StoryEditorOCM
NogometSVEČANA AKADEMIJA POVODOM STOGODIŠNJICE NOGOMETNOG KLUBA GOŠK DUBROVNIK 1919.

KAKVA ČESTITKA NOGOMETNOM DUBROVNIKU Gradonačelnik Mato Franković: 'Srce je u Lapadu, te 2021. krećemo s radovima na stadionu Lapad!'

22. listopada 2019. - 16:30
Da mi je š njim na balun poigrat, da ga učinim od jajera, da malo poleti, da mu dam nogom u oćas, da ga vihar odnese, ne drugo – da se š njim pozdravim - svjetski poznati komediograd Marin Držić je ostavio dokaz da je u njegovo vrijeme igra loptom bila udomaćena u njegovom Dubrovniku.

Nogomet se u Dubrovniku, zapisano je u povijesti, igrao ispred franjevačke crkve, zatim ispred crkve svetog Roka i u Širokoj ulici. Pamti se kako je Vlada 1463. čak bila zabranila igru loptom u blizini franjevačke crkve i katedrale. Upozorenje je uklesano na istočnom zidu crkve svetog Roka: 'Mir vama! Sjetite se da ćete umrijeti vi koji se igrate loptom' - što znači da je igra bila bučna, a sigurno je smetala prolaznicima u ionako skučenu prostoru grad. komunikacija.

Glumac Edi Jertec nas je sjajnim 'putovanjem kroz povijest' uveo u svečanu akademiju nogometnog stogodišnjaka, GOŠK Dubrovnika 1919., koja je u Kazalištu Marina Držića okupila generacije i generacije igrača, trenera, sve one koji su bili dijelom svih klubova koji su danas pod jednom bandjerom, počevši od oružara, doktora, tajnika, predsjednika.

Pero Vićan, predsjednik dubrovačkog nogometnog stogodišnjaka, zahvalio je svima koji su sebe ugradili u povijest kluba, zahvalio Gradu Dubrovniku na pokroviteljstvu proslave te najavio kako će on svoje priznanje od gradonačelnika Mata Frankovića preuzeti kad klub bude slavio 150. rođendan.
 
Zorislav Srebrić je čestitao GOŠK Dubrovniku 1919. rođendan u ime Hrvatskog nogometnog saveza, prenio čestitke predsjednika Davora Šukera, izvšnog direktora Marijana Kustića te svog prethodnika, Ante Pavlovića. Podsjetio na sve uspjehe hrvatskog nogometa te naglasio kako je tome doprinio rad u svim klubovima, tako i u dubrovačkom. 

- Iznimna mi je čast i zadovoljstvo biti s Vama na obilježavanju sto godina Kluba. Ne vjerujem da ima grada u kojem postoji natpis kakav je na zidu crkve svetog Roka, ali hvala Bogu, i dalje se udarala lopta te je zato Dubrovnik i iznjedrio tolike velike sportaše, ne samo nogometaše. Današnja sportska infrastruktura u lošem stanju. Ova 2019. je godina preokreta. Započeli smo s velikom investicijom uređenja nogometnog terena u Gospinom polju koji će imati uvjete igranja utakmica Druge lige. Dugo smo razmišljali što i kako napraviti s lapadskim igralištem, ali srce je vezano za Lapad, te najavljujem kako od iduće godine krećemo u projektiranje stadiona u Lapadu, a 2021. s radovima. Svima Vama koji ste godine dali Nogometnom klubu zahvaljujem i čestitam - naglasio je Franković.

Odgovorio je zatim Vićanu: Ne vjerujem kako ću 50 godina biti gradonačelnik, ali ću, ako budem mogao, vrlo rado doći kad se bude slavio 150. rođendan te dodjeliti Vam priznanje.

Pljeskalo se i nogometnim veteranima, koji su se organizirali prije 40. godina, a pljesak je dobio i Ženski nogometni klub Ombla, koji je osnovan prije 20 godina. Posjetilo se potom na najznačajnije datume prvog stoljeća Kluba, koji je početkom 90-ih igrao u Prvoj hrvatskoj ligi, najvećem rangu u kojem je proveo tri sezone. 
Gosti, proslava, brzojav..
Svečanoj akademiji nazočio je saborski zaustupnik i šef HDZ-ovog saborskog kluba Branko Bačić, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, zamjenica župana Dubrovačko-neretvanskog Žaklina Marević, legendarni tajnik Hrvatskog nogometnog saveza Zorislav Srebrić, zatim Tomislav Butina, bivši reprezentativac, koji je danas direktor akademije za nogometne vratare zagrebačkog Dinama. U ime splitskog Hajduka došli su Stjepan Badrov i Boro Primorac. Potonji je legendarni nogometaš i trener, koji je nakon godina i godina rada u Engleskoj od nedavno voditelj Akademije splitskih 'Bilih'. Bio je predsjednik Županijskog nogometnog saveza Blaž Pezo, kao i član Izvršnog odbora HNS-a Ile Topuzović...

Proslava se održava pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika, a u organizaciji Županijskog nogometnog saveza i kluba slavljenika. Počela je dva dana prije svečane akademije otvaranjem izložbe fotografija u Galeriji Dulčić Masle Pulitika. Nastavit će se odigravanjem utakmica. Veterani će igrati protiv vršnjaka tuzlanske Slobode i Hvara, prva momčad GOŠK Dubrovnika 1919. na lapadskom travnjaku protiv hrvatske nogometne reprezentacije do 20 godina.

Čestitku slavljeniku uputila je Dubravka Šuica. Njezin brzojav pročitao je Sebastijan Vukosavić, voditelj svečane akademije. 

- Nismo uspjeli u mom mandatu izgraditi stadion u Lapadu, ali vjerujem kako će ova gradska uprava s gradonačelnikom Frankovićem u tome uspjeti - napisala je Šuica.

U glazbenom dijelu akademije zapjevala je Klapa Ragusavecchia. Scenu u Kazalištu postavio je Marin Gozze, a program svečane akademije osmislila je Brigita Masle. 
Plaketa i Dubrovačkom vjesniku
Brojni su nagrađeni, a među dobitnicima plakete je i Dubrovački vjesnik, koju je preuzeo Antun Masle, glavni urednik. Priznanja su uručili gradonačelnik Mato Franković te predsjednik Nogometnog kluba GOŠK Dubrovnik 1919. Pero Vićan.

25. travanj 2024 09:20