StoryEditorOCM
NogometTEK MU JE STO |

VIDEO I SLIKOVNICA FESTE CIJELIH KONAVALA Klub s Grude proslavio 100. rođendan: ‘Neka Slaven živi vječno!‘

Piše Tonči Vlašić
17. lipnja 2021. - 23:32

Ispričala se na Grudi priča o najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu na hrvatskom jugu. Počela je kad je nogometnu loptu davne 1918. donio doma Marko Radonić, kad je tri godine nakon tog događaja njihov Slaven otvorio oči, te ih drži otvorenim i danas, sto godina poslije kad, po tko zna koji put, hvata novu snagu za novi uzlet, za nastavak svoje lijepe priče...

Sve prolazi, ali Slaven ostaje – živi Gruda s crvenom bojom svog Slavena već stoljeće. U drugo će ući za koji dan, 12. srpnja. Na taj dan je 1921. godine službeno osnovan klub, koji je 28. svibnja 1922. godine odigrao pak prvu službenu utakmicu, i to protiv dubrovačkog Juga.

Pogodio je te 1921. godine mladost na Grudi 'Grom' – tako je bilo prvo ime kluba, danas, stoljeće poslije, bogatog pričama o 'ljutim bojevima' s više od sto pedeset klubova, najviše iz Hrvatske, zatim s područja bivše države, ali i izvan tih granica.

Prisjetio se Slaven na svojoj svečanoj sjednici kako se kroz povijest zvao i Zrinjski, i Prevlaka, kako je u svojih sto godina života znao zaigrati prijateljske utakmice i protiv velikih, ondašnje velike četvorke (Hajduka, Dinama, Partizana i Crvene zvezde), pa čak i s klubovima osvajačima naslova prvaka Europe, i to ne s jednim, već s dva, bukureštanskom Steauom te beogradskom Crvenom zvezdom.

Steaua nas je 1990. u prijateljskoj utakmici jedva pobijedila s 1:0, i to iz penala, koji je bio sumnjiv – ne zaboravlja Slaven utakmicu protiv rumunjskog velikana, koji je 1986. bio prvak Europe, a kad je istrčao na Gnjile kad je bio aktualni europski doprvak.

Sve brojke, koje su se mogle čuti, tek su kap u moru Slavenovih prvih sto godina. Kap, da, tako je, jer u životu Slavena stoji kako je kroz klub u prvom stoljeću prošlo gotovo šesto igrača, kako je igrao protiv čak 88 klubova iz Hrvatske i 56 klubova s područja bivše države...

Svaki taj igrač je priča za sebe, svaka utakmica također. Danas se stogodišnjak s Grude prisjetio dolazaka splitskog Hajduka, pogotovo utakmice protiv njega 1982. godine, prve utakmice protiv prve momčadi splitskih 'Bilih' u povijesti. Bilo je to u sklopu proslave 60 godina kluba. Igrali su protiv Gudelja, braće Vujović, legendarnog Bake Sliškovića...

Igrao je Slaven i protiv drugog našeg velikana, zagrebačkog Dinama. Posebno je ostala u sjećanju utakmica odigrana sredinom studenog 1981. godine. Dinamo je na polusezoni bio drugi, na proljeće pod vodstvom Ćire Blaževića preskočio i jesenskog prvaka Crvenu zvezdu, te osvojio nezaboravni naslov. Zajec, Bračun, Deverić, Mlinarić, Cerin i mnogi drugi junaci tog uspjeha igrali su na Grudi protiv Slavena.

Pješke na prve utakmice...

Prvo ime kluba s Grude bilo je Grom, a prvi predsjednik dr. Niko Glavić iako je istaknuto u spisima kako uprave u današnjem smislu nije bilo, kako su sve dužnosti obavljali sami igrači, te kako je postojao samo blagajnik, koji je od igrača prikupljao novac za najpotrebnije troškove.

Priča ide dalje, a u njoj stoji kako se na gostujuće utakmice u susjedna mjesta najčešće išlo pješice, a rijetko zaprežnim kolima, te kako je u ljeto 1922. godine klub promijenio ime. Nije se više zvao Grom, nego Slaven, i kako je te godine postao članom Splitskog nogometnog podsaveza te 1923. po prvi put igrao za prvenstvene bodove... Gotovo deset godina, od 1936. do 1945. klub se zvao Zrinjski, pa 1991. Slaven Konavle, krajem 1993. Prevlaka, a od 1999. opet (samo) Slaven, koji je u bivšoj državi dohvatio treći razred, u Lijepoj našoj drugi, a danas je u četvrtom, Prvoj županijskoj nogometnoj ligi.

Svaka utakmica je bila festa, prepričavaju se zgode i nezgode, kao da su odigrane jučer, a ne prije četiri desetljeća. U sjećanjima žive i utakmice sa sarajevskim Željezničarom, jakim Zagrebom, Osijekom, Vardarom, bio je na Grudi i Stockholm, norveški Stadek...

- Hrvatski nogometni savez ima oko 1400 klubova, ima oko 120.000 igrača, ali jako malo klubova koji su obilježili 100 godina postojanja. Čestitke svim generacijama kluba. Neka Slaven živi vječno - istaknuo je Stjepan Merkaš Krojf, koordinator županijskih nogometnih saveza pri Hrvatskom nogometnom savezu za govornicom sportske dvorane na Grudi u kojoj je održana svečana Skupština. 

- Ovo je festa cijelih Konavala. Slaven je samo 10 godina mlađi od splitskog Hajduka, koji je ponos Dalmacije. Slaven je ponos Konavala - naglasio je Božo Lasić, načelnik Konavala, te pohvalio i ostale nogometne klubove najjužnije hrvatske općine. 

Festa proslave 100. rođendana Slavena nastavlja se u subotu, 19. lipnja, utakmicom protiv splitskog Hajduka na Gnjilama. Utakmica, dozvoljen je ulaz gledateljima, počinje u 17 sati.

Priznanja i povelje

Priznanja Slavena za svekoliku sportsku suradnju dobili su Hrvatski nogometni savez, Županijski nogometni savez Dubrovačko-neretvanske županije, Nogometni savez Splitsko dalmatinske županije, Općina Konavle, GNK Dinamo (Zagreb), NK Neretva (Metković), FK Željezničar (Sarajevo), NK Mračaj (Runovići), NK Župa dubrovačka (Čibača), NK Croatia (Gabrili), HNK Konavljanin (Čilipi), NK Sokol (Dubravka), te Torcida Konavle.

Najveća klupska priznanja dobili su NK Enkel (Popovići), BŠK Zmaj (Blato), HNK GOŠK Dubrovnik 1919. i HNK Hajduk (Split).

image
Proslava 100 godina HNK Slaven (Gruda)
Tonči Vlašić
image
Proslava 100 godina HNK Slaven (Gruda) - Perica Šmanjak sa zastavicom koju je izradio Mračaj iz Runovića
Tonči Vlašić
19. travanj 2024 07:08