StoryEditorOCM
Nogomet‘BILI‘ SU OPET BILI GOSTI ‘KAPETANA‘

Sjećanja ne blijede: trener Hajduka je nakon pobjede u Orebiću izjavio kako bi trebalo Poljud ‘skresat‘ na dimenzije Trstenice

Piše Tonči Vlašić
1. svibnja 2023. - 15:55

Bili su ‘Bili‘ u gradu kapetana, u Orebiću. Domaći veterani, kluba koji je uplovio u 104. godinu (osnovan je 1920. godine), ugostili su vršnjake ‘Hajduka‘.  Družili se prvo na malonogometnom igralištu na Trstenici…

Prije nego su Matko Čepo, Željko Mihaljević, Jozo Roso, Ivica Tolj, Jozo Miočević, Pero Mustapić, Željko Marić, Joško Jovica, Vlado Vidulin, Zoran Petković, Ivan Roso, Željko Čepo i Mirko Blažan zaigrali kontra Nikice Cukrova, Franka Bogdana, Denisa Putnika, Jurice Puljiza, Darka Miladina, Boženka Špara, Miljenka Bilića, Vladimira Balića, Joška Španjića i Predraga Šimića, igrali su mali polaznici Škole nogometa Orebić trenera Svetka Bikića, koja je i organizirala ovo druženje.

Stoji u izvješću: Pred početak susreta goste iz Splita pozdravili su i darivali predsjednik Škole nogometa Orebić Hrvoje Kapiteli, treneri Svetko Bikić i Mato Vitković, direktor TZO Orebić Mladen Đeldum i načelnik Općine Orebić Tomislav Ančić. Hajdukovci su dijelili autograme i fotografirali se s mnogobrojnom djecom, ali i njihovim očevima i djedovima koji su s tribina pratili njihove nastupe u bijelom dresu. Iako se nitko nije brinuo za rezultat, veterani su ‘ostavljali srce na terenu‘ kako bi domaćoj publici pokazali da još uvijek imaju nogometnog žara, znanja, i kondicije. U žaru borbe, neki nakon višegodišnje pauze od nogometa, morali su ranije napustiti teren - srećom bez ozbiljnijih ozljeda. Gosti su pak pokazali znanje, ali i zavidnu veteransku formu i slavili rezultatom 4:1. Golove za Hajduk postigli su Predrag Šimić (2), Boženko Špar i vratar Vladimir Balić. Počasni gol za domaćine zabio je Matko Čepo. Druženje veterana i gostiju nastavljeno je uz pelješke specijalitete i vina, dalmatinsku i hajdučku pjesmu u OPG-u Hrid u Podgorju.

image

Mali polaznici Škole nogometa Orebić s trenerom Svetkom Bikićem

Ivan Tadic/
image

Veterani Hajduka s polaznicima Školi nogometa Orebić

Ivan Tadic/
image

Veterani Orebića i Hajduka

Ivan Tadic/
image

Veterani Hajduka u Orebiću

I kad su veterani Hajduka bili u Orebiću, lete sjećanja na zadnja dva gostovanja prve momčadi splitskih ‘Bilih‘ na Trstenici. Bilo je to kad je domaćin slavio 70. i 80. rođendan. Za 70-i Luka Peruzović je doveo Hajduka. Bilo je to zadnjih dana kolovoza 1990. godine. Poljud je bio zauzet prvenstvom Europe u atletici, te je Hajduk igrao prvenstvene utakmice samo u gostima, te trenirao i uigravao se po Dalmaciji – taj tjedan nakon poraza u 4. kolu kod Budućnosti bio je u Orebiću, pa u Žrnovnici, te u Metkoviću uoči gostovanja u Mostaru kod Veleža u 5. kolu…

Ostala je zapisana izjava Peruzovića nakon utakmice na Trstenici i pobjede 6:2, a s obzirom kako je ‘Hajduk‘ loše počeo prvenstvo, u prva četiri kola postigao tek dva pogotka (remi i tri poraza): ‘Možda smo i u Orebiću nešto naučili, tamo je teren valjda devedeset za pedeset metara, sve u tijesno.‘

Peruzović se našalio kako bi kad završi atletsko prvenstvo trebalo teren u Poljudu skratit na mizerne dimenzije, kakve su u Orebiću jer je očito kako se bolje snalaze na malom prostoru.

Inače, 1200 gledatelja je došlo pogledati, stajalo je u izvješćima, ogled Orebića i Hajduka. Na utakmici je bio tad najstariji član Orebića, nekadašnji vratar, 88-godišnji Egidije Foretić. Orebić je slavio plasman u južnu skupinu Hrvatske lige i pripremao se za početak nove sezone. Čekali su ga u sezoni 1990./91. Velebit, Mosor, Dinara, Jadran Tučepi, Orkan, Omiš, Kujundžuša, Zmaj, Jadran Kaštel Sućurac, Mračaj, Solin, Borac, DOŠK, Primorac i HTP Dubrovnik.

Uoči utakmice s Hajdukom predsjednik Orebića Ivica Čepo je uručio priznanja svima, koji su izborili veći rang. Početni udarac je izveo dugogodišnji tajnik Frano Vekarić.

Hajduk te 1990. nije bio u najjačem sastavu, reprezentativci, seniorski i mladi su imali obvezu tog tjedna, ali pamti se kako je nastupilo dosta prvotimaca, koji su te sezone osvojili posljednje izdanje Kupa Mašala Tita. Od onih koji su igrali finale protiv Crvene zvezde u Beogradu, pobjeda pogotkom Alena Bokšića 1:0, na Trstenici su kontra Orebića nastupili Dragi Setinov, Grgica Kovač, Joško Jeličić, Ardian Kozniku, Ante Miše i Mili Hadžiabdić.

image

Iz arhiva Slobodne Dalmacije, 28. kolovoza 1990. godine: Hajduk na 70. rođendanu Orebića

Bio je Hajduk i za 80-i rođendan, i to na kraju prvog dijela sezone 2000./01., opet je slavio s četiri pogotka razlike – 5:1. Te sezone je također osvojio trofej. Bio je prvak Hrvatske. Darko Miladin i Jurica Puljiz su bili tad u Orebiću, a i sad.

- Da, u razgovorima s domaćinom smo se prisjetili i te utakmice koja je odigrana u prosincu 2000. godine. Igrao sam tad. Bili su, sjećaju se Orebićani, i Mario Carević, i Darijo Srna… I tad, a i sad je bilo prekrasno. Hvala domaćinu na svemu, te se radujemo novim ovakvim susretima – rekao je Dubrovčanin Darko Miladin, koji je 254 puta nastupio u ‘Bilom‘ dresu i postigao 11 pogodaka, te osvojio pet trofeja (tri prvenstva i dva kupa).

25. travanj 2024 18:37