StoryEditorOCM
KošarkaVELIKA RAZA

Slatki ‘školski sat’ u Gospinom polju, male košarkašice Raguse ‘izrešetale’ legendu, koja je odgovorila baš na svako pitanje: ‘Koja mi je najgora utakmica u karijeri?’

Piše Tonči Vlašić
9. ožujka 2023. - 16:13

Tko im je stigao u goste? To su znale! Što nisu o gostu, pitale su. Na kraju su ‘zatrpale’ pitanjima legendarnu Raziju Mujanović, jednu od najboljih europskih košarkašica svih vremenu, kojoj nije bilo teško odgovoriti na baš svako pitanje. Nije prihvatila prijedlog - amo još jedno pitanje, i to je to.

- Neka ih – rekla je s osmijehom danas 55-godišnja Razija, a ruke su samo ‘letjele’ u zrak: ‘Mogu ja! Mogu ja’.

image

I ja bih nešto pitala!

Tonči Vlašić/

S koliko ste godina počeli trenirati košarku?

- Kasno, s 13 godina, ali u mjestu u kojem sam se rodila i živjela, nije bilo mogućnosti baviti se sportom. Tek kad su me vidjeli na jednom školskom natjecanju, odskakala sam visinom od drugih, počela je moja sportska karijera. Preselila sam u Tuzlu i počela trenirati košarku.  

Tko vam je najdraži trener?

- Zahvalna sam mojem pokojnom treneru Mikiju Vukoviću. Njemu dugujem za sve svoje uspjehe. On me je na prvim treninzima uvjerio kako ću biti najbolja, a ja mu to s 13 godina nisam vjerovala.

Koja vam je najdraža i najbolja utakmice?

- Finale Kupa prvaka Europe 1989. kad smo u Firenci dobile Primigi iz Vicenze sa 74:70 i ostvarile najveći uspjeh. Postigla sam 35 koševa u toj utakmice.

Koliko ste visoki?

- 202 centimetra.

Koju ste poziciju igrali?

- Bila sam centar.

Pričala je legendarna Raza kako se nikad ne smije odustati, kako je talent 10 posto, a sve ostalo je rad i odricanje.

- Rad, rad i samo rad, rezultat onda neće izostati. Tako sam se ja s Jedinstvom, mojim prvim klubom, popela na krov Europe – rekla je.

image

Razija Mujanović i Cvetana Matić

Tonči Vlašić/

Koja vam je najgora utakmica? – razvukla je osmijeh nakon toga pitanja.

- Svaka koju sam izgubila... Recimo kako sam se najgore osjećala nakon moje posljednje utakmice koju sam odigrala u dresu Raguse ovdje u Dubrovniku. Nisam postigla niti jedan koš, a što se prije nije događalo. I kako sam imala tad problema s koljenima, imala već 42 godine, i kako sam osjetila nakon te utakmice da nisam više na nivou na kojem sam navikla da budem, rekla sam treneru: ‘To je to. Prekidam karijeru‘. Nije bilo lako donijeti tu odluku. Oprostiti se od nečega što ste toliko voljeli, a ja sam voljela igrati košarku...

Jeste li ikad zakasnili na trening?

- Tri puta, ali niti jednom neopravdano. Bilo je to zbog gužve u prometu... Kad nešto voliš, a ja sam voljela košarku, nije mi palo na pamet izostati s treninga. Radovala sam se svakom dolasku u dvoranu.

Rekla je malim košarkašicama kako kad treneri podignu glas, kako to nije jer su ljuti na njih, već kako žele da budu još bolje.

- Zato, slušajte trenere, i budite uporni, marljivi. Rezultat u tom slučaju neće izostati – poručila je Raza malim dubrovačkim košarkašicama, koje su joj na kraju nezaboravnog ‘školskog sata’ uručile slatki poklon - bajadere.

image

Poklon i zagrljaj od male košarkašice Raguse dobila je Razija Mujanović

Tonči Vlašić/

‘Pala’ je na kraju zajednička fotografija. Uspomena na susret s košarkašicom koja je četiri puta osvajala naslov klupske prvakinje Europe, koja je bila olimpijska, svjetska i europska doprvakinja s reprezentacijom bivše države, koja je uvijek bila izabrana u najbolju petorku natjecanja, zatim tri puta za europsku košarkašicu godine, a koja je 2017. uvrštena u FIBA Kuću slavnih.

Od prve utakmice u dresu tuzlanskog Jedinstva u dvorani Mejdan do zadnje u dresu Raguse u Gospinom polju, bilo je to krajem 2008. godine, prošlo je 27 godina! Toliko je trajala veličanstvena karijera velike Razije Mujanović.

image

Nek‘ se javi tko želi postaviti pitanje legendi svjetske košarke

Tonči Vlašić/
image

Legendarna Razija Mujanović s malim košarkašicama Raguse u Gospinom polju

Tonči Vlašić/
image

Struka Raguse s legendarnom košarkašicom - Matea Beletić, Alma Majstorović, Razina Mujanović, Cvetana Matić, Katarina Čagalj i Rajko Vidaković

Tonči Vlašić/
image

Legendarna Razija Mujanović s malim košarkašicama Raguse i njihovim trenerima u Gospinom polju

Tonči Vlašić/
20. travanj 2024 09:35