StoryEditorOCM
OstaloMALONOGOMETNI EURO

Dario Marinović: ‘I da Rusiji nedostaje jedan igrač, pa neka fali baš Robinho, ne bi se situacija puno promijenila. Naša prednost je što nemamo...‘

Piše Tonči Vlašić
25. siječnja 2022. - 09:44

Dobili su Poljsku, utakmica koju su najavljivali kako im je to “finale Europskog prvenstva”, te s tri boda, presretni zbog uspjeha na startu Eura, dočekuju Rusiju, prvog favorita ne samo skupine, a nakon toga ih čeka sastav iz četvrte jakosne skupine, Slovačka.

Pobjeda protiv Slovaka, po svemu sudeći i samo bod, osigurat će drugo mjesto u skupini, te nastup u četvrtfinalu. Pobjeda protiv Rusije, pak, donosi prvo mjesto u skupini te lakšeg suparnika u borbi za polufinale jer je u skupini s kojom se križa naša skupina velika Španjolska. Može li protiv Rusije (napokon) Hrvatska do velikog rezultata, a kakav je ostvarila prije deset godina kad je bila četvrta?

SKUPINA ‘C‘

Amsterdam, Ziggo Dome, 1. kolo, petak, 21. siječnja: Rusija - Slovačka 7:1 / strijelci: 0:1 Kozar (3), 1:1 Antoshkin (10), 2:1 Sokolov (11), 3:1 Antoshkin (23), 4:1 Robinho (29), 5:1 Antoshkin (30), 6:1 Sokolov (35), 7:1 Milovanov (37), Poljska - Hrvatska 1:3 / strijelci: 0:1 Horvat (8), 1:1 Holy (14), 1:2 Sekulić (14), 1:3 Jelovčić (18).

Danas, utorak, 25. siječnja, Amsterdam, Ziggo Dome, 2. kolo, 17.30 sati: Hrvatska - Rusija, 20.30 sati: Slovačka - Poljska.

Subota, 29. siječnja, Groningen, Martini Plaza, 3. kolo, 14.30 sati: Slovačka - Hrvatska, Amsterdam, Ziggo Dome, 14.30 sati: Rusija - Poljska. 

Dva najbolja iz skupine plasirat će se u četvrtfinale. 

Dario Marinović je najbolji strijelac u povijesti hrvatske reprezentacije. Bio je srebrna kopačka Eura 2012. odigranog u Splitu i Zagrebu. Strijelac oba naša pogotka u 4:2 porazu protiv Rusije u borbi za finale. Igrao je u 2:2 remiju protiv Rusije na EP-u 2016. u Beogradu, ali našima je tad trebala pobjeda za prolaz dalje. U kvalifikacijama za posljednje SP Hrvatska i Rusija su bili suparnici u Dubrovniku (prvi krug – 2:2), zatim i u drugom krugu u Osijeku kad nam je bod bio dovoljan za plasman na SP, a Rusija je slavila s 4:3.

- Sve se zna o Rusiji. Ona je opet u ulozi favorita. Imamo malo pozitivnih rezultata protiv nje, dva neodlučena rezultata, ostalo porazi. Rusija ima vrhunsku momčad, koja se s pravom može nadati zlatu na ovom Euru. Ali, unatoč svemu tome nismo bez izgleda. Pokazali smo to u posljednjim utakmicama protiv nje. Naravno, ne smijemo griješiti, moramo odigrati odlično kako bi došli u priliku iznenaditi – rekao je 31-godišnji Marinović.

- Naša prednost je što nemamo pritisak rezultata. Ukoliko izgubimo, nismo izgubili izglede za plasirati se u četvrtfinale. Takva situacija bi nam trebala pomoći. Zbog toga ne bi trebali biti u strahu i grču. Što se tiče Rusije, ne bih nikoga izdvajao. Vjerujem kako je Robinho njihov najiskusniji igrač, međutim, Rusija ima širinu, ima dobar sustav igre, ima i ostale Brazilce i uistinu je moćna reprezentacije. I da joj nedostaje jedan igrač, pa neka fali baš Robinho, ne bi se situacija puno promijenila. Mi ne bi imali puno veće šanse za uspjeh nego ih imamo sad. Njihov jedanaesti, dvanaesti igrač je spreman uskočiti, te biti na vrhunskom nivou – naglašava Marinović, koji je gotovo 15 godina u reprezentativnim akcijama, kojem je ovo četvrti Euro.

- Bili smo puno fokusirani na prvu utakmicu, Poljsku, koju smo dobili. Idemo biti protiv Rusije neopterećeni, ako i ne bude uspješno, ostajemo na onome što se od nas očekuje. Dobiti Slovačka, reprezentaciju iz četvrte jakosne skupine, te igrati četvrtfinale. Međutim, prije toga je cilj pokušati iznenaditi Rusiju. Nemamo što izgubiti – istaknuo je Marinović.

image
Crven bijeli plavi na Euru 2016. godine u Beogradu
Tonči Vlašić

HTV na svom drugom programu izravno prenosi utakmicu Hrvatska – Rusija iz Amsterdama od 17.30 sati.

08. svibanj 2024 17:33