StoryEditorOCM
KošarkaUGODNA VEČER |

TEREN U SEDAM SMRTNIH GRIJEHA Festa od košarke kod Marija Hezonje, došli i Perići, Mislav i Hrvoje....

Piše Tonči Vlašić
21. srpnja 2021. - 23:21

Pogodio je tricu sa sedam metara protiv Cibone, pogledao prema klupi 'Vukova', tražio Velimira Perasovića, koji je uoči utakmice, kad ga je vidio, pitao Darka Kuncu što ovaj 'mali' radi tu. Mali je tad imao tek 14 godina, a taj njegov pogled prema legendarnom košarkašu, tad treneru Cibone, 'govorio' je: 'Eto ti malog'.

Bilo je to 2009. godine u Gospinom polju kad se tražila karta više za košarku, kad je Dubrovnik ne samo igrao Prvu ligu, već i Europu. Već iduće sezone 'mali' je napustio Gospino polje. Obukao dres Zagreba. Pamti se kako je s Darijom Šarićem odveo klub iz Trnskog do naslova u juniorskoj Euroligi, a kadetsku reprezentaciju na krov Europe. Kakav je bio – dovoljno je podsjetiti kako je bio MVP prvenstva.

Tko je to, to je – Mario Hezonja. Naravno, ima on još nekoliko uspjeha s mladim reprezentacijama, dok je debi za seniorsku reprezentaciju imao 2014. na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj, s 19 godina. Igrao je potom i na Eurobasketu u Hrvatskoj i Francuskoj, te na Olimpijskim igrama u Riju. S još dvoje Dubrovčana  je dijelio svlačionicu 2014. godine – u 'kockicama' su bili i Ante Tomić, i Lukša Andrić. Iz Zagreba je otišao u Barcelonu, tamo gdje je sjajan bio Tomić, te osvojio 2014. naslov prvaka Španjolske, a 2015. postao prvi Dubrovčanin u povijesti u NBA ligi. Pet sezona je proveo u najjačoj ligi svijeta. Ove zime se vratio u Europu. S Panathinaikosom uzeo u Grčkoj duplu krunu.

Ove srijede je u njega 'doma', na terenu u Sedam smrtnih grijeha, bila druga stanica Feste od košarke. Na slici je Mario s Mislavom i Hrvojem Perićem, dva brata Perića su također djeca Košarkaškog kluba Dubrovnik. Stariji Hrvoje je također igrao u dresu reprezentacije. Zadnje nastupe imao je u kvalifikacijama za Eurobasket 2022., te pomogao da Hrvatska prođe dalje. Hrvoje je također kao 'mali' napustio Gospino polje. Prvo Split, bio je u prvom sastavu kad je Dino Rađa odveo 'žute' do naslova prvaka Hrvatske, potom igrao za Zadar. Voli ga Tornado i dan danas iako je više od deset godina prošlo od kad je igrao za njega. Potom španjolska Unicaja, kratko, pa Italija dugo, dugo. U Italiji je svugdje bio odličan, a u Veneciji sjajan. U dresu Umana Reyer Venezie prvak Italije, te osvajač FIBA Europa cupa.

Mislav je pak s Dubrovnikom igrao Prvu ligu. On je bio jedan od nositelja igre kad je Hezonja zaigrao s tek navršenih 14 godina protiv Cibone 2009. godine.  Pamtimo nekoliko prvoligaških ogleda dva brata, Mislav kontra Hrvoja. Zadnji je bio kad je Hrvoje igrao za Zagreb čekajući ponudu iz Italije, a to je bilo prije više od deset godina. Mislava pak pamtimo kao sudionika hrvatskog All Stara, i ne samo kao sudionika, već kao pobjednika u tricama. Hrvoje je pak nastupao i na talijanskom All Staru, a Mario na NBA All Staru. Bilo je to u Torontu 2016. godine. 

Uglavnom, moglo bi se o svoj trojici danima, i ne samo njima, a gdje je Nikša Prkačin, sad njegov sin Roko, prije Andro Knego, Adnan Bečić, uglavnom, Mislav sad igra na Festi od košarke. Oduševljen je kako su Saša Selmanović i Luko Bijelić organizirali natjecanje, koje su svojim dolaskom podržali sad i Mario Hezonja, i Hrvoje Perić. Cilj je Feste od košarke da se ponovno igra na vanjskim terenima od jutra do mraka, da sutra popis uspješnih dubrovačkih košarkaša bude još duži...

26. travanj 2024 18:05