove krme, gledali su u leđa Denisu Vukasu u čijim je rukama bilo kormilo i ekipi iz Orsana.

I to nije sve! U ukupnom poretku samo su dva velika krstaša po realnom vremenu bila brža, i to Cleansport One, koji je dug 19 metara i 46 centimetara, te Toto Travel Tutta Trieste (18 metara i 20 centimetara), a Dubrovnik, Enavigo 38 – cenat kraći od 12 metara. Bilo je još dužih krstaša, i to dosta, ali su svi oni dosta poslije Dubrovnika prošli ciljem...

- S obzirom na njihovu veličinu, a budući je bilo jakog vjetra, nisu nam prva dvojica puno pobjegla – istaknuli su Orsanovci.

Naravno, tu je i pokal za pobjedu u grupi 10 po realnom vremenu, OPEN-u, ali prva dva spomenuta rezultata imaju daleko veću težinu iako ni ovaj nije za bacit jer je ostvaren u skupinama u kojoj je bilo dvadeset i tri krstaša. Valja spomenuti kako je u toj skupini lijep rezultat ostvario i krstaš Leeloo Jedriličarskog kluba Ploče Saling s kormilarom Teom Marinovićem, koji je bio drugi.

Jabuka je najmasovnija odobalna regata u Hrvatskoj. Zadatak je ovaj put bio 87 milja od Vodica do otočića Jabuke i natrag. Regata je poznata po noćnom startu i mističnoj Jabuci, a karakterizira je jak vjetar te iscrpljujuće i dugotrajno jedrenje...

- Jedrili smo po vjetru jačine 20 do 39 čvorova i jako uzburkanom moru. Na cilju smo bili nakon 10 sati i 13 minuta. Išli smo prosječnom brzinom od 9 čvorova, a najveću brzinu smo imali kraj same Jabuke. Tad smo išli brzinom 19,2 čvora – dodali su Orsanovci. 

REKORDNIH 116 POSADA

Od ukupno 120 prijavljenih jedrilica, rekordnih 116 posada startalo je na regati po zahtjevnim vremenskim uvjetima, a o težini ovogodišnje Jabuke najbolje govori činjenica kako ih se 88 pojavilo na cilju u Vodicama, dok ih je 28 moralo odustati.

Na ruti od Vodica do Jabuke i natrag bili su gotovo oceanski uvjeti, kiša i nevere, tramontana koja je puhala brzinom od 30 čvorova i valovima koji su na momente dosezali i visinu od dva metra...

Godinama je krstaš Dubrovnik, koji je porinut 2013. godine, sudionik Jabuke. I nije prvi put na postolju, ali ni blizu ovako uspješan, kao ove godine, te će se pamtiti u dubrovačkom klubu nastup na dvadesetom izdanju prestižne regate zbog uspjeha koje su osim Denisa Vukasa potpisali Alec Cvinar, Leon Njirić, Maroje Kurajica, Ivo Kvestić, Marko Falconi, Dean Kontić, Ivan Jarić i Davor Dužević.

08. svibanj 2024 20:06