StoryEditorOCM
NogometPOLA STOLJEĆA JE PROŠLO |

PRVA NOĆNA UTAKMICA U SPLITU Istrčavaju Hajduk, Benfika, Roko Prč i Dubrovački trubaduri; Ladislav Pađen: ‘Gledam, Eusebio stoji do mene!‘ 

Piše Tonči Vlašić
23. travnja 2020. - 15:01
Dubrovački trubaduri u dresu Hajduka - Đelo Jusić, Slobodan Berdović, Hamo Hajdarhodžić, čuče Marko Brešković i Ladislav Pađen
Hajduk i Benfica sa slavnim Eusebiom na Starom placu, kraj Plinare, pred 30.000 gledatelja. Bio je četvrtak, 23. travnja 1970. godine. Prva noćna utakmica na splitskom igralištu. Dva dana prije utakmice nije više bilo ulaznica za utakmicu  'ni za lijeka'. Hajduk je apelirao da se karte kupuju samo na službenim prodajnim mjestima jer je pronađen određeni broj lažnih karata. Policija je tražila počinitelje. Ljubitelji nogometa iz Dalmacije, koji su ispunili tribine do posljednjeg mjesta, pljeskali su, skandirali, klicali...

image
Prva noćna utakmica u Splitu, 23. travnja 1970. godine: Hajduk - Benfica 1:1


Tek što je završio vatromet, koji je počeo u 19 sati, reflektori su obasjali zeleni sag 'bijelih' na koji su istrčali Hajduk i Benfica predvođeni sudačkom trojkom, a za njima popularni glumac Boris Dvornik i Dubrovački trubaduri. Fešta je počela spektakularno. Boris Dvornik je izveo početni udarac u 19.15 sati.

- Sjećam se toga, i da znate, kad smo se posložili na centru, do mene stoji Eusebio, a on je bio veliki igrač. Sjajan, i kad je ispalo tako, ja do Eusebia, tko će to zaboravit. U jednim novinama je bila izašla ta slika. Prije nekoliko godina sam taj članak sa slikom dao svom unuku, i kad je pogledao tko je bio Eusebio, bio je oduševljen. Njegov nono do tog slavnog igrača – prisjetio se danas, točno pola stoljeća od tog nezaboravnog trenutka, Ladislav Pađen, u to vrijeme bubnjar Dubrovačkih trubadura. Jesu li i Dubrovački trubaduri, sportskim rječnikom, istrčali te večeri na Stari plac u najjačem mogućem sastavu, dakle, Đelo Jusić, Luciano Lući Capurso, Marko Brešković, Hamo Hajdarhodžić, Slobodan Berdović i Ladislav Pađen?

- Ja sam bio u vojsci, služio sam vojni rok u Kninu, te nisam bio na toj utakmici, a sjećam se tog dolaska Benfice s Eusebiom. O tome se danima pisalo i govorilo. Znate, Dubrovački trubaduri su godinama nastupali na hajdukovim Bilim noćima, gdje god je bila Bila noć, bili smo i mi – istaknuo je Capurso, saksofon, klarinet i flauta glazbenih legendi.

- Kažete kako piše u najavi te utakmice kako 'u poluvremenu na scenu nastupaju Dubrovački trubaduri, te kako će nam se pridružit Roko Prč, tj. Boris Dvornik s arijom iz 'Malog mista'. Je li bilo tako, teško se sjetit. Znam kako je Boris Dvornik bio popularan zbog serije Malo misto. Svi smo je gledali. Zatim, sjećam se tog izlaska na teren, trenutka kad stojim pored Eusebia, te činjenice kako je to bila prva utakmica u Splitu pod reflektorima. Nastupa u poluvremenu ne. Znate, nismo mi bili tad s Hajdukom, pa nikad više. To što je rekao Lući, mi smo vazda bili uz Hajduka, i ne samo u Splitu. Svirali smo na svakoj Biloj noći, te smo pratili utakmice. Tad su se Bile noći održavale i u Zagrebu. Hajduk igra gore, ide Bila noć. Ma svugdje je bilo isto, i ne samo u bivšoj državi, već i izvan nje. Nastupali smo na Biloj noći u Berlinu, u Munchenu... Ostalo mi je u sjećanju, kad je trener Hajduka bio Tomislav Ivić, kako bi kompletna momčad Hajduka nakon utakmice dolazila na zabavu te se družila s navijačima. Bile su to baš lijepe zabave, lijepa vremena, kojih se rado sjetim.

image
Dubrovački trubaduri u dresu Hajduka - Đelo Jusić, Slobodan Berdović, Hamo Hajdarhodžić, čuče Marko Brešković i Ladislav Pađen


Je li slika Dubrovačkih trubadura u dresovima Hajduka, koju imamo, a gdje su u gornjem redu Đelo Jusić, Slobodan Berdović, Hamo Hajdarhodžić, a čučite Marko Brešković i vi, snimljena možda tog 23. travnja 1970. godine, nekoliko sati prije te utakmice s Benficom?

- Ne, to smo se slikali jednom drugom prilikom, a s obzirom kako na njoj nema Lućija, to je bilo možda baš te 1970. godine. Ta vam je slika bila slika na plakatu za Bile noći prije 50 godina. Dosta puta smo se slikali u dresovima Hajduka.

image
Prva noćna utakmica u Splitu, 23. travnja 1970. godine: Hajduk - Benfica 1:1


Hajduk i Benfika su na Starom placu odigrali bez pobjednika, 1:1. Torres je bio strijelac za portugalskog velikana, a za Hajduk je pogodio Belin, Dinamovac, jedan od ukupno trojice igrača, koji su za utakmicu s tad dvostrukim europskim prvakom, koji je još tri puta igrao finale Kupa prvaka, pojačali 'Bile'. Benfika, pisalo je, razočarala je rekordan broj poklonika nogometne igre u Splitu, te nije pošteno zaradila 12.000 dolara, koliko joj je Hajduk platio za nastup. Te večeri, prije točno 50 godina, Vukčević je bio na vratima Hajduka za kojeg su još igrali Džoni, Ristić, Belin, Holcer, Buljan, Petković, Hlevnjak, Bajević, Jerković i Pavlica.

- Meni su iz tih vremena, kad je Hajduk bio sjajan, najbolji bili Dragan Holcer, Jurica Jerković... Da, Jure, s kojim sam bio dobar prijatelj, bio je klasa. I danas se družim s Ikom Buljanom. Znamo zaigrat tenis. On, pa Vilson Džoni, još jedan sjajan igrač Hajduka, te Damir Šolman, koji je bio sjajan košarkaš... To je dio te naše teniske ekipe. Nađemo se svake godine, i to po nekoliko puta. Volio sam prije igrat nogomet s prijateljima, kao i Hamo, te Đelo. Nek se zna kako je Đelo baš dobro igrao nogomet. Znao je na Tenisu, gore gdje smo igralo nogomet, bit bolji od nekih koji su u to vrijeme igrali za klubove – prisjetio se Pađen, te nastavio:

- Inače, u to vrijeme, kad govorimo o Hajduku, toliko je velikih utakmica odigrano na Starom placu, a kažem, ja tu prvu pod reflektorima, pamtim jer smo istrčali na teren skupa sa svim tim slavnim igračima Hajduka i Benfike predvođenih Eusebiom, i to pred 30.000 gledatelja.
02. svibanj 2024 08:20