StoryEditorOCM
NogometMARIN KURTELA

Dubrovčanin koji nije izgubio niti jednu kup utakmicu s Hajdukom, a koji je na današnji dan dva puta osvajao Kup: ‘Ne može se ovo finale usporediti s onim iz 1974.!’

Piše Tonči Vlašić
24. svibnja 2023. - 15:36

Splitski ‘Bili’ i šibenski ‘Narančasti’, tko će na riječkoj Rujevici večeras podignuti Rabuzinovo sunce, osvojti 32. izdanje hrvatskog nogometnog kupa? Hajduk Šibenik počinju boj u 19 sati.

Prvi Dubrovčanin koji je osvojio državni kup bio je Marin Kurtela, koji je to uspio prije 49 godina sa splitskim Hajdukom u bivšoj državi.

Ukupno je Kurtela odigrao osam utakmica za splitski klub u natjecanju Kupa Mašala Tita, i, zanimljivo, niti jednu nije izgubio. Točnije, Hajduk je u njegove tri sezone, koliko je on proveo u ‘Bilom’ dresu, bio neporažen u najmasovnijem natjecanju. Točnije, ‘Bili’ nisu izgubili kup utakmicu punih pet sezona.

Slaven Alfirević, pero Slobodne Dalmacije, da ga probudiš usred noći, k’o iz topa bi izbacio podatak: od Rijeke u osmini finala na Kantridi 1971. do Rijeke na Starom placu u četvrtfinalu 1978. godine Hajduk nije izgubio kup utakmice! Bez poraza 28 utakmica od kojih je četiri dobio na penale. Pet kupova za redom! To se ne zaboravlja u povijesti splitskog kluba.

Kurtela je lapadsko igralište napustio u ljeto 1974. godine. Debi za Hajduka imao je 28. kolovoza u Maksimiru u 2:1 prvenstvenoj pobjedi protv Dinama. Odigrao je nakon toga i četvrtfinale, i polufinale, i finale kupa. Iduće sezone je kup utakmice odgledao s klupe, igrao je samo u prvenstvu (prvak) i u Kupu europskih prvaka (četvrtfinala protiv PSV-a). U sezoni 1976./77. nije propustio niti jednu od pet kup utakmica...

Prvi kup je osvojio pobjedom u finalu protiv Borca iz Banja Luke u Beogradu 1974. godine. Mario Boljat je postigao za Hajduk jedan, ali trofeja vrijedan pogodak. Te sezone ‘Bili’ nisu primili niti jedan pogodak u kupu!

- Je li se to finale iz 1974. godine može usporediti s današnjim finalom hrvatskog Kupa Hajduk – Šibenik u Rijeci budući je Borac te sezone bio drugoligaš, a Šibenik sad ispao? Ne, ne može se to uspoređivati. Za mene je danas naša prva liga ono što je prije pedeset godina bila ondašnja treća liga. Borac je tad imao odličnu momčad. Sjećam se Abida Kovačevića. Strašno lijevo krilo. Kasnije je igrao za Dinamo. Bio je i reprezentativac Jugoslavije, ali prvo pored Dragana Džajića, a poslije pored Ivice Šurjaka nije mogao do mjesta među prvih jedanaest. I nije samo Kovačević, čisti ljevak, bio klasa u redovima banjalučkog sastava. Međutim, njega posebno pamtim jer sam ga čuvao u tom finalu. Čega se još sjećam. Pred sam kraj finala sam morao zbog ozljede iz igre. Stradao mi je desni gležanj. Sjećam se, čekamo kraj finala, a meni legendarni maser Hajduka Božo, Božidar Soldo stavlja led na ranu...

Borac je sezonu prije nastupa u finalu kupa zauzeo predzadnje, sedamnaesto mjesto, te ispao, a osvojio je samo tri boda manje od sedmog Dinama. Samo sedam klubova je imalo manje poraza od banjaločkog sastava, koji je čak 14 puta odigrao neodlučeno. Povijest pamti kako je Borac ispao, a nije imao negativnu pogodak razliku! U sezoni u kojoj je nastavljen kup, i u kojem je igrao finale s Hajdukom, Borac je bio lider druge lige (vratio se odmah).

Dalje, kad je Kurtela u pitanju, on je na današnji dan, 24. svibnja, prije 46 godina igrao drugi put finale kupa, a na isti dan, tri godine poslije, 1980., i treći put je u finalu, i što je najvažnije, i svaki put kad je igrao finale osvojio je trofej.

- Ha, a na koji dan smo igrali protiv Borca? – upitao je Kurtela.

Piše, 29. studenog 1974. godine.

image

Marin Kurtela u dresu Hajduka

Prije 46 godina Kurtela je s Hajdukom u Beogradu svladao Budućnost s 2:0 pred 60.000 gledatelja, a prije 43 godine s Dinamom osvojio Kup protiv Crvene zvezde na Marakani...

- Da, ali te 1980. su bile dvije utakmice finala. Prvu smo odigrali u Zagrebu, a uzvrat je bio u Beogradu. Mali Dumbović je zabio na Marakani za 1:1, sjećam se. Pogodio je špicom, vrhom kopačke... Bio je užasan teren. Blato. Kiša padala. U Maksimiru smo dobili 1:0. Cico (Zlatko Kranjčar – op.a.) je pogodio. Protiv Budućnosti? Je li Šime (Luketin – op.a.) pogodio protiv Budućnosti?

Skok odmah na hajdukov portal. Da, strijelci za 2:0 Hajduka u finalu Kupa protiv Budućnosti Šime Luketin i Slaviša Žungul u 100. odnosno 114. minuti

- Da, tako je, Šime pa Slaviša su bili strijelci. Iako smo dobili tek u produžetku, ali smo baš bili bolji. 

Kurtela je s Hajdukom osvojio i naslov prvaka 1975. godine, a s Dinamom to isto 1982. godine. Osim što je prvi Dubrovčanin koji je osvojio kup, on je jedini koji je uspio s dva najveća hrvatska kluba biti prvak i osvajač kupa u bivšoj državi!

- Iskreno, lagao bih kad bih rekao kako sam danas ‘lud’ za ovim našim nogometom. Nema se tu baš nešto posebno vidjet. Tko je to dobar osim Dinama. Potvrđuju to rezultati u Europi. Ja danas najviše volim pogledat utakmice Reala zbog Luke Modrića. To ne propuštam – dodao je 70-godišnji Kurtela, koji je zakoračio u dresu Dinama u sezonu 1982./83. u kojoj je zagrebački klub osvojio Kup, te se vodi u povijesti Dinama i kao osvajač trofeja Kupa Jugoslavije 1983. godine.

Kurtela je karijeru zaključio sredinom 80-ih gdje je i počeo, na Lapadu.

26. travanj 2024 09:41