StoryEditorOCM
OstaloPOČELA 79. VIŠKA REGATA

Dubrovnik brani naslov, Niko Kmetović nakon što je Stravaganza stigla na Vis: ‘Bunaca. Totalna bunaca‘

Piše Tonči Vlašić
13. listopada 2023. - 17:30

Vadimo sliku iz arhive. ‘Leti’ Stravaganza, leti i sve oko nje. Koja je to regata bila, je li Viška, te koje je to godine bilo? Nije Viška, već Mrduja. Predzadnja. Prošle, 2022. godine.

- Bilo je dosta bure, a bilo je zbog toga i dosta štete na dosta brodova – sjetio se Niko Kmetović. Sad on ‘puše’ u ‘slušalicu’ dok priča, a ‘puše’ jer nije ovog petka puhalo za vrijeme prve etape 79. Viške regate.   

- Bunaca. Totalna bunaca. Ako je i bilo ponekad vjetra, nije ga bilo preko pet čvorova – šalje izvještaj kormilar Stravaganze, koji trenutak nakon što je organizator regate, splitski Labud, objavio prvih pet koji su prošli ciljem. Dakle, po realnom vremenu prvi na Visu Polet furioso, a zatim: 2. Toto travel, 3.Generali, 4. Stravaganza, 5.Makarska!

- Ispred nas su tri velika broda, iza nas su Makarani, koji su u našoj grupi. Dakle, četvrti smo ukupno nakon prve etape, a prvi u našoj grupi – potvrđuje rezultat svoje Stravaganze Kmetović, i dok se čekaju ostali u cilju, ističe kako je Orsan ovaj put brojniji nego prije dva tjedna kad je bila 92. Mrdujska regata, a kad su četiri broda branila boje dubovačkog kluba (Stravaganza je druga ukupno, a prva u grupi 1 u kojoj je drugi bio Outsider, a koji je zauzeo ukupno peto mjesto. Plus, Dubrovnik ukupno jedanaesti, a drugi u grupi 2). 

- Outsider, Dubrovnik i Južni vjetar su također i na Viškoj, a sad su s nama i Damir Glišović, zatim Mario Jozović, a došao je i Igor Šikić. Nisam ih sve vidio, ali gledam startnu listu. Tu su – dodaje Kmetović, te nastavlja priču pod radnim naslovom ‘muke ti ježove’.

- Start je bio prvo odgođen, a zatim premješten. Nismo krenuli iz Splita, već iza splitskih vrata. Od ponte na Šolti, pa pravo na Vis. Slabo, slabo vjetra. Nije gušt kad ga nema – naglašava Dubrovčanin.

Valjda će ga bit u nedjelju kad ima valja natrag, kad je start na Visu, a cilj u Splitu. Tad će pasti odluka o pobjedniku. Međutim, neće Stravaganza mirovat ni u subotu, između dvije etape, jer se po tradiciji održava regata Luka Vis. Neće ni ostali Orsanovci. Lani su bili drugi (Dubrovnik), treći (Stravaganza) i četvrti (Južni vjetar Jadrana Gamulina) u ukupnom poretku ‘feste u trokut, unutar luke’, a u svojim skupinama Dubrovnik i Južni vjetra prvi, a Stravaganza druga.

Stižu novi rezultati prve etape 79. Viške regate: Outsider Eugena Miljana i Vedrana Kosovića je ciljem prošao četrnaesti, Dubrovnik Denisa Vukasa dvadeseti..., ali, treba naglasit, to je po realnom vremenu.

A kako je finula prošla, 78. Viška? Prvo, pobjednik regate je najbolji po ORC-u, dakle, neće glavni pokal podići najbrži brod, već će se računat kad zadnji brod prođe ciljem. I da, lani kad se izračunalo, te podvukla crta: Dubrovnik je s kormilarom Denisom Vukasom, te Ivom Kvestićem, Marojem Kurajicom, Tončijem Kordićem, Davorom Duževićem, Gordanom Sentićem i Alecom Cvinarom bio slavodobitnik Viške. I to mu nije bio prvi trijumf, već četvrti. 

image

Lijepa uspomena sa 78. Viške regate - Denis Vukas je s Dubrovnikom slavio 2022. godine

Nikola Vilić/Cropix/
08. svibanj 2024 06:25