StoryEditorOCM
NogometKONAVLJANIN U REPREZENTACIJI

Mateo Čupić iz Gornjih Vataja, ponikao u akademiji Konavle, stoper pionira Hajduka, lidera Prve HNL, novi je mali ‘Vatreni‘, Frane Lojić: ‘Pred njim je svjetla budućnost!‘

Piše Tonči Vlašić
3. ožujka 2023. - 14:01

Svi ga hvale, kažu kako je jedan od najboljih stopera u Hrvatskoj generacije rođenih 2008. godine, za neke najbolji u Prvoj hrvatskoj ligi pionira. Igra za splitskog Hajduka, koji je uvjerljivo najbolja momčad lige. Jedina bez poraza. Šesnaest pobjeda i dva remija u proteklih osamnaest kola, devet bodova više od drugog Osijeka, a dvanaest više od trećeg Dinama, koji ima utakmicu manje.

Marin Tapalović

Za pionire Hajduka igra i Dubrovčanin Marin Tapalović, nekadašnji igrač GOŠK Dubrovnik 1919., koji je skupa s Čupićem bio član pobjedničke momčadi, koja je pod vodstvom Ivana Gudelja, hajdučke legende, danas regionalnog instruktora HNS-a, osvojio 2021. godine turnir središta nastupajući za selekciju Središta Split.

Hajduk ima najbolju obranu lige, ali i najbolji napad. Više od tri pogotka postiže po utakmici, a primio je u 18 utakmica samo 7 pogodaka. Stup te najbolje obrane lige je Mateo Čupić, Konavljanin, 181 centimetar visoki dječak iz Gornjih Vataja.

Ponikao je u Nogometnoj akademiji Konavle, i dok je branio njene boje, pohvalio ga je u nekoliko navrata Frane Lojić. On je radio s njim, a zna raditi i danas kad Mateo ima slobodno, te dođe doma.

Još dok je bio u akademiji Konavle išao je s Hajdukom na turnire, bio je i u selekciji Županije, a poslije je izabran i u selekciju Dalmacije, koja je nastupala na turnirima Središta i osvojila prije dvije godine prvo mjesto na turniru u Medulinu.

- Kad je završio osnovnu školu, pošao je u Split i prešao u Hajduka. On je dokapetan ove momčadi pionira ‘Bilih‘, koja dominira. Kad me netko pita za Matea, kao vi sad, svima kažem kako je pred njim svjetla budućnost. Mateo je iz jedne krasne obitelji, koja ga podržava. Skroman je dječak. Pristojan. Veliki radnik. Pravo je zadovoljstvo raditi s takvim mladićem – rekao je Lojić.

‘BILI‘ LOJIĆ, PRVAK 2005.

Frane Lojić je igrao za splitskog Hajduka. Odigrao je ukupno 22 utakmice u dresu prve momčadi ‘Bilih‘ te postigao tri pogotka. Debi u službenim utakmicama, prvenstvenim i kup, a njih je skupio pet, imao je protiv Intera u Zaprešiću. Nastupio je i protiv Dinama u Poljudu. Hajduk je dobio obje utakmice. Dobio ih je puno te sezone, 2004./05. u kojoj je otišao do kraja. Uzeo naslov prvaka Hrvatske (nažalost, poklonika ‘Bilih‘, to je posljednji).

Lojića je nogometna lopta poslije dovela u Konavle. Igračku karijeru je zaključio prije nekoliko sezone, a počeo trenersku. Osim što je bio uspješan šef struke Nogometnog kluba Croatia (Gabrile), radio je i u Nogometnoj akademiji Konavle, prošle sezone bio trener prve momčadi GOŠK Dubrovnik 1919.

Ističe se kako je jedan od najperspektivnijih mladih trenera u Dalmaciji.

U Splitu kažu kako Čupić ima liderske crte. Ističe to i Lojić.

- Svi ga hvale, a potvrda njegove vrijednosti je poziv u reprezentaciju do 15 godina. Zvao ga je izbornik Sreten Ćuk za dvije prijateljske utakmice protiv Mađarske koje su idući tjedan, 7. i 9. ožujka, u Prelogu. Ovo je njegov drugi poziv u reprezentaciju. Nažalost, zbog ozljede je morao propustiti prvo okupljanje. Jesam li ponosan zbog toga? Naravno, tko ne bi bio. Baš je lijepo vidjeti kad djeca s kojima radite ili ste radili napreduju, igraju u najvećem rangu, a pogotovo kad dođu do reprezentacije kao što je slučaj s Mateom Čupićem – rekao je Lojić,  

Čupića prije javljanja izborniku čeka derbi Prve HNL pionira protiv Osijeka. Igra se na pomoćnom terenu Poljuda u subotu, 4. ožujka, s početkom u 10 sati. Prije neki dan je bio i strijelac u 2:0 pobjedi protiv Zadra u finalu Kupa Središta Split.  

- Kažem svima, pred njim je svijetla budućnost – naglasio je Lojić.

02. svibanj 2024 15:44