StoryEditorOCM
NogometDELIKATNA TEMA

Slučaj Marka Livaje okončan je blamažom HNS-a, ali priči tu vjerojatno nije kraj. Javnost poslala jasnu poruku

Piše PIŠE: Mladen Bariša/SN
28. lipnja 2023. - 12:28

Mjesec dana nakon finala Hrvatskog nogometnog kupa, između Hajduka i Šibenika (2:0), "utakmica" je napokon završena. Disciplinska komisija HNS-a sankcionirala je neprimjereno ponašanje hajdukovaca (Marko Livaja, Luka Vušković i Tomislav Rogić), ali i splitski klub zbog uništavanja infrastrukture na riječkom stadionu.

Dakako, u epicentru pozornosti našao se ponajprije Marko Livaja zbog primitivnog ispada, nedoličnog kapetanu Hajduka. On je po završetku utakmice na Rujevici uzeo megafon i poput nekog ostrašćenog navijača počeo revati – "Freze, traktori, poljski putevi...". Za one koji ne znaju, "pjesma" završava stihom: "p...e šibenske, dobit ćete batine"!

Protiv aktera opisanog ekscesa podnijeta je prijava, a deklaratorno, ponašanje svojih igrača osudio je i Hajduk, priopćenjem na službenoj stranici. U istom je spominjana i klupska kazna..., pišu Sportske novosti

Međutim, kažnjavanje Hajduka od strane HNS-a, obzirom na povijest međusobnih odnosa (unatoč njihovom značajnom unaprjeđenju) i nadalje je vrlo zahtjevna i delikatna tema. Stoga je taktika oko kažnjavanja splitskog kluba uključivala i tradicionalnu pragmatičnost HNS-a. Predmet je gurnut u najdonju ladicu, dok se situacija ne stiša... Odnosno, aktivnost "disciplinaca" predviđena je za razdoblje – nakon Lige nacija.

Premda je Marko Livaja najbolji strijelac HNL-a, na okupljanju hrvatske reprezentacije zabio je – autogol. Nikada u povijesti hrvatskog nogometa neki igrač nije otkazao nastup za nacionalnu momčad zbog svađe s navijačem!? Mada je Šibenčanima nesebično dijelio uvrede, provokacije i vrijeđanja od strane riječkih navijača Livaja nije uspio istrpjeti. Priopćio je izborniku Daliću da će momčadi u Nizozemskoj biti lakše – bez njega!? Tako je hrvatska reprezentacija, nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji, po drugi puta participirala na natjecanju – s čovjekom manje.

Jamačno su u HNS-u tada shvatili da je prolongiranje kazne Livaji za "freze i traktore" bila skroz pogrešna odluka. Dodatni problem stvorio je i raspored prvenstva. "Disciplinci" su prema točci 84. Kodeksa o ponašanju nogometnih djelatnika Disciplinskog pravilnika HNS-a, imali mogućnost kazniti Livaju – do šest utakmica neigranja! A prema itinereru novog prvenstva Hajdukovi protivnici u prva tri kola su Dinamo, Osijek i Rijeka!

Članovi Disciplinske komisije HNS-a, odvjetnici Filip Glavaš (NS Osječko-baranjske županije), Darko Banić (NS Ličko-senjske županije), Josip Mađarić (NS Koprivničko-križevačke županije) i Krešimir Čurković (ZNS) pod predsjedanjem Marka Smoleka (Zagrebački nogometni savez), donose stoga, u dosluhu s pragmatizmom organizacije koja ih je angažirala, očekivanu odluku: Livaja je kažnjen novčano (13.300 eura), te utakmicom neigranja (koju će odraditi u Superkupu).

Što o tome misli vox populi otkrila je anketa Sportskih novosti. U očitovanju je sudjelovalo gotovo pet tisuća ljudi, a prema rezultatima dostupnima u trenutku pisanja ovoga članka njih 65% je ustvrdilo: trebao je dobiti puno veću kaznu! Također, 24% je konstatiralo da je Livajina kazna prevelika dok ih svega 11% izrečenu sankciju smatra poštenom, donose Sportske novosti

Tako je mjesec dana nakon podnošenja prijave (bivši je disciplinski sudac Saša Pavličić-Bekić odluke donosio u roku tri dana) sramotno ponašanje Livaje okončano – blamažom HNS-a. Ali, priči tu vjerojatno nije kraj. Prvu domaću utakmicu (8. rujna) hrvatska reprezentacija igra – na Rujevici!

Što mislite o Livajinoj kazni, možete reći OVDJE

28. travanj 2024 05:41