StoryEditorOCM
OstaloFINULA REKORDNA 92. MRDUJSKA REGATA SA 198 BRODOVA

Dva Orsanovca u TOP 5, još jedan na vratima TOP 10, Stravaganza podigla dva pokala, a po jedan Outsider i Dubrovnik!

Piše Tonči Vlašić
30. rujna 2023. - 22:34

Stravaganza je druga ukupno, a prva u grupi 1 u kojoj je drugi bio Outsider, a koji je zauzeo ukupno peto mjesto. Eto opet Orsanovaca u glavnim ulogama na glavnoj priredbi splitskog Labuda, 92. izdanju Mrduje, koju je osvojio Maxi Jena, maxi krstaš iz Kotora.

image

Pobjednici 92. Mrdujske regate posada krstaša Maxi Jena iz Kotora

Jakov Prkic/Cropix

Niko Kmetović, kormilar Stravaganze, javio se nakon proglašenja najuspješnijih. Skupa s ekipom je preuzeo pokale. 

- Ne vraćamo se praznih ruku. Maxi Jena je svijet za sebe. Duplo veći. Pored njega se nije moglo do prvog mjesta ukupno. Zadovoljni smo kako je ispalo. Baš smo zadovoljni – istaknuo je Kmetović, pa se vratio na start ovogodišnje Mrduje, najmasovnije regate na hrvatskoj strani Jadrana. 

- Krenuli smo podno Sustipana. Bunaca na startu, Držali smo se istočno, kad smo se uhvatili Brača, tad smo prošli konkurenciju. Okrenuli drugi na Mrduji. Opet nas je ‘uhvatila’ bunaca, približila se konkurencija, ali je od ponte Brača bilo maestrala. ‘Probio’ nas je, te smo nakon toga bez problema odradili regatu do kraja – priča Kmetović.

image

Niko Kmetović

Nikola Vilic/Cropix

Bio je rekordan broj sudionika, oko tisuću i 500 na ukupno 198 brodova. Start su mnogi ljubitelji jedrenja pratili sa Sustipana, potom s velikog lukobrana ACI-a, sa šetnice od Zvončaca do uvale Ježinac...

Zadatak od Splita oko otočića Mrduja i natrag bio je 22 nautičke milje. Uz Kmetovića na Stravaganzi su taj zadatak svladali Lovre Peović, Alec Cvinar, Ruth Matičević, Milan Cebalo, Miljenko Šain, Dragan Držanić, Dario Čerkić, Josip Džamonja, Vlaho Marčinko i Marko Mađarević. 

- Mi smo imali dosta problema na startu s dizanjem jedara... Čak smo mislili u jednom trenutku odustat. Imali smo tad bliski susret s trabakulom. Potom smo stisnuli Nika, bili smo non stop u grupi vodećih. Na kraju ciljem prošli peti – priča Vedran Kosović, kormilar Outsidera. Ističe s obzirom kako je loš bio početak, da je sjajan bio završetak.

- Bila je baš, baš zahtjevna regata – dodao je, a zatim ispričao jednu anegdotu budući vjetra na početku nije bilo ni za lijeka. 

- Ha, doslovno smo se ‘sprijateljili‘ s jednim tankerom, koji je bio usidren ispred Splita. U jednom trenutku smo prošli kojih 20-ak centimetara od njega. Mornar s tankera je slikavao nas, mi njega – priča Vedran, te odgovara na pitanje tko je uz njega zaslužio pokal i pljesak na svečanosti proglašenja najboljih. 

- Vlasnik broda Eugen Miljan, zatim Maroje Kurajina, Igor Šimunović, Ane Crnjak i Damir Bulić. 

image

‘Sprijateljili‘ su se - Jedro Outsidera i tanker

I to nije sve od Orsana na Mrduji jer je i krstaš Dubrovnik podigao pokal.

- Bili smo ukupno jedanaesti, a drugi u grupi 2 – potvrdio je Denis Vukas.U njegovim rukama je bilo kormilo, a s njim su na Dubrovniku bili Gordan Sentić, Ivo Kvestić, Nives Vidak, Davor Dužević, Leon Njirić, Ivan Jarić, Dea Vukas i Dean Kontić. 

image

Jadran Gamulin za kormilom Južnog vjetra na 92. Mrduji

Paun Paunovic/Cropix

- Dva broda Orsana u TOP 5, malo je falio da budu tri u TOP 10. Ukupno četiri broda Orsana su nastupila na Mrduji. Bio je još Južni vjetar s Jadranom Gamulinom. Na kraju tri od četiri naša broda s pokalom u ruci, Stravaganza s dva pokala. Jadran je imao tešku skupinu, baš tešku, bio je peti u skupini 4 u kojoj je bilo dvadeset krstaša, ali sve skupa je bilo odlično što se tiče Orsana – naglašava Kosović. 

92. Mrdujska regata je finula. Uskoro će 79. Viška regata. Za dva tjedna će opet Orsanovci na put...

image

92. Mrdujska regata

Paun Paunovic/Cropix
image

92. Mrdujska regata

Paun Paunovic/Cropix
image

92. Mrdujska regata

Paun Paunovic/Cropix
image

92. Mrdujska regata

Paun Paunovic/
image

92. Mrdujska regata

Jakov Prkic/Cropix
image

92. Mrdujska regata

Jakov Prkic/Cropix

Prižmić prvi u skupini

Mogu se i Peliška jedra iz Orebića pohvalit. Njihov Darko Prižmić je s krstašem Silvana bio pobjednik skupine 13 u kojoj je bio dvadeset brodova. U ukupnom poretku zauzeo je 44. mjesto. 

image

92. Mrdujska regata

Jakov Prkic/Cropix
image

92. Mrdujska regata

Jakov Prkic/Cropix
image

92. Mrdujska regata

Jakov Prkic/Cropix
08. svibanj 2024 15:15