StoryEditorOCM
OstaloMALONOGOMETNI EURO

Drugi put na Euru, prvi put u akciji, Dubrovčanin Maro Đuraš, pivot kojega svi hvale, a koji, što je rijetkost, voli igrati i obranu

Piše Tonči Vlašić
28. siječnja 2022. - 18:34

Jedno mjesto ostalo je upražnjeno u zapisniku utakmice Kazahstan – Hrvatska u Beogradu 2016. godine. Naša reprezentacija je u prvom nastupu imala igrača manje. Mato Stanković je prijavio trinaestoricu, a ne četrnaestoricu.

- Nisam trenirao dva dana. Ležao sam u sobi. Upala grla i glavobolja. Sad je bolje – obrazložio je svoj izostanak Maro Đuraš. Utakmicu je odgledao s tribina, nedaleko od novinarskih mjesta.

image
Maro Đuraš je 5. veljače 2016. godine s tribine beogradske Arene pratio utakmicu Hrvatska - Kazahstan u 1. kolu EP-a
Tonči Vlašić

Stanković je u Beograd bio doveo petnaestoricu reprezentativaca od čega su trojica bili vratari, a u zapisniku utakmice ima mjesta samo za dvojicu vratara. Prekobrojan je bio tad vratar Split Tommyja Marin Stojkić, koji je mogao "uskočiti" jedino da se ozlijedio netko od dvojice vratara u zapisniku, Ivo Jukić ili Franko Bilić. UEFA dozvoljavala je svakoj reprezentaciji samo zamjenu vratara. Zbog toga nije Stojkić mogao u zapisnik umjesto Đuraša. 

- Naporno sam radio tijekom priprema. Svaki dan dva puta dnevno i sad ovo – slijegao je ramenima Đuraš. Nije bilo sumnje kako bi bio svakako sretniji da je u sastavu, a tada je dodao, kako je bilo proteklih dana, da je na kraju sretan što je došao u dvoranu te pratio uživo utakmicu.

image
Maro Đuraš (donji red, drugi s lijeva) uoči utakmice protiv Rusije 7. veljače 2016. godine na EP-u u Beogradu. Đuraš prvi put u sastavu Hrvatske na velikom natjecanju. Dario Marinović (gornji red, treći s desna) je tad igrao svoju desetu utakmicu na Euru (pet 2012., tri 2014., te druga na EP-u 2016. godine)
Tonči Vlašić

Đuraš je, nismo zaboravili, bio na EP-u u Beogradu najmlađi član naše reprezentacije. Nepune 22 godine (prvenstvo je bilo početkom 2016. godine, a Maro je rođen 6. lipnja 1994. godine). Skupio je do tad desetak nastupa za 'A' reprezentaciju od čega su dvije bile službene utakmice, i to su bile utakmice protiv Armenije Turske u kvalifikacijama za Euro, koje su odigrane u Gospinom polju. Tada je nastup protiv Turske okrunio pogotkom.

U prosincu 2015. propustio je kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, i to također zbog bolesti, koja je bila razlogom što debi na velikom natjecanju nije imao protiv Kazahstana, već se u zapisniku našao dva dana poslije, protiv Rusije, ali tad neizostavni član mlade reprezentacije nije ulazio u igru.

image
Zagrijavanje za utakmicu protiv Rusa u Beogradu 2016. godine - Maro Đuraš (u sredini)
Tonči Vlašić

Hrvatska se na veliko natjecanje plasirala nakon šest godina. Maro je svojim dobrim igrama u posljednje vrijeme, u klubu i reprezentaciji, opet zaslužio biti među putnicima na veliko natjecanje. Bio je u sastavu u obje protekle utakmice na Europskom prvenstvu u Nizozemskoj, i u obje je nastupio, i u startnoj pobjedi protiv Poljske, i potom u porazu od Rusije. Protiv Poljske je bio vraški blizu pogotka. Šteta, malo je nedostajalo da te svoje prve minute u igri na velikom natjecanju okruni pogotkom.

Pohvalio ga je uoči prvenstva izbornik Marinko Mavrović, pohvalio i Dario Marinović, najbolji strijelac hrvatske reprezentacije svih vremena.

- Meni je teško biti objektivan. Kao njegov trener volio bih da igra više, ali to isto, pretpostavljam, smatraju i moje kolege iz drugih klubova za druge reprezentativce. Minute koje je Maro proveo na terenu odigrao je na dosta dobrom nivou.  Motiviran je, Maro je igrač koji ostavlja srce na terenu. Na njega se trener uistinu može osloniti. On je pivot koji je fizički jak, zna igrati leđima, ali i obrnuto. Što je rijetkost za pivota, Maro voli igrati i obranu. U karijeri je imao dosta problema s ozljedama, ali u zadnje vrijeme nema tih problema. Vidi se kako ima kontinuitet treninga i utakmica. Napredovao je, igra sve bolje i bolje. Maro je zaslužio biti među reprezentativcima na EP-u – o svom reprezentativcu će Antun Bačić, trener Squarea, koji, vjeruje, kako će Hrvatska proći skupinu.

Hrvatsku u subotu, 29. siječnja, čeka u Groningenu od 14.30 sati utakmica protiv Slovačke. I bod joj u tom posljednjem nastupu u skupini donosi drugo mjesto, te prolaz u četvrtfinale. Mavrović nema problema sa sastavom. I Đuraš je, kao i ostali, odradio poslijepodnevni trening. Spreman je za Slovačku.

image
Maro Đuraš u kvalifikacijama za SP u Dubrovniku 2016. godine protiv BiH
09. svibanj 2024 03:35