StoryEditorOCM
OstaloRAGBI SEDMICA

Festa na Lapadu, nek se zna kako je i Dubrovnik zahvaljujući ‘Dubrovniku‘ bio domaćin završnice državnog prvenstva!

Piše Tonči Vlašić
23. svibnja 2022. - 19:23

Deset sastava iz osam klubova Lijepe naše bilo je u Dubrovniku na završnici državnog prvenstva za uzrast do 14 godina u ragbiju 7.

- U Ragbiju 7 ekipe su sastavljene od sedam igrača, ne igra ih petnaest. Poluvrijeme ne traje 40 minuta, već sedam, ali kako su ovo mlađi uzrasti, riječ je o državnom prvenstvu do 14 godina, te kako po pravilima ne smiju igrati u jednom danu duže od sat vremena, poluvrijeme je sa 7 minuta skraćeno na 5. Naime, najbolji će u Dubrovniku odigrati ukupno pet utakmica. Kad bi bilo po 14 minuta utakmica, prešli bi sat vremena igre – još u najavi prvenstva istaknula je Petra Drušković u ime Hrvatskog ragbi saveza.

'Sedmica' je najrasprostranjeniji oblik ragbija. Popularan je u cijelom svijetu. Olimpijski je sport. Prvi put je bila na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine. Drugi put prošle godine u Tokiju.

Pamti se kako su prvi olimpijski pobjednci bili Australija u ženskoj konkurenciji, a u muškoj Fiji, otočna država u južnom pacifiku. U Tokiju je Novi Zeland uzeo zlato u ženskoj konkurenciji, dok je u muškoj pobjednik ostao isti.

U prvenstvu Hrvatske do 14 godina prošlogodišnji pobjednik je Makarska rivijera. U Dubrovniku je slavio Zagreb, Sinju je pripalo srebro, a bronca branitelju naslova. Dubrovnik je zauzeo osmo mjesto. Prošao je skupinu u kojoj je najbolji bio kasniji prvak, a iza svojih leđa ostavio drugu ekipu Ragbi kluba Zagreb. Nije uspio potom u četvrtfinalu, te u razigravanju za poredak od 5. do 8. mjesta.

Boje Dubrovnika branili su Ile Vujinović, Ante Bunda, Tibor Vasiljevski, Nemir Sarić, Roko Klešković, Mateo Matković, Lea Perović, Petra Matković, Ivona Mijoč i Tea Bosak.

- Presretni smo što nam je Hrvatski ragbi savez dodjelio domaćinstvo završnice državnog prvenstva. Počeli smo našu priču 2015. godine, službeno je klub upisan u registar 2016. godine. Nama je svaki nastup u završnici uspjeh, a možemo se pohvaliti kako smo imali ekipu na pobjedničkom postolju. Upravo smo u ovom uzrastu, do 14 godina, bilo je to prije korone, osvojili broncu - istaknuo je Ante Stojan, 'glavni kriva' za ragbi u Dubrovniku. 

- Nadam se kako ćemo vrlo brzo biti opet domaćini značajnog natjecanja. Inače, prije tri godine smo u sklopu promocije ragbija u Dubrovniku bili domaćini utakmice seniorske reprezentacije Hrvatske protiv selekcije Oxforda. Tad smo imali dane ragbija na Stradunu, točnije na mini terenu koji je bio postavljen između Kneževog dvora i katedrale. S mališanima su se tu družili i hrvatski reprezentativci. Organiziramo svako malo kampove, nastupamo s nekoliko mlađe uzrasnih kategorija. Pamtimo u prvenstvu Dalmacije mlađih uzrasta pobjede protiv splitske Nade Sinja,  a zna se što znače ta dva kluba ne samo u hrvatskom ragbiju - dodao je Stojan. 

image

Prvenstvo Hrvatske u ragbiju 7: Dubrovnik - Zagreb

Božo Radić/Cropix/

PRVENSTVO HRVATSKE - RAGBI 7 (U14)

Konačni poredak: 1. Ragbi klub Zagreb, 2. Ragbi klub Sinj, 3. Ragbi klub Makarska rivijera, 4. Ragbi klub Zagreb novi, 5. Ragbi klub Nada, 6. Ragi klub Mladost, 7. Ragbi klub Lokomotiva, 8. Ragbi klub Dubrovnik, 9. Ragbi klub Sinj 2, 10. Ragi klub Zagreb 2.

image

Prvenstvo Hrvatske u ragbiju 7: Dubrovnik - Zagreb

Božo Radić/Cropix/
image

Prvenstvo Hrvatske u ragbiju 7: Dubrovnik - Zagreb

Božo Radić/Cropix/
image

Prvenstvo Hrvatske u ragbiju 7: Dubrovnik - Zagreb

Božo Radić/Cropix/
image

Prvenstvo Hrvatske u ragbiju 7: Dubrovnik - Zagreb

Božo Radić/Cropix/
image

Prvenstvo Hrvatske u ragbiju 7: Dubrovnik - Zagreb

Božo Radić/Cropix/
29. rujan 2024 02:33