StoryEditorOCM
KošarkaŠPANJOLSKA |

TRAŽI SE RJEŠENJE Hoće li se Dubrovčanin s Barcelonom nakon svega za naslov prvaka boriti na otocima?

Piše Tonči Vlašić
15. travnja 2020. - 14:58
Hoće li se Ante Tomić s Barcelonom na Kanarima boriti za naslov prvaka Španjolske? Traže se rješenje za nastavak sportskih natjecanja. Prijedloga je 'milijun'. Udruga hotelijera s Kanarskih otoka, ističući kako je kod njih najmanje zaraženih koronavirusom u Španjolskoj, prvo je pokucala na adresu Španjolskog nogometnog saveza i vodstva La Lige. Predložila da bude domaćin nastavka prvenstva, a kako od istih nije dobila još nikakav odgovor, zakucala je na vrata Španjolskog košarkaškog saveza i vodstva Endesa lige.

Raspolažemo s dovoljno nogometnih terena koji zadovoljavaju uvjete igranja Prve lige, a također s imamo dovoljan broj terena za trening. Što se tiče košarke – s otoka su dva španjolska prvoligaša, Herbalife Gran Canaria i Iberostar Tenerife, te njihove dvorane zadovoljavaju sve kriterije. Čak se ističe kako je jedna dvorana sasvim dovoljna, a sve kako bi se izbjegla nepotrebna putovanja.

Natjecanje u Endesa ligi prekinuto je jedanaest kola prije kraja ligaškog dijela prvenstva. Barcelona s Dubrovčaninom, koji je kapetan od ljeta 2018., vodeći je sastav lige s 19 pobjeda i 4 poraza. Ima pobjedu više od branitelja naslova, Real Madrida (18/5), tri pobjede više od treće Zaragoze (16/7), te pet pobjeda više od Iberostar Tenerifa i Bilbao Basketa, koji su na četvrtom odnosno petog mjesta... Španjolski mediji pišu kako je prijedlog da se ligaški dio ne nastavi, već da odmah krene doigravanje u kojem ne bi igralo samo osam najboljih, već šesnaest najboljih momčadi lige u trenutku prekida. Doigravanje bi se na početku igralo na tri, a sama završnica na četiri dobivene utakmice.

Naravno, sve to neće biti moguće ostvariti dok je u Španjolskoj na snazi izvanredno stanje. Ono traje do 26. travnja, međutim, španjolski premijer Pedro Sanchez je već najavio kako će najvjerojatnije zatražiti produženje za još 15 dana.

Tomić, koji je u Endesa ligi od siječnja 2010. godine, igrao prvo za Real Madrid, a od ljeta 2012. za Barcelonu, naslov prvaka Španjolske osvojio je jednom – 2014. godine. Ove sezone odigrao je 22 od 23 prvenstvene utakmice. Prosječno je igrao 19 i pol minuta, postizao 9,7 koševa uz gotovo 65 posto uspješnosti šuta iz igre, imao 5 skokova, te 1,5 asistenciju po utakmici.
 
20. travanj 2024 13:01