StoryEditorOCM
KošarkaREPREZENTACIJA

Roko Prkačin: ‘Mi smo u ove dvije utakmice, koliko smo imali u 72 sata, ostvarili najvažnije!‘

Piše Tonči Vlašić
27. veljače 2023. - 00:10

Prije tri dana su dobili Švicarsku u gostima sa 64:56, sad 84:74 Austriju na splitskim Gripama, ali i Poljska je uspjela isto u protekla 72 sata, te je Hrvatska druga u skupini i čeka je u ljeto nova runda pretkvalifikacija za odlazak na Eurobasket 2025. godine.

Hrvatska je skupinu, kao i Poljska, zaključila s pet pobjeda i jednim  porazom, ali je u međusobnim ogledima slavila kod Poljske sa 72:69, a izgubila kod kuće s 87:79, te se još nije plasirala u završne kvalifikacije, a što je uspjelo pobjednicima pretkvalifikacijskih skupina.

Roko Prkačin je bio naš prvi strijelac i skakač u pobjedi kod Švicarske (15 koševa i 8 skokova), dok je uspjehu protiv Austrije doprinio sa 6 koševa i 4 skoka. Ovaj put je prvi strijelac Hrvatske bio Goran Filipović sa 17 koševa, a prvi skakač Danko Branković sa 7 skokova.

- Priželjkivali smo da Švicarska iznenadi Poljsku. To se na kraju nije dogodilo. Što se nas tiče mi smo u ove dvije utakmice, koliko smo imali u 72 sata, ostvarili najvažnije, pobijedili smo - istaknuo je Prkačin. 

image

Aleksandar Petrović

Ante Čizmić/Cropix

Utakmice s Austrijom je bila i posljednja utakmica u trenerskoj karijeri Aleksandra Petrovića, koji će se ubuduće posvetiti radu u kancelariji Hrvatskog košarkaškog saveza. Prva zadaća mu je, kaže, pronaći novog izbornika koji će voditi Hrvatsku na ljeto kad je očekuju dodatne kvalifikacije za Olimpijske igre, koje su iduće godine u Parizu, te nastavak kvalifikacija za Eurobasket 2025. godine.

- Intenzivirat ćemo razgovore kroz treći mjesec. Ovog trenutka imam čak i zatvoreno kvalitetno rješenje, ali to meni tako izgleda, ljudi u Upravnom odboru Saveza to tek moraju sagledati. Bit će dva prijedloga prema njima.

Istaknuo je kako će na ljeto novi izbornik moći računati na Hezonju, Smitha, Matkovića i Šamanića, kako će još razgovarati s NBA igračima Zubcem i Šarićem, koje očekuje da će pomoći, pa čak i Bogdanovićem, koji se prije neki dan oprostio do reprezentacije.

- Bez obzira što je Bojan rekao kako više neće igrati za reprezentaciju, red je sjesti s njime – rekao je Petrović.

Prkačin je nastupio u pet od šest utakmica u skupini s prosjekom od 10.8 koševa i 5 skokova. Mario Hezonja je odigrao jednu utakmicu u skupini. Ubacio je u 72:69 u pobjedi kod Poljske 10 koševa i imao 5 skokova.

03. svibanj 2024 22:07