StoryEditorOCM
NogometFINALE HRVATSKOG KUPA HAJDUK - ŠIBENIK

Dubrovčanin, koji je bio kapetan ‘narančastih‘, Boris Raič: ‘Da, danas je veliki dan. Jedna je utakmica. Priželjkujem, ali ....‘

Piše Tonči Vlašić
24. svibnja 2023. - 11:27

Jutros, bilo je to oko šest i po, gledam, ukrcavaju se u kombi i kreću za Rijeku. Ha, imat će Hajduk glasnu podršku na Rujevici od Torcide iz Mokošice – kaže 47-godišnji Boris Raič, jedan od rijetkih Dubrovčana, koji će priželjkivati pobjedu Šibenika.

- Ipak sam ja proveo pet prekrasnih sezona na Šubičevcu, odigrao 120 prvoligaških utakmice u ‘narančastom’ dresu, te bio kapetan zadnje dvije sezone, 2007./08. i 2008./09. – ponosan je na ovo zadnje Boris. Prohodao na Konalu, trčao za loptom po legendarnom ‘Gagarinu’, pa i dole ispred crkve svetog Andrije kad bi don Ivo Bjelokosić, prije ili poslije vjeronauka izvukao loptu iza sakristije jer je lijepo vrijeme (kad je kiša gledali bi se crtani, ili filmovi, Sandokan, Crveni gusar...).

Potom je preselio krajem 80-ih u Mokošicu, a krajem 90-ih igrao četvrtfinale Kupa s Dubrovnikom protiv Dinama, tj. Croatije. Na Lapadu 1:1, a u Maksimiru 0:3. U vrhu napada ‘plavih’ Igor Cvitanović, Mark Viduka... s njima se borio.

- Sa Šibenikom u Kupu Hrvatske? U mojih pet sezona, a ja sam u Šibeniku bio dva puta smo stigli u osminu finala, ali nismo imali sreće. Oba puta igrali protiv Dinama. Tad se igrala jedna utakmice...

U Maksimiru 2006. bez izgleda (0:3), a na Šubičevcu 2007. poraz 2:3.

Sad je Šibenik pobjedom protiv Dinama u polufinalu spriječio da se u finalu ogledaju ‘Plavi’ i ‘Bili’, te je drugi put u finalu. I prije 13. godina je igrao protiv Hajduka. Raić je Šubičevac napustio godinu prije.

- Tad je Šibenik imao atmosferu, te je imao izgleda 2010. protiv Hajduka. Danas teško može nešto napraviti. I kad spominješ pobjedu u polufinalu kupa protiv Dinama, to je pobjeda koja je za rezultat imala ispadanje iz lige. Da, možda zvuči čudno, ali to je po meni jedan od razloga zbog čega su ispali. Došlo je do pražnjenja nakon te pobjede u svakom pogledu... Pazi, imao je Šibenik 11 bodova prednosti prije dva mjeseca u odnosu na Goricu, a danas pet manje kolo prije kraja i ispao je. Svako malo se čujem s nekim iz Šibenika. Ipak je to moj klub. I u razgovoru sa svima, a i ono što sam mogao pročitati, te vidjeti na televiziji gledajući utakmice, sve je ukazivalo kako neće biti dobro. I nije. Ma, ako ne poštuješ grb koji ti je na dresu, ako se ne boriš za njega srcem, nema od toga ništa.

image

Boris Raič (Šibenik) i Marin Ljubičić (Zadar) za prvoligaške bodove 2008. godine

Vladimir Ivanov/Cropix

‘Narančasti’ sele u niži rang, a igraju finale kupa. Mogu osvojiti trofej.

- Da, danas je veliki dan. Jedna je utakmica. Hajduk se digao u zadnje vrijeme. Šibenik je od pobjede protiv Dinama nikakav... Borio se za ostanak, a nije bilo vatre. Ma, faul nije napravio... Daj Bože da osvoje trofej, ali sumnjam. Sve mi govori kako će to biti igra na jedan gol. Kad bi Šibenik uspio, to bi bilo svjetskog čudo, ali ja u to danas ne vjerujem. Priželjkujem, ali ne vjerujem – zaključio je najavu finala ‘narančasti’ Dubrovčanin.

Sjest će večeras ispred malog ekrana, te pratit finale, koje na riječkoj Rujevici počinje u 19 sati. Hajduk osmi put pobjednik ili Šibenik prvi put?

25. travanj 2024 19:27