StoryEditorOCM
OstaloSPORT KOJI NE POZNAJE GRANICE

Dubrovčanin Lukša Zlošilo treći na Svjetskom studentskom prvenstvu: Nikad nisam failo u bench pressu!

Piše Tonči Vlašić
25. srpnja 2024. - 15:01

Imo sam naporan mjesec skidanja kilaže s 80 na 74, a na dan natjecanja vaga je pokazivala 74.9, te sam bio u sauni u 8 ujutro kako bi skinuo višak. Srećom, nije puno pala snaga zbog toga – priča Lukša Zlošilo, Dubrovčanin, osvajač brončane medalje na Svjetskom studentskom prvenstvu, što je sve prethodilo nastupu. Potom o samom natjecanju.

- Podigao sam 15 kilograma više nego u ožujku u prvom čučnju, a imao sam dojam kako sam mogao još nekoliko kilograma. Prilikom drugog pokušaj dva od tri suca su donijela odluku kako čučanj nije bio dovoljno dubok, te sam treći čučanj morao paziti, nisam smio riskirati, ali unatoč svemu napravio sam veliki pomak naprijed. Potom bench. Znao sam kako je tu moja prilika za medalju, kako u njemu imam izgleda za postolje…

Dodat će kako nikad u životu nije failo u bench pressu.

- Da, nisam. Trideset puta sam do sad izašao na platformu I svaki put sam uspješno podigao. Želio sam da tako ostane. Nisam se dobro osjećao na zagrijavanju, brinuo sam se hoće li ovaj put biti sve u redu. I bilo je.

Prvi pokušaj je bio lagan, drugi, ističe, bio je za osigurat medalju, a u trećem je ‘podebljao’ rezultat i potvrdio uspjeh.

- Možda je moglo biti još bolje, mogao sam podići koje kilo više, ali to ne bi imalo utjecaja na plasman jer je drugoplasirani bio dosta uspješniji, a četvrti dosta slabiji. Recimo kako sam zbog toga išao u tom trećem pokušaju na sigurno. Na kraju deadlift kao zadnja disciplina je bila malo slabija od očekivanog samo zbog zadnjeg pokušaja. Naime, nakon uspješnih 225 i 235 poželio sam oboriti osobni rekord, te sam izabrao težinu 242.5 kilograma. Iako sam podigao tu težinu, šipka mi je skliznula iz ruku te taj pokušaj nije bio dobar. Ali, unatoč tome sve skupa sam ostvario 15 kilograma bolji rezultat, te sam, kad su se zbrojile sve discipline, bio šesti u ukupnom poretku 15 natjecatelja. S broncom u benchu, te ukupnim plasmanom sam vrlo zadovoljan – kazao je Lukša, koji je, podsjetnik, prvo natjecanje imao krajem 2022. godine, a počeo je trenirati prije gotovo tri godine.

image

Lukša Zlošilo (prvi s desna) na pobjedničkom postolju SP-a

Državni je juniorski prvak u kategoriji do 74 kilograma u powerliftingu i u bench pressu.

- U novi sport sam ušao slučajno. Bio u teretani, vidio jedan trening...

image

Dubrovčanin Lukša Zlošilo u sportu koji ne poznaje granice

image

Dubrovčanin Lukša Zlošilo u sportu koji ne poznaje granice

Powerlifting je sport u kojem natjecatelj ima zadatak podići što veću težinu utega u tri discipline. Čučanj, potisak s klupe i mrtvo dizanje.

- Ovo je sport koji ne poznaje granice. Dakle, kroz te tri discipline je cilj podići što više. Najbolji rezultati iz svake discipline se zbrajaju. Ako ćemo uspoređivat powerlifting s nekim drugim sportom, najbliži je dizanju utega, koji je olimpijski sport. Ključni elementi u oba sporta su šipka, utezi, zatim, i u powerliftingu, kao i u dizanju utega, imate tri pokušaja za svaku discipline. Razlika je što u dizanju utega za cilj imate podići šipku iznad glave, dok su u powerliftingu nešto drukčije discipline – ostalo je zapisano u prethodnom razgovoru s Dubrovčaninom, koji je na Svjetskim studentskim igrama osvojio broncu u bench pressu.

08. rujan 2024 02:34