StoryEditorOCM
OstaloCRTICA S DUBROVAČKOG TATAMIJA

Europski seniorski kup krenuo točno u 9 sati, rekordan broj sudionika, sudi i mali iz grada, unuk legendarnog Andrije Habulina

Piše Tonči Vlašić
6. travnja 2024. - 10:40

Točno u 9 sati, u sekundu, počelo je novo izdanje Europskog seniorskog judo kupa u Dubrovniku. Na tri tatamija dvorane u Gospinom polju, danas i sutra, izaći će točno 350 judoka iz 28 država s tri kontinenta. Rekordan je to broj u povijesti dubrovačkog turnira, koji se održava neprekidno od 2006. godine, a koji je u ovom rangu turnira od 2015. godine.

Dubrovački turnir se itekako pamti u novijoj povijesti svjetskog juda jer je bio prvi međunarodni judo turnir nakon što zbog korone više od pola godine nije bilo niti jednog međunarodnog natjecanja u svijetu.

Među 350 judoka ove godine u Dubrovniku su osvajači medalja s europskih i svjetskih prvenstava, ali Europski seniorski kupovi su prvenstveno prilika mlađima da krenu prema vrhu, u društvo najboljih. Isto je i sa sucima, a među onima, koji sude ovog vikenda na dubrovačkom tatamiju je i jedan mali iz grada, Dominik Žanetić.

image

Dominik Žanetić na Europskom seniorskom kupu 2024. godine u Gospinom polju

Tonči Vlašić/
image

Dominik Žanetić na Europskom seniorskom kupu 2024. godine u Gospinom polju

Tonči Vlašić/

Prije 24 godine počeo trenirati u Judo klubu Dubrovnik 1966., od kraja prošle godine je vlasnik crnog pojasa IV. DAN, od 2018. godine je magistar kineziologije u edukaciji i judu. Natjecao se u kimonu do 2011. godine, od 2015. je u Zagrebu počeo trenersku karijeru, a sudačku 2015. godine.

Od kraja 2022. godine je sudac s grbom IJF-a, te se Judo klub Dubrovnik 1966. može pohvaliti kako ima četvero svoje ‘djece’ sa znakom IJF suca (profesor Vinko Pančevski, Klara Mitrović Igor Janković).

Inače, Dominik je unuk ‘oca dubrovačkog juda‘, legendarnog Andrije Habulina. Pokojni djed sve je u familji zarazio judom, tako i njega.

image

Dominik Žanetić na Europskom seniorskom kupu 2024. godine u Gospinom polju

Tonči Vlašić/

I u nedjelju, 7. travnja, prve borbe su od 9 sati. Danas je finalni blok nakon svečanog otvaranja turnira, koje je zakazano u 17 sati. Sutra finalni blok počinje nakon što se zaključi eliminacijski dio.

01. svibanj 2024 10:22