StoryEditorOCM
OstaloJEDRENJE

Finula druga etapa 43. Južnodalmatinske regate, Vedran Kosović, kormilar Outsidera: ‘Dosta šiloka, ali i dosta velikog vala u kanalu. Prava muška regata!‘

Piše Tonči Vlašić
5. kolovoza 2023. - 17:18

Outsider je prošao ciljem prvi, Mareus 3 drugi, a treći Dubrovnik... Vedran Kosović je opet držao kormilo najbržeg broda etape. Jučer je od Orebića do Pomene ostavio sve iza svojih leđa, kao i sad od Pomene do Prožure, ali po ORC-u se piše povijest Južnodalmatinske regate, ovo je 43. po redu, te se regatni odbor s rezultatima oglasio tek nakon što je i zadnji brod prošao ciljem.

Što kaže izračun, tko je po ORC-u pobjednik druge etape? Je li opet Orsan ostvario dvostruku pobjedu? Je li Dubrovnik po ORC-u, kao Outsider po OPEN-u, ostvario novu pobjedu? Ivan Kljaković Gašpić, legendarni Bambi, jedan od najboljih hrvatskih jedriličara svih vremena, u petak je bio drugi po ORC-u sa svojom Universitas Nova (Melges 24), a Outsider treći. Sad?

Bambi prvi, Outsider drugi, a Dubrovnik s Alecom Cvinarom za kormilom treći, te uoči treće, posljednje etape regate, Universitas Nova vodi u ukupnom poretku (drugi pa prvi, tri boda), Dubrovnik je drugi (prvi pa treći, četiri boda), a Outsider treći (treći pa drugi, pet bodova).

image

Južni vjetar s Jadranom Gamulinom na 43. Južnodalmatinskoj regati

Hrvoje Duvančić/Regate.com.hr/

Idealne uvjete su imali sudionici regate u petak od Orebića do Pomene. Istina, na izlasku iz Korčule su imali problem s valovima, ali potom je sve bilo za pet. Danas? Kako je protekla druga etapa?

- Na startu 17,18 čvorova, poslije 25,26. Dosta šiloka, ali i dosta velikog vala u kanalu. Prava muška regata – naglašava Kosović.

- Sve do otočića Lirica nam je Mareus 3 Jedriličarskog kluba Split bio blizu, malo iza nas. Potom se podigao vjetar, te nas od pola kanala više nisu uspjeli pratiti. Ako ćemo ovu drugu etapu usporediti s prvom, druga je bila zahtjevnija za jedriti. Bilo je dosta krme, puno su veće bile brzine, a jedrenje u orcu zahtjevnije – kaže Kosović, te hvali ekipu. Nek se zna, kaže, kako su pobjedama u obje etape po realnom vremenu doprinijeli i Eugen Miljan, vlasnik broda, te Klaudio Pozniak, Damir Bulić, Pero Šoletić, Igor Šimunović i Ane Crnjak (Dubrovnik je po OPEN-u prvog dana bio drugi, a treći Mareus 3 za čijim je kormilom Denis Stanojević – op.a.).

Zbog toga jer je bilo zahtjevnije, a prošao je i jedan kišni oblak, bilo je odustajanja. Brodu Cape Code je puklo glavno jedro, El Orada je potom odustala, zatim Bona, Ardura...

Od Prožure do Dubrovnika pada odluka tko će podići na kraju prijelazni pokal, upisat svoje ime na njega? Jedro splitskog Labuda je u vodstvu (Ivan Kljaković Gašpić), Orsanova su na drugom i trećem mjestu (Alec Cvinar odnosno Vedran Kosović).

Planirani start treće etape je u nedjelju, 6. kolovoza, u 10 sati. 

image

Pogleda na 43. Južnodalmatinsku regatu iz ptičje perspektive 

Hrvoje Duvančić/Regate.com.hr/

USKORO SLIKOVNICA DRUGE ETAPE U OBJEKTIVU HRVOJA DUVANČIĆA

09. svibanj 2024 03:12