StoryEditorOCM
OstaloPLIVANJE

Ekipa mala, ali uspješna - Jugaši opet na pobjedničkom postolju ekipnog prvenstva Hrvatske!

Piše Tonči Vlašić
29. svibnja 2022. - 23:36
Frane Ćirak, šef struke Plivačkog kluba Jug, s lijeve strane, odozgo prema dole: Marko Baletin, Juraj Barčot, Michel Brassard, desno: Vlaho Nenadić, Mario Šurković i Roko ZvoneTonči Vlašić/

Jugovi plivači su treći na ekipnom prvenstvu Hrvatske, koje se održalo u bazenu Svetice u Zagrebu. Iako su na prvenstvo stigli samo sa šestoricom plivača, Michel Brassard, Mario Šurković, Marko Baletin, Juraj Barčot, Vlaho Nenadić i Roko Zvone su pod vodstvom trenera Frane Ćirka osvojili 18.105 bodova, te ponovili prošlogodišnji uspjeh. Zagrebačka Mladost je opet prvak (19.373 boda), a ovaj put je doprvak Kantrid (18.298 bodova).

Četvrta Dubrava, koja je prošle godine bila doprvak, zaostala je za Jugašima 305 bodova. Splitski Jadran je peti (17.740 bodova), šesti Medveščak (17.586 bodova), sedma Igra (16.735 bodova), a ZPK seli u niži rang (osmi sa 16.558 bodova). Olimp Zabok je bio najbolji u B razredu, te će iduće godine nastupiti u A razredu, natjecati se za poredak od 1. do 8. mjesta u državi.

Svi Jugaši su skupljali bodove. U prvom dijelu prvenstva tri rezultata među tri najbolja (svaki klub u svakoj disciplini nastupa s po dva plivača): Šurković je bio najbolji na 100 prsno, a treći na 200 mješovito, dok je štafeta 4 puta 200 slobodno u sastavu Nenadić, Brassard, Barčot i Šurković bila druga. U drugom dijelu Brassard prvi na 200 leđno, a štafeta 4 puta 100 mješovito treća u sastavu Baletin, Šurković, Brassard i Nenadić. U posljednjem, trećem dijelu, Šurković treći na 200 prsno.

Jugaši su nakon prvog dijela prvenstva bili peti (poredak prva četiri: Mladost, Medveščak, Kantrida i Jadran, iza leđa Juga - Igra, Dubrava i ZPK), zatim četvrti nakon drugog dijela (Mladost, Kantrida, Medveščak na prva tri mjesta, Kantrida je imala 152 boda više od Jugaša, koji su za trećim Medveščakom zaostajali samo 9 bodova). U zadnjem dijelu uspjeli su nadmašiti Medveščak.

Prije dvije godine Jugaši su izborili A razred, prošle i ove godine treći u državi. Prije šest godina su bili 'C' razred, a već 2019. godine drugi u 'B'. Potom su uspjeli ući među elitu, i ne samo ući. Zadnje dvije godine samo prvak Mladost i Jug su neizostavni na pobjedničkom postolju. 

JUGAŠICAMA OSTANAK

Nastupile su i Jugašice, koje su u B razredu, poredak od 9. do 16. mjesta, zauzele predzadnje, 15. mjesto. Jugove boje branile su Katarina Matović, Katarina Nenadić, Antonia Šurković, Tonka Bušković, Rafaela Škrabo, Petra Rudinović i Lara Šurković pod vodstvom trenera Andreja Drobca. Predzadnjim mjestom sačuvale su drugoligaški status. 

U A razredu plivačice Mladosti su prvakinje, srebro su osvojile plivačice Dubrave, a broncu Kantride. Riječko Primorje je napustilo prvi razred, a Maksimir je bio najbolji u B razredu.

08. rujan 2024 05:36