StoryEditor
NogometNOGOMET

Više od 1000 malih nogometaša na Mandarina kupu!

Piše Tonči Vlašić Foto: Tonči Vlašić
9. listopada 2016. - 00:32

Nino Šešelj, Kristijan Soče i Goran Proleta su imali ideju, a kako su svi drugi bili za, prije pet godina organiziran je prvi Mandarina kup.

- Dolina Neretve je poznata po mandarinama i nogometu – istaknut će Goran Proleta. Termin turnira, a kad nego kad se beru mandarine. Ovogodišnje peto izdanje okupilo je 56 sastava iz 27 klubova Slovenije, Bosne i Hercegovine te Hrvatske. Natjecanja su održana u četiri uzrasne kategorije: do 9, do 11, do 13 i do 15 godina.

- Zbog Mandarina kupa je u Dolinu Neretve stiglo više od tisuću što djece, trenera, roditelja malih nogometaša. Ukupno oko 1500 – naglasit će organizator, Nogometni klub Neretvanac, ali odmah dodati: bez pomoći ostalih klubova, pločanskog Jadrana, Neretve i ONK Metković, ne bi bilo moguće sprovesti ideju u djelo.

Igralo se na šest terena, odigrano je 160 utakmica u tri dana, pojedini suci su svirali od jutra do mraka, svaka utakmica je bila pokrivena s liječnicima – brojke su zbog kojih bez pomoći Pločana i Metkovaca ne bi moglo sve biti super i sve za pet, a što ističu svi sudionici.

Došao je opet zagrebački Dinamo, isto tako i splitski Hajduk, a kad su oni tu eto prilike svima drugima vidjeti gdje su u odnosu na dva najveća hrvatska kluba. U Neretvancu s ponosom ističu kako je na prvom Mandarina kupu igrao za zagrebačke plave Alen Halilović.

- Svake godine se prisjetimo sudionika prethodnih turnira, ponosni smo kad je netko tko je igrao na Mandarina kupu danas već igra za prvu momčad svog kluba, a da ne spominjem da je poput Halilovića zaigrao u nekoj od najjačih europskih liga.

Iako je brojka od tisuću i više sudionika za svaku pohvalu u Neretvancu nisu zadovoljni. Žele već iduće godine dovesti još veći broj klubova, imati daleko više sastava u sve četiri uzrasne kategorije.

- Svatko, naravno, voli pobijediti, biti najbolji, ali na prvom mjestu mora biti druženje.

Zagrebački Dinamo je slavio u tri kategorije, Trnje je bilo najbolje u kategoriji do 15 godina. Dinamo je u finalu do 9 godina dobio Neum, treći je bio Zrinjski iz Mostara. U finalima do 11 i do 13 godina dobio je splitski Hajduk, treći je bio RNK Split odnosno Zrinjski. Trnje je u finalu dobilo Jedinstvo (Sveti Križ Začretlje), a treći je bio Široki.

Leon Oroz, Karlo Pajser, Stipe Duvnjak, Bruno Putica, Lovre Lončar, Marin Biočić, Luka Lukanić, Antonio Prskalo, Matej Vidić, David Masaretić, Benjamin Fejsić i Karlo Gregurić su igrači, koji su dobili pojedinačna priznanja (najbolji igrač, najbolji vratar i najbolji strijelac). Prije pet godina među nagrađenima je bio Alen Halilović.

Idući, šesti Mandarina kup je krajem rujna 2017. godine. Organizator je već zasukao rukave.

loading...

Izdvojeno

10. srpanj 2020 00:10