StoryEditorOCM
OstaloMALI NOGOMET |

DUBROVČANIN NA FINAL FOURU KUPA Antun Bačić, trener Splita: ‘Ako za ičim žalim dok sam bio trener Squarea, to je...‘

Piše Tonči Vlašić
17. prosinca 2020. - 21:09
Samim time što smo izbacili dva prvoligaša u Kupu Hrvatske, u osmini finala Universitas, te u četvrtfinalu Alumnus Sesvete u gostima, pokazali smo da imamo kvalitetu, te da se možemo nositi s prvoligašima - istaknuo je Dubrovčanin Antun Bačić, koji je od ove sezone trener Splita, najtrofejnijeg kluba u povijesti hrvatskog malog nogometa, a koji je prošle sezone ispao u niži rang i koji sad za cilj ima ekspresni povratak u prvi razred.

Split je bez greške u dosadašnjem dijelu sezone u podskupini ' južne skupine Druge hrvatske lige, a uspješan i u Kupu Hrvatske. Stigao je do završnog turnira, kojeg su izborili još prvoligaši, Olmissum, Novo vrijeme Apfel i Vrgorac. Potonji je njegov suparnik u polufinalu. Odlučio je ždrijeb.

- Znam što znači igrati svaki tjedan jače utakmice, dok mi to u Drugoj ligi nemamo. Iz tog razloga bi prvoligaš Vrgorac trebao biti favorit protiv nas u polufinalu Kupa Hrvatske. Opet, Vrgorac je imao utakmicu u subotu u Omišu protiv Olmissuma, te u utorak zaostalu utakmicu u Osijeku. Možda je to ostavilo traga na njemu. Ali, zna se što je kup. Tu sve stane u 40 minuta. Zbog toga ne treba tražiti ni mane, ni prednosti. Nije to poput prvenstva, koje traje, već se sve odlučuje u jednoj utakmici. Nema popravnog. Jedan mali detalj može presuditi, jedan raspoloženi igrač, ponekad sreća. Ono što je najvažnije, kad govorim o Splitu, nakon dugo vremena smo kompletni, spremni, domaćini smo, te se idemo 'pobit' za finale. Pokušat ćemo na bilo koji način iščupati pobjedu. Ne očekujem ljepoticu od utakmice. Ustvari, kakva će utakmica biti, to je ustvari nevažno. Rezultat je najvažniji. Nama bi plasman u finale bila nagrada za sve što smo dobro napravili ove polusezone.

Split, Olmissum i Novo vrijeme Apfel su željeli biti domaćini završnog turnira. 

- Prihvaćena je naša kandidatura. Igra se u maloj dvorani na Gripama. Nažalost, nećemo imati pomoć navijača, tj. igrat će se bez gledatelja. Šteta, ali takva je situacija. U suprotnom bi, zbog blizine, bilo i puno navijača omiškog, makarskog i vrgoračkog kluba. Na papiru je Olmissum prvi favorit, tu je Novo vrijeme Apfel. Ako uspjemo dobiti Vrgorac, nećemo se predat u finalu. Svaka momčad sanja trofej kupa. Možda smo mi kao drugoligaš za mnoge u drugom planu, ali imamo i mi pravo sanjati i nadati se. I u finalu, kao u polufinalu, igra se jedna utakmica. Znate kako se kaže: 'Finala se ne igraju, ona se osvajaju'. Ali, idemo korak po korak. Sad razmišljamo samo o Vrgorcu.

Bačić je već dva puta bio sudionik završnog turnira Kupa Hrvatske, oba puta sa Squareom, prvi put kao igrač, a drugi put kao trener.

- Kao igrač, bilo je to 2015. u Makarskoj, stigao sam do finala te izgubio od Nacionala, a kao trener 2018. u Slavonskom Brodu kad smo u polufinalu ispali od Uspinjače, kasnijeg pobjednika. Iako sam kao igrač bio u finalu, a kao trener u polufinalu, bliže osvajanju trofeja sam bio kao trener. Nacional je bio ekstra momčad. Nismo imali izgleda. Izgubili smo 4:0. Što se tiče 2018. godine... Ako za ičim žalim dok sam bio trener Squarea, to je taj Final four kupa u Slavonskom Brodu. Nadigrali smo Uspinjaču, vodili s 3:1, a na kraju izgubili na šesterce. Uvjeren sam da smo ušli u finale kako bi osvojili trofej. Uvjeren.

image
Antun Bačić sa Splitom u Gospinom polju foto: Tonči Vlašić


Bačić je preuzeo Split ovog ljeta. Cilj je ekspresan povratak u Prvu ligu. Imali li Split imperativ i u Kupu Hrvatske?

- S obzirom što je Split, koliki značaj ima, kakva mu je povijest, dakle, riječ je o najtrofejnijem klubu, da, imamo obavezu vratiti se u Prvu ligu. Što se tiče Kupa tu nam je želja bila pokazati se da smo 'živi', ali nemamo nikakav imperativ. Ovaj Final four gledamo. kao što sam rekao, da se pokažemo kako smo tu, i dalje u vrhu, te kako nam je mjesto u najvećem rangu.

Square je Kup Hrvatske osvojio 1998. godine. Nakon toga nije uspio doći do novog trijumfa, ali stoji kako su Kup Hrvatske baš sa Splitom osvajali s ovog našeg područja Dario Marinović, Sandro Salacan i Maro Đuraš.

- Da, te još Mato Stanković kao trener.

Hoće li se ove godine produžiti taj niz?

- Potrudit ću se – rekao je Bačić.

Sve utakmice završnog turnira Kupa Hrvatske izravno prenosi televizija Arenasport. Program u petak na splitskim Gripama počinje u 16 sati: Olmissum - Novo vrijeme Apfel, a od 20 sati: Split - Vrgorac. Finale je u subotu od 19 sati.  
05. svibanj 2024 23:28