StoryEditorOCM
OstaloMALI NOGOMET |

FRANE DESPOTOVIĆ, TRENER SQUAREA ‘Ciljam na prvo mjesto. Zanima me samo prvo mjesto. Idem na prvo mjesto. Nadam se da će me igrači slijediti!‘

Piše Tonči Vlašić
12. lipnja 2020. - 15:34
Dalmacija ima dugu tradiciju igranja malog nogometa. Plus tu je i Hercegovina. Talenata na tom prostoru nikad nije nedostajalo, a kad se uključilo nekoliko sponzora u klubove, kad se podigla igračka kvaliteta, došli smo do toga da je danas čak sedam od deset prvoligaša iz Dalmacije, a Prva hrvatska liga izgleda pristojno. Što više, po meni je ona dosta bolja nego je bila prije. Zatim, kad pričamo o malom nogometu, moramo biti svjesni kako smo u njega ušli kad smo vidjeli da nećemo biti uspješni u velikom nogometu. To spominjem jer smatram da bi malonogometni klubovi morali početi raditi s mladima od malena, kratko i jasno, klubovi bi trebali početi proizvoditi igrače. To nije lako. Ne ide to preko noći, ali ako želimo biti još bolji, a želimo, moramo raditi kako to rade najbolji. Prostora za napredak ima puno. Daleko smo mi od vrha. Srećom, imamo od koga učiti. To je Španjolska. Njena reprezentacije danas nije sastavljena od igrača koji nisu uspjeli u velikom nogometu, pa su se prebacili u mali, već su danas svi njezini reprezentativci ponikli u klubovima, u školama malog nogometa. Kod nas to nije slučaj. Govorim iz vlastitog iskustva. Nisam uspio u velikom nogometu, te sam se prebacio na mali.

Imamo li u Hrvatskoj klubove koji su se ugledali na španjolske, te rade na taj način?

- Nažalost, premalo ih je. Znate kako klubovi imaju obvezu nastupati s mlađim uzrastima, ali, svi znamo kako to izgleda. Okupe ih na brzinu, pokupe iz nogometnih klubova, registriraju i nastupe, a prvenstveni cilj im je ispuniti obvezu, koju traži Savez. Kriv je tu i sustav natjecanja. Ne možeš privući dijete da igra, ako će godišnje odigrati jedan, eventualno dva turnira, i sve to u dva, tri vikenda. Ukoliko to ne promijenimo, neće biti dobro, to je sigurno. Uvijek kažem kako ima dovoljno djece i za veliki, ali i za mali nogomet. Samo se treba bolje organizirati, te će djeca doći. Netko će reći kako je to skupo, međutim, to je, kad se pogleda, jeftinije nego dovoditi non stop igrače sa strane. Zatim, organizacija kluba. Meni se sviđa kako radi Futsal Dinamo. On ima profesionalce u klubu, dok su u većini drugih klubova, tako i u Squareu, ljudi u klubu volonteri, koji osim što daju svoje vrijeme, daju čak i svoj novac. Ali, koliko god oni to voljeli, oni ne mogu biti sto posto posvećeni tome jer imaju druge obveze. Njima, tim ljudima, to uvijek ističem, svaka čast, ali ako mislimo napredovat, onda treba bolje organizirati klubove, te krenuti tim putem, a ja vjerujem kako svi, baš svi, želimo vidjeti napredak hrvatskog malog nogometa.

Koliko pluseva, toliko i minusa! Čas hvalite, čas kudite. Zar nije Prva hrvatska liga dobra, tj. bolja nego prije?

- Prva hrvatska liga je bolja, prvenstvo nam je zanimljivije, kvalitetnije, ali po meni se to nije dogodilo zbog dobre organizacije. Tu, to je moje mišljenje, kaskamo. Liga je napredovala ponajprije jer su igrači napredovali. Mene najviše smeta to što svaki klub navlači na svoju stranu, što ne shvaćaju kako svi skupa moraju raditi da naš proizvod bude još, još bolji, a tad će svima njima biti bolje jer će liga biti još bolja, jer ćemo imati kvalitetnije klubove, jače momčadi, bit će još veći interes gledatelja, pa i televizijskih kuća za prijenose utakmica. Televizija, to je svima jasno, neće kupiti smeće. Dakle, ako ćemo pričati o samoj Ligi 10, onda je to dobar proizvod. Nisam mislio kako je to smeće. Mislio sam, ako je jedan klub jak, a svi ostali loši, onda to ne valja. Ako govorimo o Ligi 10, ovoj sezoni, već sam rekao kako imamo zanimljive utakmice, ali ja gledam to drugačije. Možda se netko neće složiti samnom. Možda neće većina. Ali, mi u ovom trenutku imamo sedam klubova iz Dalmacije, te tri kluba iz Zagreba. Je li to vama dobro? Meni nije. Što bih ja volio i što bi po meni bilo dobro? Kratko i jasno, da imamo jak klub i u Poreču, i u Varaždinu, i u Osijeku, i u Rijeci, volio bih da imamo što više stabilnih te dobrih klubova širom Hrvatske, pa da imamo ovakvu jaku ligu sutra s 12, pa i sa 14 klubova, te, naravno, kvalitetnije klubove u drugom razredu. Volio bih da što više sredina ima dosta bolje uvjete za rad, i da je interes za mali nogomet u svakoj sredini, a ne samo u Dalmaciji i Zagrebu.

image
Frane Despotović je bivši kapetan hrvatske malonogometne reprezentacije. Stigao je dan nakon što je uprava 'crveno plavih' smijenila Antuna Bačića zbog lošeg ulaska u drugi dio ligaškog dijela sezone. Despotovića mnogi pamte po igrama u dresu Splita za koji je nastupao od 2003. do 2007. godine (90 utakmica/44 pogotka), a s kojim je dva puta bio prvak Hrvatske, osvajač Kupa Hrvatske, te sudionik elitne runde Lige prvaka


Sezona se nastavlja. Neki su bili protiv, neki za. Jeste li očekivali kako će se nastaviti sezona?

- Iskreno, ne. Prije dva mjeseca, kad je rađena jedna anketa, a na početku pandemije, rekao sam kako očekujem prekid sezone. Bez obzira na odluku o nastavku Prve hrvatske nogometne lige, bio sam iznenađen kad je Savez donio odluku kako će se nastaviti i natjecanje u Prvoj hrvatskoj malonogometnoj ligi. Ta odluka ima po meni i pozitivne, i negativne strane. Super je što će se igrat.

Što nije dobro?

- Nije to što su igrači bili tri mjeseca daleko od pravog treninga. Nije dobro to što dolaze vrućine, a vraćam se na uvjete u dvoranama, koji nisu dobri. Nije dobro to što je sad loša financijska situacija u svim klubovima u usporedbi sa stanjem prije koronavirusa. Square je plus imao problem vratiti sve igrače, koji nisu iz Hrvatske, a koji su bili kod svojih kuća. Kažem, super je što će se igrati, što se prvenstvo nastavlja, što će se odigrati do kraja, ali nastavak neće biti prvenstvo koje smo počeli. Prvenstvo je do prekida bilo divno i krasno, igrači su bili spremni, a onda se pred kraj ligaškog dijela prvenstva dogodio koronavirus. Uslijedila su tri mjeseca pauze, gotovo se usudim reći nerada, i sad nakon nekih 20-ak malo jačih treninga moramo nastaviti sezonu. Zbog toga kažem kako ćemo imati u nastavku sezone neko drugo prvenstvo. U nastavku neće biti gledatelja. Čeka nas drugačiji način odigravanja doigravanju. Ne, da me krivo ne shvatite, nije ovo neko traženje alibija. Stoji, kako je nama, tako je i svima. Samo sam ukratko podsjetio što se sve dogodilo u međuvremenu, a to su se  razlozi zbog čega nisam očekivao nastavak sezone, već prekid.  

Nakon što se odigraju tri preostala kola ligaškog dijela prvenstva, kreće doigravanje za prvaka. Jedna utakmica u četvrtfinalu, polufinalu i finalu, i to na terenu bolje plasiranog. Je li Squareu, koji nije favorit za naslov, više odgovara novi sustav natjecanja u doigravanju za prvaka?

- Mi smo par dana prije prekida prvenstva imali utakmicu u kojoj smo pokazali kako možemo protiv dvostrukog i aktualnog prvaka države, Novo vrijeme Apfel, odigrati super utakmicu. Našim je igračima nakon te utakmice i pobjede 6:3 naraslo samopouzdanje. Na toj utakmici je bila puna dvorana. Odmah je atmosfera u samom Dubrovniku, među navijačima Squarea, bila dosta bolja. Podigli smo se i u očima konkurencije, i kad to znamo, možda nam ipak ne odgovara da jedna utakmica odlučuje u doigravanju do finala jer nije da Square nema svoje oružje, i nije da Square nije kandidat za naslov prvaka. Osobno vjerujem kako Square ima kvalitetu, a kad imaš kvalitetu, tad je bolje igrati više utakmica. Ponavljam, ne mislim da smo u podređenom položaju u odnosu na aktualnog prvaka, zatim ni na Olmissum, koji je u trenutku prekida bio vodeći, pa ni na Crnicu, koja je ispred nas na tablici. Kažete kako mi nismo favoriti, ali zar imamo favorita. Po meni niti jedna ekipa nije 30, 40 posto iznad nas, pa da sutra protiv nje nemamo izgleda za uspjeh.

image
Debi na klupi Squarea Frane Despotović je imao 1. ožujka u svom Splitu, i baš protiv svog Splita. Završilo je 3:3. Potom je sa 6:3 dobio u Gospinom polju Novo vrijeme Apfel, aktualnog prvaka. Nakon te pobjede priglašenja je pandemija, te je sezona prekinuta.


Zar imate imperativ osvajanje naslova prvaka?

- Pazite, i kao igrač, a sad i kao trener, uvijek sam bio u klubovima koji su 'pucali' visoko. Odrastao sam u tom okruženju, te sad, iskreno, i da mi nitko ne reče kako je imperativ ostvariti dobar rezultat, ja ću taj imperativ staviti sam sebi, te pred momčad. To sam i učinio. Ciljam na prvo mjesto. Zanima me samo prvo mjesto. Idem na prvo mjesto. Nadam se da će me igrači slijediti.

Na dva igrača ne računate u nastavku sezone. Brazilac Keko i Španjolac Lopez se ne vraćaju. Nisu opravdali očekivanja?

- Bio sam premalo vremena, svega dvije utakmice sam ih vodio, da bih sad mogao dati pravi odgovor. Meni je Lopez bio stožeran igrač u te dvije utakmice protiv Splita u Splitu te protiv Novo vrijeme Apfel u Dubrovniku. Igrao je značajnu ulogu, dok Keko nije bio dovoljno spreman, nije mogao odgovoriti na neke zahtjeve, te je bio na tribini, a ne u sastavu. Na kraju ga je uhvatio strah od koronavirusa, te je raskinuo ugovor s klubom i otišao. Vraćanje igrača ne ovisi isključivo o meni, već i o odlukama uprave. Nakon razgovora s upravom donesena je odluka kako nastavljamo bez njih dvojice. Međutim, i bez njih, i dalje smatram kako imamo jaku momčad. Bit ću jasan – preuzeo sam kvalitetnu momčad. Spomenuo bih svog prethodnika, Antuna Bačića, koji je obavio sjajan posao u protekle dvije godine. Dogodila mu se kriza početkom ove godine, i tražila se šok terapija nakon čega sam ja stigao u klub. Utakmica i pobjeda protiv Novo vrijeme Apfel potvrđuje kakvu momčad imamo.

Dakle, pišemo, Square će nakon 22 godina osvojiti novi trofej, drugi u svojoj povijesti, a prvi naslov prvaka Hrvatske?

- Nadam se, i da znate, razgovarali smo u klubu na tu temu. Bit će upamćena kao COVID 19 titula. Ha, nećemo se zbog toga buniti. Bilo bi sjajno kad bi u tome uspjeli.

image
Frane Desportović, trener Squarea, 25. travnja je proslavio 38. rođendan

 
NEKOLIKO KRATKIH
Ne razmišljam sad o novom ugovoru/sezoni!

Trener sam Squarea do kraja ove sezone. Kad završi sezona, tad ćemo sjesti i vidjeti što i kako dalje. Ovisit će i o rezultatu koji ostvarimo, zatim željama i ambicijama uprave kluba, pa i mojim željama. Ali, sad smo fokusirani na rad, kako se što bolje spremiti za nastavak sezone. O idućoj sezoni, ugovoru, sad ne razmišljam.

Nema danas hoću, sutra neću
Za osvojiti naslov prvaka, otići sutra igrati europsku Ligu prvaka, trebaš se posvetiti malom nogometu maksimalno. Nije više dovoljno samo doći na trening, te reći: 'Evo mene! Tu sam'. Treba na tom treningu ići maksimalno, Treba se paziti i na prehranu, te na još dosta stvari. Lagao bih kad ne bih rekao kako ide na bolje, ali može još bolje. Znam, netko će reći, većina igrača su amateri. Stoji. Kao trener sam rastegnut između tog profesionalizma i amaterizma. Da, nisu svi igrači profesionalci, takvih je najmanje, a ja težim profesionalizmu. Morao bih balansirati, ali je tad upitno hoćemo li uspjeti doći do cilja. Ako smo odlučili – cilj nam je osvojiti prvenstvo, onda nema drugog puta, i ne može biti dva dana hoću tako, a onda dva dana neću tako. Srećom, odlučili su svi – idemo, idemo najjače, i sad radimo teško, naporno. Svjesni smo kako jedino tako možemo do naslova. Jedno sam siguran, i to sam rekao igračima: 'Kako treniraš, tako ćeš igrati! Nemoguće je doći pet dana na trening, ne raditi maksimalno, a nakon toga doći šesti dan na utakmicu i odigrati je sto posto. To je nemoguće. Može to proći jednom, ali ako tijelo ne stekne naviku raditi maksimalno, nema sreće'.

image
Leonardo Dos Santos Pele (Square)

 
Drugi me gotovo pa ne zanimaju 
Imamo li dovoljno informacija o konkurentima? Iskreno, mene 90 posto, pa i iznad 90 posto zanima samo moja momčad. Nisam od onih koji će previše osluškivati i gledati što se događa u drugim klubovima. Zašto? To može dati neka lažna nadanja. Tipa, evo sad će netko pročitati kako se nama nisu vratili Keko i Lopez, i reći će 'Square je oslabljen', a je li on siguran kako je Square oslabljen?
 
Ne volim kad ispada dobar klub
Split je moj klub. Moja kuća u Splitu je 200 metara od dvorane. Žao mi je što je na posljednjem mjestu i ne bih volio da ispadne. Međutim, ovo zadnje bih rekao i da Split nije moj klub. Meni je uvijek žao kad ispadne jedan tako dobar klub, a Split to jest. Split je naš najtrofejniji klub, koji ima dobrog sponzora, koji ima dobre uvjete, a takav klub treba svima. Uz jedan takav klub i mi rastemo. Split je godinama bio lokomotiva hrvatskog malog nogometa. Uzor ostalima. I tvrdim, ostali su danas bolji zahvaljujući upravo tom Splitu, koji je unatrag 20-ak godina postavio visoke standarde, te natjerao druge da budu bolji.
 
image
Maro Đuraš (Square) protiv Novo vrijeme Apfel u Sportskoj dvorani Gospino polje


Nije Španjolska liga jaka jer ima tri super jaka kluba
Nije španjolska liga jaka jer ima tri super jaka kluba, Movistar Inter, Barcelonu i ElPozo, koji ostvaruju odlične rezultate i u Europi. Jaka je jer su i ostali klubovi, unatoč tome što ne mogu do trofeja, jaki, i što su dobro organizirani, što kvalitetno rade, što ulažu u mlade. Svi ti klubovi drže španjolsku ligu tako jakom, a ne samo tri velikana.

Nastavak sezone
Square kreće u petak, 19. lipnja (18 sati). Tad je gost u 16. kolu Alumnusa. Nakon toga dolazi mu Vrgorac (petak, 26. lipnja u 18 sati), dok je posljednje kolo ligaškog dijela u kalendaru 2. ili 3. srpnja (Square gost AFC Universitasa). Nakon toga će se znati tko s koje pozicije kreće u doigravanje za prvaka, naravno, i tko će sve igrati doigravanje, tko će ispasti (zadnji ispada), a tko će razigravat za mjesto među najboljima (predzadnji čeka doprvaka lige za prvaka Druge lige). Square je siguran u nastup doigravanju. Uoči posljednja tri kola ligaškog dijela drži poziciju broj četiri (poredak: 1. Olmissum 33 boda, 2. Novo vrijeme Apfel 32 boda, 3. Crnica 29 bodova, 4. Square 25 bodova, 5. Futsal Dinamo 23 boda, 6. Vrgorac 20 bodova, 7. Uspinjača Gimka 17 bodova, 8. AFC Universitas 13 bodova, 9. Alumnus 12 bodova, 10. Split 7 bodova). 

image
Frane Despotović, trener Squarea foto: Tonći Plazibat/CROPIX
 
26. travanj 2024 18:18