StoryEditorOCM
NogometKAPETAN

Nakon trinaest godina i 300 utakmica za Croatiju Tomislav Marinović promijenio dres: ‘Igrat ću dok budem mogao pratiti protivničke napadače!‘

Piše Tonči Vlašić
9. veljače 2022. - 19:41
Trenutak koji se ne zaboravlja - Tomislav Marinović je kao kapetan Croatije podigao 2019. pokal prvaka Prve županijske lige

Prošao je sve mlađe uzrasne kategorije GOŠK-a, polusezonu proveo i s prvim sastavom, ali kako nitko nikad nije postao igrač sjedeći na klupi, napustio je Lapad. Put ga je doveo u Dubravku. S 18 godina zaigrao je za Sokol u Prvoj županijskoj ligi.

- Nakon te sezone uprava Sokola je odlučila izgraditi novi teren, te kako zbog toga neće nastupati iduću sezonu dok traju radovi. Tad je bio dogovor, otiđite igrat sezonu za nekog drugog, pa se vratite. Ali, radovi nisu bili počeli, dugo, dugo Sokol na kraju nije igrao. Ja sam bio otišao u Croatiju. Trebao ostati sezonu, a ostao, evo do jučer...

Ostao je trinaest godina. Krajem prošle godine proslavio je 32. rođendan. Zadnjih šest sezona bio je kapetan sastava iz Gabrila. Prije toga je bio zamjenik kapetana kad je traka bila oko ruke Marija Mostine.

- Nakon što je Mario zaključio karijeru, čast je pripala meni.

image
Tomislav Marinović odnosi loptu ispred Iva Kovačevića
Tonči Vlašić

Gotovo svake sezone borio se s Croatijom za vrh. Dva puta je otišao do kraja.  

- Prvi naslov sam osvojio 2011. godine. Ako se ne varam, nekoliko kola prije kraja smo bili osigurali taj naslov. Drugi put najbolji 2019. godine. Pamtim i dvije sezone kad je odlučivalo zadnje kolo, a kad nismo uspjeli. Pamtit te dvije sezone jer su te zadnje utakmice odigrane u sjajnom ambijentu. Prvi put je to bilo 2010. godine kad smo izgubili u Gabrilima od BŠK Zmaj 2:0, kad je bilo više od tisuću gledatelja na utakmici, kad je bilo 200, 300 navijača iz Blata, možda i više, koji su stvorili sjajnu atmosferu... bubnjevi, te bengalke... Zatim, kad je u zadnjem kolu bilo, Župa dubrovačka ili mi, a igralo se u Čibači. Opet veliki broj gledatelja. Nama je za naslov igrao i remi. Izgubili smo 1:0, a imali smo u zadnjoj minuti veliku priliku za 1:1. Pamtim i kad smo, a bila je to sezona kad smo pod vodstvom Frane Lojića osvojili naslov prvaka 2019., tad smo u kupu izbacili GOŠK Dubrovnik 1919., dobili ga u Gabrilima s 2:0. Te sezone smo bili najbolji napad lige, te najbolja obrana lige.

Tomislav je stoper. Znao je u karijeri preseliti i pred gol suparnika, znao je jednom, dva puta po sezoni zatresti mrežu. Zadnji put je to uspio protiv Sokola u Dubravci, u jesenskom dijelu, pobjedi 2:1. Sjajno je pogodio iz daljine. 

image
Tomislav Marinović je dobio brojne zračne bitke - evo ga protiv Orebića u Orebiću, sezona 2016./17.
Tonči Vlašić

Neki dan se oglasio na društvenim mrežama. Oprostio se od dresa Croatije. Napisao je: 'Nakon 13 godina provedenih u Croatiji Gabrile, te oko 300 službenih utakmica, kao kapetan želim se zahvaliti bivšem predsjedniku Mihu Miletiću, sadašnjem Mariju Mostini, upravi, te svim suigračima i trenerima.

Hvala na lijepim trenucima i uspomenama jer one ostaju...

Izgradio sam se kao osoba, igrač, te Vam dalje želim puno sportskog uspjeha, a i općenito svako dobro, kako na terenu tako i van njega. Vrijeme je za nove izazove'.

Oglasila se i Croatija, zahvalila Marinoviću i poželjela mu sreću u nastavku karijere, a zatim se oglasio i Konavljanin, koji mu je poželio dobrodošlicu.

- Sjeo sam sa Stijepom Njirom, trenerom Konavljanina. Dogovorili smo se. Imao sam sreće u karijeri, nikad nisam bio teže ozlijeđen, i ako i dalje bude tako, igrat ću, nadam se, još nekoliko sezona. Točnije, ha, igrat ću dok budem mogao pratiti protivničke napadače – istaknuo je Tomislav Marinović.

image
Tomislav Marinović - pomoć ozlijeđenom suigraču
Tonči Vlašić
03. svibanj 2024 03:18