StoryEditorOCM
KošarkaHALO, PRAG! |

NAGRADA ZA DOMAGOJA PROLETU Košarkaš iz Mokošice izabran u najbolju petorku stranaca češkog prvenstva: ‘Za mene prekrasan završetak sezone!‘

Piše Tonči Vlašić
11. svibnja 2021. - 22:32

Prošle sezone, koja nije odigrana do kraja, igrao je finale Kupa Češke, a ove, iako je momčad USK Prag doživjela promjene, bila za razliku od prethodne sezone najmlađa momčad u prvom razredu češke košarke, dohvatio je četvrtfinale prvenstva i kupa.

Malo je nedostajalo za više što bi, s obzirom na sastav, bio možda i veći uspjeh nego je ostvaren prethodne sezone, međutim, korona i ozljede su umiješali prste.

Domagoj Proleta, 23-godišnji 207 centimetara visoki košarkaš iz Mokošice, jedan je od najboljih igrača sastava iz Praga. Nisu male njegove zasluge za plasman u završnicu kupa, zatim u doigravanje prvenstva, potom i za vodstvo u četvrtfinalu doigravanja 2:1 protiv Brna, ali sad se ozlijedio te na kraju nije mogao pomoći u četvrtoj, a potom ni i u petoj utakmici. Brno je prošlo dalje. USK Prag je zaključio sezonu.

Koliko je nedostajao Proleta, i koliko je bio dobar ove sezone, govore njegove brojke. Mokošan, koji je ponikao u Dubrovniku, igrao za mlađe uzraste Real Madrida, bio klupski juniorski prvak Europe, zatim nastupao za mlađe uzrasne reprezentacije Hrvatske, osvojio srebro na Europskom prvenstvu za igrače do 20 godina, koji je upisao i nekoliko nastupa za seniorsku reprezentaciju na kontrolnik turnirima, ove je sezone u Češkoj bio na prosjeku  od 14 koševa i 5 skokova po utakmici.

Česi su danas izabrali najbolju petorku sezone domaćih igrača, te najbolju petorku stranaca. Jedan Nymburk, aktualni prvak i osvajač kupa, sudionik europskih kupova, koji opet dominira, ima u svojim redovima četiri stranca, i sva četvorica su među najboljim igračima momčadi. Amerikance, i to po nekoliko njih, imaju i ostali sastavi iz gornjeg doma, a u Češkoj igraju i igrači iz Belgije, Slovačke, Bugarske, Finske, Srbije, Crne Gore...

U toj konkurenciji Proleta je izabran u najbolju petorku stranaca.

- Uistinu lijepo priznanje nakon svih pohvala uprave i struke kluba. Za mene prekrasan završetak sezone u kojoj smo u oba natjecanja igrali u završnici, u prvenstvu zauzeli peto mjesto. Ostaje ipak žal što nismo bili kompletni kad je bilo najvažnije – rekao je Proleta, kojem je istekao ugovor. Slobodan je igrač.

- Što i kako dalje, još ne znam. Predsjednik USK Praga je rekao: 'Vrata našeg kluba su ti širom otvorena. Bili bi presretni ako ostaneš'. Počašćen sam time. Sad ova nagrada. Uistinu jedna lijepa priča. Naravno, svatko želi ići naprijed, igrati u jačoj ligi te jačem klubu. Volio bih da mi se želja ispuni već iduće sezone, zato nema odmora. Nastavljam s treninzima. Želim i dalje napredovati - poručio je Proleta.

24. travanj 2024 00:44