StoryEditorOCM
OstaloPONOSNA JE OMBLA

Dominik Prkačin, hrvatski malonogometni U19 reprezentativac iz Mokošice: ‘Prekrasan je osjećaj izaći na teren u dresu s kockicama’

Piše Tonči Vlašić
17. ožujka 2023. - 20:33

Debi za prvu momčad Omble, sjeća se Antonio Pjević, on je tad kormilario dubrovačkim drugoligaškim brodom, Dominik Prkačin je imao krajem sezone 2020./21., koja je okončana uspjehom. Datum, 28. ožujka 2021. godine. Dvorana ‘Vinko Kandija’ u Trogiru. Suparnik Trogir. Ombla je sačuvala 7:0 prednost iz prve utakmice, te osigurala ostanak. Ujedno je to bila zadnja utakmice Pjevića na klupi.

Koliko je Dominik tad imao? Rođen je 19. srpnja 2005. godine. Dakle, s nepunih  16 godina je upisao prvi nastup. Potom prošle sezone Dominik je odigrao tu i tamo po nekoliko minuta za ‘prvu’, a ove je već standardni član. Sezonu i pol ga je vodio Matej Gaće, sad ovu polusezonu Ivan Milić. Naravno, dok je trenirao s prvom, igrao je i bio jedan od glavnih u juniorskoj momčadi (trener Antonio Drašković), a bio je u to vrijeme kadet. I onda, kako se tu pokazao, i ne samo on, priključen je prvoj momčadi u kojoj igra lijevog beka, dok je u mlađim uzrastima i zadnji. Dešnjak je. Sve to ‘izbacuje’ Pjević, koji je potom zavirio u statistiku Malonogometnog kluba Ombla.

Ove sezone Dominik je treći strijelac momčadi s 8 pogodaka. 

image

Dominik Prkačin (Ombla) protiv Šibenika 1983.

Tonči Vlašić/

Mogao bi, dojma smo, o svakom igraču Pjević danima, a Dominik je u ovoj priči poseban po činjenici što je hrvatski reprezentativac do 19 godina. Preporučio ga je na kraju prošle sezone Antun Bačić, trener Squarea, te je dobio poziv za kamp U17 reprezentacije. I tamo se iskazao, te je opet pozvan na kamp. Bilo je to u Prelogu, a tamo je, u isto vrijeme, bila i U19 reprezentacija. Vidio ga je tu izbornik U19 Duje Maretić. I kad su krenule utakmice, prijateljske, uigravanje, provjere, opet je pozvan, ali ne u U17 reprezentaciju, već u U19! 

Debi je Dominik u ‘vatrenom’ dresu ima kod Srbije, 13. i 14. siječnja, u Staroj Pazovi. Dakle, sa 17 godina u reprezentaciji do 19. Pamtit će ga po pobjedama. Prvog dana bolji 5:4, a sutra opet plus jedan razlike (4:3). Sad je opet bilo okupljanje, 15. i 16. ožujka, i opet dvije provjere. Ovaj put je Hrvatska bila domaćin, a gost (suparnik) Ukrajina. Obje u Prelogu bez pobjednika, prva 4:4, a druga 2:2. 

Četiri nastupa za reprezentaciju. Bez poraza. Dvije pobjede i dva remija. 

- Prekrasan je osjećaj izaći na teren u dresu reprezentacije – kaže junak naše priče. 

Mladu, U19 reprezentaciju, čeka ove godine Europsko prvenstvo. Hrvatska je domaćin. Nitko sretniji od Dominika ukoliko zaigra na tom velikom natjecanju. 

I sad povratak u 2010. godinu. Koliko je Dominik tad imao? Nije još ni u školu krenuo kad je odradio prvi trening s loptom, prvi put opalio na gol. ‘Krivac’ je Nogometna akademija Libertas, koja je pokrenula školu nogometa u dvorani Osnovne škole Mokošica. 

- Gospar Davor Nakić nam je bio trener, te Ivica Cumeljan – sjeća se Dominik, koji je poput mnogih mališana Mokošice trčao za loptom od jutra do mraka. Nastupao je poslije za Nogometnu akademiju Libertas na brojnim turnirima, igrao za prvenstvene bodove, kup utakmice. Zatim, počeo voziti ‘paralelni slalom’, veliki i mali nogomet, a kako mu se u malom dosta toga lijepog posložilo, otvorilo...

- Sad sam veliki nogomet nekako stavio po strani iako znam pomoć. Ali, više sam se posvetio malom – kaže Dominik, učenik trećeg razreda Pomorske škole, nautičar, koji baš dobro plovi tim malonogometnim terenima.

Ponosna je zbog toga njegova Ombla. Svi u klubu. Navijači. Ističe to i Pjević.  

 

 

24. travanj 2024 02:57