StoryEditorOCM
NogometHRVATSKI KUP |

LUPO, NE LUPO, STIŽE BELUPO Dolazi prvoligaš, može li GOŠK Dubrovnik 1919. nadvisiti Ivana Krstanovića i društvo?

Piše Tonči Vlašić
29. rujna 2020. - 20:49
GOŠK Dubrovnik 1919. je bez igre zauzeo poziciju Zadra, kluba koji je bankrotirao, a koji je bio dvanaesti nositelj u Hrvatskom kupu (dvanaesti po uspješnosti u posljednjih pet sezona, te kao takav izravan sudionik šesnaestine finala). U osmini finala par broj dvanaest (dvanaesti nositelj) ide na par broj pet (petog nositelja, to je Slaven Belupo), tj. na uspješnijeg iz ogleda Rudar Mursko Središće - Slaven Belupo.

Iznenađenje se nije dogodilo. Prvoligaš je ovog utorka opravdao ulogu favorita. Slavio je u gostima sa čak 9:0, te je on suparnik dubrovačkom sastavu u osmini finala Kupa Hrvatske, a u osmini finala je domaćin klub s većim brojem. Dakle, 'dvanaesti' GOŠK Dubrovnik 1919. ugostit će 'peti' Slaven Belupo.

Zadnji put je prvoligaš bio gost dubrovačkog kluba u službenoj utakmici prije šest godina, 29. listopada 2014. godine, naravno, također u Kupu Hrvatske, i također u osmini finala. Tad je europska Rijeka s Matjažom Kekom bila bolja s 3:0. Zanimljivo, tad je za Rijeku igrao Ivan Krstanović, koji je danas igrač Slaven Belupa, a koji je bio strijelac danas protiv Rudara Mursko Središće.

Krstanović, jedan od najboljih strijelaca HNL-a svih vremena, igrač koji je neki dan ušao u klub 100, tad je isključen na Lapadu protiv GOŠK-a u 88. minuti zbog nesmotrenog prekršaja na Stjepku Begušiću. 

Najveći uspjeh GOŠK-a je četvrtfinale u sezoni 2012./13. (Lokomotiva - poraz 1:0 na Lapadu, a 0:0 u Maksimiru), dok je HNK Dubrovnik tri puta igrao među osam 90-ih godina. Udruženim snagama od 2016. godine ovogodišnji plasman u osminu finala je najveći uspjeh u Kupu Hrvatske. GOŠK Dubrovnik 1919. je osvajanjem Županijskog kupa, uspješniji u finalu od Neretve boljim izvođenjem kaznenih udaraca, izborio pretkolo Hrvatskog kupa u kojem je sa 4:2 dobio na Lapadu drugoligaša, BSK iz Bijelog Brda, te se plasirao u šesnaestinu finala. Trebao je tamo igrati protiv Zadra, ali je nekadašnji prvoligaš doživio tužnu sudbinu...

Kao u šesnaestini finala, tako i u osmini finala, igra se jedna utakmica. Nema uzvratne utakmice. Osmina finala je na programu tek 16. prosinca s početkom u 13 sati.
26. travanj 2024 16:28